Beden eğitimi ve spor öğretiminde mikro öğretim uygulamalarının akran geribildirim algısı ve iletişim becerilerine etkisi
The effect of microteaching applications in physical education and sports teaching on peer feedback perception and communication skills
  1. Tez No: 1016811
  2. Yazar: REMZİ IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akran geribildirimi algısı, beden eğitimi ve spor, iletişim becerileri, mikro öğretim uygulamaları, Communication Skills, Microteaching Practices, Peer Feedback Perception, Physical Education and Sports
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Öğretmen yetiştirme sürecinde mesleki yeterliklerin geliştirilmesi açısından kuramsal bilginin uygulama ile bütünleştirilmesinin önemli olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda mikro öğretim, öğretmen adaylarına sınıf içi uygulama deneyimi kazandıran, yapılandırılmış ve geribildirim temelli bir öğretim yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretiminde mikro öğretim uygulamalarının öğrencilerin akran geribildirim algıları ve iletişim becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma grubunu, bir devlet üniversitesinde öğrenim gören Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmaya katılım ölçütü olarak, öğrencilerin daha önce mikro öğretim uygulamaları dersini almamış olmaları şartı aranmıştır. Mikro öğretim dersleri kapsamında beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının iletişim becerileri ile akran geri bildirimi algılarının incelendiği bu çalışmada deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırma modeli olarak ön test-son test tek gruplu desen tercih edilmiştir. Veriler, İletişim Becerileri Ölçeği (İBÖ) ve Akran Geri Bildirimi Algısı Ölçeği (AGBÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin normallik dağılımı Shapiro–Wilk testi ile analiz edilmiş ve normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Bu doğrultuda verilerin analizinde non-parametrik testler kullanılmış olup istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları, mikro öğretim uygulamalarının beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının akran geri bildirimi algıları (akran geri bildirimi alma ve verme alt boyutları) ile iletişim becerileri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Uygulama süreci sonunda her iki ölçütte de pozitif yönde değişim saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, mikro öğretim uygulamalarının öğretmen adaylarının mesleki yeterliklerinin gelişimine katkı sağladığını ve geri bildirimin öğrenme sürecindeki işlevsel rolünü güçlendirdiğini göstermektedir. Bu doğrultuda mikro öğretim uygulamalarının öğretmen yetiştirme programlarında daha etkin biçimde yer almasının yararlı olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Integrating theoretical knowledge with practice is widely recognized as essential for the development of professional competencies in teacher education. In this context, microteaching has emerged as an effective instructional method that provides structured classroom practice and feedback-based learning experiences for pre-service teachers. The aim of this study is to examine the effects of microteaching practices in physical education and sports instruction on students' peer feedback perceptions and communication skills. The study group consisted of students enrolled in the Department of Physical Education and Sports Teaching at a public university. As a participation criterion, students were required not to have previously taken a microteaching course. An experimental method was employed in the study, and a one-group pretest–posttest design was adopted. Data were collected using the Communication Skills Scale (CSS) and the Peer Feedback Perception Scale (PFPS). The normality of the data was analyzed using the Shapiro–Wilk test, and since the data did not demonstrate a normal distribution, non-parametric tests were used for data analysis. The level of statistical significance was set at p<.05. The findings revealed that microteaching practices had statistically significant and positive effects on pre-service physical education teachers' peer feedback perceptions (receiving and giving feedback sub-dimensions) and communication skills. Positive changes were observed in both measures at the end of the implementation process. The results indicate that microteaching practices contribute to the development of professional competencies of pre-service teachers and strengthen the functional role of feedback in the learning process. Accordingly, it is suggested that microteaching practices should be more effectively incorporated into teacher education programs.