Dini tutumun emzirmede mahremiyet algısına etkisi: Emzirmede mahremiyet algısı ölçeğinin geliştirilmesi
The effect of religious attitudes on the perception of privacy in breastfeeding: Development of the breastfeeding privacy perception scale
- Tez No: 1016814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN HAMLACI BAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, mahremiyet, algı, dini tutum, ölçek, Breastfeeding, privacy, perception, religious attitudes, scale
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmanın amacı emziren annelerin emzirmede mahremiyet algısını değerlendirmek amacıyla geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmek ve dini tutumun emzirmede mahremiyet algısına etkisini incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Metodolojik türde gerçekleştirilen araştırma iki aşamada yürütüldü. İlk aşamada literatür doğrultusunda oluşturulan 32 maddelik ölçek taslağı uzman görüşleri sonrası 19 maddeye indirildi, pilot uygulamanın ardından 198 anneye uygulandı. Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonucunda ölçek geliştirme aşaması tamamlandı (13 madde ve 2 alt boyut). İkinci aşamada ise, emziren 343 anneye geliştirilen Emzirmede Mahremiyet Algısı Ölçeği (EMA-Ö) ve Dini Tutum Ölçeği uygulandı. Veriler IBM SPSS Statistics 23 ve IBM SPSS AMOS 23 programına aktarılarak değerlendirildi. BULGULAR: İki alt boyuttan ve 13 maddeden oluşan EMA-Ö'nün geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptandı (α: 0,872). Katılımcıların yaş ortalaması 29,76±3,93'dır. EMA-Ö puan ortalaması 49,04±9,62, Dini Tutum Ölçeği puan ortalaması 35,25±5,12'dir. Dini tutum ile emzirmede mahremiyet algısı arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu (r:0,399) ve yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonucunda dini tutumdaki her birim artışının emzirmede mahremiyet algısı düzeyini 0,749 birim artırdığı saptandı. SONUÇ: EMA-Ö'nün geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptandı. Dini tutumun emzirmede mahremiyet algısını artırdığı belirlendi. Bu bulgular, emzirme sürecinde mahremiyetin yalnızca fiziksel ve çevresel faktörlerle değil, bireyin dini ve kültürel değerleriyle de ilişkili olduğunu göstermektedir. Emzirmenin desteklenmesine yönelik danışmanlık hizmetlerinde, annelerin mahremiyet algılarının ve dini tutumlarının dikkate alınması, emzirme sürecinin daha olumlu ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: The aim of this study is to develop a valid and reliable measurement tool to assess breastfeeding mothers' perception of privacy during breastfeeding, and to examine the effect of religious attitudes on this perception. MATERIALS AND METHODS: The methodological study was conducted in two phases. In the first phase, a 32-item draft scale developed in line with the literature was reduced to 19 items following expert reviews and administered to 198 mothers following a pilot study. The scale development phase was completed following exploratory and confirmatory factor analyses (13 items and 2 sub-dimensions). In the second phase, the developed Breastfeeding Privacy Perception Scale (BPP-S) and Religious Attitude Scale were administered to 343 breastfeeding mothers. The data were transferred to IBM SPSS Statistics 23 and IBM SPSS AMOS 23 for analysis. FINDINGS: The BPP-S, comprising two sub-dimensions and 13 items, was found to be a valid and reliable instrument (α: 0.872). The mean age of the participants was 29.76 ± 3.93. The mean BPP-S score was 49.04 ± 9.62, and the mean Religious Attitude Scale score was 35.25 ± 5.12. A moderate positive correlation was found between religious attitude and the perception of privacy during breastfeeding (r: 0.399), and the results of the simple linear regression analysis indicated that a one-unit increase in religious attitude increased the level of perceived privacy during breastfeeding by 0.749 units. CONCLUSION: The EMA-Ö was found to be a valid and reliable tool. It was established that religious attitudes enhance the perception of privacy during breastfeeding. These findings indicate that privacy during breastfeeding is related not only to physical and environmental factors, but also to an individual's religious and cultural values. In counselling services aimed at supporting breastfeeding, taking into account mothers' perceptions of privacy and their religious attitudes may contribute to a more positive and sustainable breastfeeding process.