Ebelik öğrencilerinde sağlık okuryazarlığının HPV bilgi düzeyi üzerine etkisi
The effect of health literacy on HPV knowledge levels among midwifery students
- Tez No: 1016830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, HPV bilgi düzeyi, Ebelik öğrencileri, Ebelik Eğitimi, Koruyucu sağlık davranışı bilgi düzeyi, Ebelik, Halk sağlığı, Vajinal hastalıklar, Health literacy, HPV knowledge level, Midwifery students, Midwifery education, Preventive health behavior knowledge level, Midwifery, Public health, Vaginal disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, ebelik öğrencilerinde sağlık okuryazarlığının HPV bilgi düzeyi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan bu çalışma, Ekim 2025-Mart 2026 tarihleri arasında Türkiye'de öğrenimine devam eden 365 ebelik öğrencisi ile yürütülmüştür. Verilerin analizinde R programlama dili (versiyon 4.1.3), G*Power 3.1 ve SPSS 22 paket programları kullanılmıştır. BULGULAR: Basit doğrusal regresyon analizi sonucunda sağlık okuryazarlığı düzeyi, HPV bilgi düzeyindeki varyansın %12,7'sini açıklamakta olup (R²=0,127, F(1,363)=53,015, p<0,001), sağlık okuryazarlığındaki artış HPV bilgi düzeyinde anlamlı artışa yol açmıştır (t=7,281, p<0,001). Makine öğrenmesi yaklaşımıyla yapılan analizde MONMLP modeli en yüksek doğruluğu göstermiş ve HPV bilgi düzeyindeki varyansın %37'sini açıklamıştır (R²=0,370). Shapley değerleri analizi, tahmin modelinde sınıf düzeyinin en etkili değişken olduğunu göstermiştir. Korelasyon sonuçları, sınıf ile HPV bilgi düzeyi arasında orta düzeyde pozitif (ρ=0,54), sağlık okuryazarlığı ile HPV bilgi düzeyi arasında orta düzeyde pozitif (ρ=0,36) ve sınıf ile sağlık okuryazarlığı arasında zayıf pozitif bir ilişki (ρ=0,21) olduğunu ortaya koymuştur. Grafiksel analizler ise sınıf ve sağlık okuryazarlığının HPV bilgi düzeyini pozitif yönde etkilediğini, sınıfın daha güçlü bir yordayıcı olduğunu doğrulamaktadır. SONUÇ: Ebelik öğrencilerinde sağlık okuryazarlığı arttıkça HPV bilgi düzeyi artmaktadır. Ebelik öğrencilerinde sınıf ile HPV bilgi düzeyi arasında pozitif bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: This study was conducted to examine the effect of health literacy on HPV knowledge levels among midwifery students. METHOD: This descriptive, cross-sectional study was carried out with 365 midwifery students continuing their education in Türkiye between October 2025 and April 2026. Data were analyzed using R programming language (version 4.1.3), G*Power 3.1, and SPSS 22 statistical software. RESULTS: The results of the simple linear regression analysis indicate that health literacy accounts for 12.7% of the variance in HPV knowledge levels (R²=0.127, F(1,363)=53.015, p<0.001), and an increase in health literacy leads to a significant increase in HPV knowledge levels (t=7.281, p<0.001). In the analysis conducted using a machine learning approach, the MONMLP model demonstrated the highest accuracy and explained 37% of the variance in HPV knowledge levels (R²=0.370). The Shapley values analysis indicated that class level was the most influential variable in the prediction model. Correlation results revealed a moderate positive relationship between class and HPV knowledge level (ρ=0.54), a moderate positive relationship between health literacy and HPV knowledge level (ρ=0.36), and a weak positive relationship between class and health literacy (ρ=0.21). Graphical analyses confirm that both grade and health literacy positively influence HPV knowledge levels, with grade being the stronger predictor. CONCLUSION: As health literacy increases among midwifery students, their level of knowledge about HPV also increases. There is a positive relationship between class year and HPV knowledge level among midwifery students.