Cerrahi önlük giymede iki farklı yöntemin kontaminasyona etkisi
The effect of two different methods of donning surgical gowns on contamination
- Tez No: 1016803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA CANDAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Surgical Gown, Surgical Gloves, Surgical Site Infection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma cerrahi önlük giymede iki farklı yöntemin kontaminasyona etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yürütüldü. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 01.04.2024-01.03.2026 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ameliyathane biriminde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini bu tarihler arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ameliyathane biriminde çalışan ameliyathane hemşiresi ve cerrahi asistanı olmak üzere 120 ameliyathane çalışanı oluşturdu. Araştırmanın örneklemine 01.04.2024-01.03.2026 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde çalışan, araştırmaya katılmayı kabul eden 26 ameliyathane hemşiresi ve 18 cerrahi asistanı olmak üzere toplam 44 ameliyathane çalışanı dahil edildi. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen“Sosyodemografik ve Tanıtıcı Özellikler Formu”ve“Kontaminasyon Değerlendirme Formu”nu içeren“Veri Toplama Formu”kullanılarak toplandı. Veri toplama formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; hemşireler ve asistanlara yönelik sosyodemografik ve tanıtıcı özelliklere ilişkin sorular yer almaktadır. İkinci bölümde ise bakteri yüklü cildi simüle etmek için kullanılan floresan yağın cerrahi önlükler ile teması sonucunda oluşan kontaminasyonun değerlendirilmesine yönelik sorular bulunmaktadır. Veri toplama süreci hafta içi 16.00-08.00 saatleri arasında gece nöbetlerinde ve hafta sonları ameliyatların yapılmadığı zaman dilimlerinde, çalışma saatleri içerisinde, ameliyat akışını aksatmayacak ve katılımcıların uygun oldukları zamanlarda gerçekleştirildi. Veri toplama sürecinde uygulamalar ameliyathane içerisinde, ameliyat yapılmayan uygun bir odada gerçekleştirildi. Katılımcılar cerrahi el yıkama sonrasında bakteri yüklü cildi simüle etmek amacıyla ellerine 1 ml floresan yağ uyguladı. Çalışma grubunda katılımcılar ilk eldiveni kendileri giydikten sonra steril uygulayıcı tarafından önlük ve ikinci eldiven giydirildi (eldiven-önlük-eldiven); kontrol grubunda ise önlük ve her iki eldiven steril uygulayıcı tarafından açık teknikle giydirildi (önlük-eldiven-eldiven). Tüm uygulamalarda standardizasyon amacıyla önce sağ eldiven giyildi. Uygulama sonrasında önlük ve eldivenler standart sırayla çıkarıldı. Önlükler, karanlık bir odada UV ışık altında kör gözlemci tarafından değerlendirilerek kontaminasyonun varlığı, yeri ve miktarı kayıt altına alındı. Çapraz geçişli (cross over) tasarım uygulanarak araştırma tamamlandı. Araştırmada toplam 88 uygulama gerçekleştirildi. Veriler Statistical Package For Social Science (IBM SPSS) v23.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmanın sonucunda katılımcıların yaş ortalaması 32,36±6,73 (minimum:25, maksismum:49)'tür. Araştırmaya katılanların %47,7'si kadın, %52,3'ü erkek, 59,1'i hemşire, %40,9'u cerrahi asistandır. Katılımcıların önlük-eldiven-eldiven yöntemini kullanarak giydiği önlüklerin tamamında kontaminasyon saptandı. Önlük-eldiven-eldiven yöntemininde tespit edilen kontaminasyonun tamamının önlüğün manşet bölgesinde olduğu belirlendi. Katılımcıların eldiven-önlük-eldiven yöntemini kullanarak giydiği önlüklerin hiçbirinde (n=0), hiçbir bölgede (manşet-kol-gövde) kontaminasyon saptanmadı. İki yöntem arasında (eldiven-önlük-eldiven ve önlük-eldiven-eldiven) kontaminasyon varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç: Cerrahi önlük giyme yönteminin kontaminasyon üzerinde etkili olduğu bulundu. Önlük-eldiven-eldiven yöntemi kullanılarak giyilen önlüklerin tamamında kontaminasyon gözlenirken, eldiven-önlük-eldiven yöntemi kullanılarak giyilen önlüklerde kontaminasyon saptanmadı. Bu sonuçlar doğrultusunda, cerrahi önlüklerde kontaminasyonun önlenmesi amacıyla eldiven-önlük-eldiven yönteminin kullanımının yaygınlaştırılması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler; Cerrahi önlük; Cerrahi eldivenler; Cerrahi alan enfeksiyonu
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted as a randomized controlled experimental trial to investigate the effect of two different surgical gown donning methods on contamination. Materials and Methods: The study was conducted between April 1, 2024, and March 1, 2026, in the operating room department of Manisa Celal Bayar University Health Application and Research Hospital. The population of the study consisted of 120 operating room personnel, including operating room nurses and surgical residents, working in the operating room department of Manisa Celal Bayar University Health Application and Research Hospital between these dates.The study sample included a total of 44 operating room personnel -comprising 26 operating room nurses and 18 surgical residents- who worked in the operating room of Manisa Celal Bayar University Health Application and Research Hospital between April 1, 2024, and March 1, 2026, and agreed to participate in the study. The study data were collected using a 'Data Collection Form' developed by the researchers, which included a 'Sociodemographic and Descriptive Characteristics Form' and a 'Contamination Assessment Form. The data collection form consists of two sections. The first section contains questions regarding the sociodemographic and descriptive characteristics of the nurses and residents. The second section includes questions aimed at evaluating the contamination resulting from the contact of surgical gowns with fluorescent oil, which was used to simulate bacteria-laden skin. The data collection process was conducted during night shifts between 4:00 p.m. and 8:00 a.m. on weekdays and during non-operative periods on weekends, within working hours, ensuring that the operating room workflow was not disrupted and at times when the participants were available. During the data collection process, the procedures were performed in a designated, non-operative room within the operating suite. Following surgical hand-scrubbing, participants applied 1 mL of fluorescent oil to their hands to simulate bacteria-laden skin. In the study group, participants donned the first layer of gloves themselves, after which the gown and the second layer of gloves were donned with the assistance of a sterile assistant (glove-gown-glove method). In the control group, the gown and both layers of gloves were donned with the assistance of a sterile assistant using the open technique (gown-glove-glove method). To ensure standardization across all procedures, the right glove was donned first. Following the procedure, the gown and gloves were removed in a standardized sequence. The gowns were evaluated under ultraviolet (UV) light in a dark room by a blinded observer, and the presence, location, and amount of contamination were recorded. The study was completed using a crossover design. A total of 88 procedures were performed throughout the study. Data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (IBM SPSS, version 23.0) software package. Results: The mean age of the participants was 32.36±6.73 (minimum: 25, maximum: 49). Of the participants, 47.7% were female, 52.3% were male, 59.1% were nurses, and 40.9% were surgical residents. Contamination was detected in all gowns worn by participants using the gown-glove-glove method. All contamination detected in the gown-glove-glove method was found in the cuff area of the gown. No contamination was detected in any area (cuff-sleeve-body) of the gowns worn by participants using the glove-gown-glove method (n=0). A statistically significant difference was found between the two methods (glove-gown-glove and gown-glove-glove) in terms of the presence of contamination. Conclusion: The method of donning surgical gowns was found to have an effect on contamination. Contamination was observed in all gowns worn using the gown-glove-glove method, while no contamination was detected in gowns worn using the glove-gown-glove method. Based on these results, it is recommended to expand the use of the glove-gown-glove method to prevent contamination in surgical gowns.