Kitābüˈṭ-Ṭıbb (İnceleme-metin-dizin)
Kitābüˈṭ-Ṭıbb (Analysis-text-index)
- Tez No: 1016759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. BİNNUR ERDAĞI DOĞUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
Özet
ÖZET İRİŞOĞLU, Halime. KİTĀBÜˈṬ-ṬIBB (İNCELEME-METİN-DİZİN), Yüksek Lisans Tezi, Ankara, [2026]. Anadolu'da ilk Türkçe eserlerin oluşturulmaya başlandığı Eski Anadolu Türkçesi Dönemi'nde yazılan eserler; dönemin yaşam tarzını, inanışlarını, kültürünü, dil özelliklerini ve söz varlığını günümüze kadar taşıyan en önemli kaynaklardır. Dönemin tıp anlayışını yansıtan tıp kitapları sadece hekimler için değil halkın da istifade etmesini sağlamak amacıyla sade ve anlaşılır bir üslupla yazılmışlardır. Bu yüzden barındırdığı birçok Türkçe kökenli bitki, hayvan, organ ve hastalık adlarının unutulmasına mahal vermemiş ve bu isimlerin bazen yöreden yöreye değişen şekilleriyle Türkçenin zenginliğini ortaya koymuşlardır. Bu çalışma, Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde 2943 koleksiyon numarasıyla kayıtlı bir tıp kitabı olan Kitābüˈṭ-Ṭıbb adlı eserin dil özelliklerini ve söz varlığını ortaya koyarak Türkçeye katkı yapmak ve ilerideki çalışmalara yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma eserin dil özelliklerinin verildiği inceleme bölümü, transkripsiyonunun yapıldığı metin bölümü ve dizin olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Anahtar Sözcükler Eski Anadolu Türkçesi, Kitābü'ṭ-Ṭıbb, Tıp Metinleri, 16. yüzyıl tıp kitapları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İRİŞOĞLU, Halime. KİTĀBÜˈṬ-ṬIBB (ANALYSIS-TEXT-INDEX), Master's Thesis, Ankara, [2026]. The works written during the Old Anatolian Turkish Period, when the first Turkish literary works began to be created in Anatolia, are the most important sources that have carried the lifestyle, beliefs, culture, linguistic features and vocabulary of that era to the present day. Medical books reflecting the medical understanding of the time were written in a simple and understandable style, not only for physicians but also for the benefit of the general public. Therefore, they have preserved many Turkish origin plant, animal, organ and disease names, sometimes with variations from region to region, producing the richness of the Turkish language. This study was prepared with the aim of contributing to the Turkish language and assisting future studies by revealing the linguistic features and vocabulary of the work entitled Kitābüˈṭ-Ṭıbb, a medical book registered with collection number 2943 in the Çorum Hasan Paşa Library. The study consists of three sections: an analysis section where the linguistic features of the work given, a text section where the transcription is made and a ındex. Keywords Kitābü'ṭ-Ṭıbb (The Book of Medicine), Medical Texts, Old Anatolian Turkish, 16th century medical books