Kanser tedavilerinde kullanılan tirozin kinaz inhibitörü Vemurafenib'in voltametrik yöntem ve kuadrupol sıvı kromatografi uçuş zamanlı kütle spektrometre (LC-Q-TOF MS/MS) yöntemi ile tayini
Determination of Vemurafenib, a tyrosine kinase inhibitor used in cancer treatments, using voltammetric method and quadrupole liquid chromatography time-of-flight mass spectrometry (LC-Q-TOF MS/MS) method
  1. Tez No: 1016749
  2. Yazar: CUMALİ YOLDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR TALAY PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Chemistry, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal Analiz, Kalem Grafit Elektrot, Kare Dalga Adsorptif Sıyırma Voltametri, LC-Q-TOF MS/MS, Vemurafenib, Antikanser, Yüksek basınç sıvı kromatografisi, Electrochemical Analysis, Pencil Graphite Electrode, Square Wave Adsorptive Stripping Voltammetry, LC-Q-TOF MS/MS, Vemurafenib, Anticancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eczacılık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, BRAF V600E mutasyonu taşıyan metastatik melanom tedavisinde kullanılan bir kinaz inhibitörü olan Vemurafenib'in (VEM) elektrokimyasal davranışı kalem grafit elektrot (KGE) yüzeyinde incelenmiş ve kare dalga adsorptif sıyırma voltametri (KD-ASV) tekniğine dayalı duyarlı, seçici bir analitik yöntem geliştirilmiştir. Dönüşümlü voltametri çalışmalarında VEM'in KGE yüzeyinde yaklaşık +0.793 V potansiyelinde tersinmez ve adsorpsiyon kontrolü bir elektrokimyasal yükseltgenme olduğu belirlenmiştir. Destek elektroliti, pH, biriktirme süresi ve gerilimi ile kare dalga voltametri parametreleri sistematik biçimde optimize edilmiş; en uygun koşullar 0.04 M Britton-Robinson tamponu (pH 11.0), 5×10-4 M CTAB varlığı, +0.1 V biriktirme gerilimi, 60 s biriktirme süresi, 150 Hz frekans, 8 mV gerilim adımı ve 40 mV puls amplitüdü olarak belirlenmiştir. Optimize koşullar altında yöntem 0.5-5.0 µM (0.245 - 2.450 g mL-1) doğrusallık aralığında, 0.135 µM (0.066 g mL-1) gözlem alt sınırı (LOD) ve 0.45 µM (0.220 g mL-1) tayin alt sınırı (LOQ) değerleriyle yüksek duyarlılık sergilemiştir. Gün içi ve günler arası bağıl standart sapma değerleri sırasıyla %3.92 ve %4.86 olarak belirlenmiştir. Geliştirilen yöntem sentetik serum örneklerine başarıyla uygulanmış; serum matrisinde %98-104 aralığında geri kazanım değerleri elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında VEM'in LC-Q-TOF MS/MS ile analizi gerçekleştirilmiş; pozitif iyon modunda m/z 490 ([M+H]⁺) öncül iyonu ile m/z 383 ve m/z 255 karakteristik fragment iyonları tespit edilerek bileşiğin moleküler düzeyde kimliklendirilmesi sağlanmıştır ve serum örneklerinde %98 geri kazanım değerleri elde edilmiştir. Serum matrisinde her iki yöntemle elde edilen geri kazanım değerlerinin uyumlu olması, geliştirilen voltametrik yöntemin güvenilirliğini bağımsız olarak doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrochemical behavior of vemurafenib (VEM), a kinase inhibitor used in the treatment of BRAF V600E mutation-positive metastatic melanoma, was investigated on a pencil graphite electrode (PGE) surface, and a sensitive, selective analytical method based on square-wave adsorptive stripping voltammetry (SW-AdSV) was developed. Cyclic voltammetry studies revealed that VEM undergoes an irreversible, adsorption-controlled electrochemical oxidation on the PGE surface at approximately +0.793 V (vs. Ag/AgCl). The supporting electrolyte, pH, accumulation potential and time, as well as square-wave voltammetry parameters, were systematically optimized; the optimum experimental conditions were established as 0.04 M Britton-Robinson buffer (pH 11.0) containing 5×10-4 M cetyltrimethylammonium bromide (CTAB), an accumulation potential of +0.1 V, an accumulation time of 60 s, a frequency of 150 Hz, a potential step of 8 mV, and a pulse amplitude of 40 mV. Under the optimized conditions, the method exhibited high sensitivity over a linearity range of 0.5-5.0 µM (0.245 - 2.450 g mL-1), with a limit of detection (LOD) of 0.135 µM (0.066 g mL-1) and a limit of quantification (LOQ) of 0.45 µM (0.220 g mL-1). Intra-day and inter-day relative standard deviation (RSD) values were found to be 3.92% and 4.86%, respectively, indicating satisfactory precision. The developed method was successfully applied to synthetic serum samples, affording recovery values in the range of 98-104%. In the second phase of the study, VEM was analyzed using LC-Q-TOF MS/MS; the precursor ion m/z 490 ([M+H]⁺) and the characteristic fragment ions m/z 383 and m/z 255 were detected in positive ion mode, enabling the molecular identification of the compound, and recovery rates of 98% were obtained in serum samples. The concordance between the recovery values obtained by both methods in the serum matrix provides independent confirmation of the reliability and validity of the developed voltammetric method.