Düşük doğum ağırlığı prevalansı: Büyük veri analizi
Low birth weight prevalence: Big data analysis
  1. Tez No: 1016832
  2. Yazar: AYLİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Veri Analizi, Düşük Doğum Ağırlığı, Küresel Sağlık, Prevalans, Maternal Risk Faktörleri, Ebelik, Epidemiyoloji, Gebelik, Perinatal bakım, Veri analizi, Low Birth Weight, Prevalence, Big Data Analysis, Global Health, Maternal Risk Factors, Midwifery, Epidemiology, Pregnancy, Perinatal care, Data analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Düşük Doğum Ağırlığı prevalansının küresel, bölgesel ve gelir düzeylerine göre dağılımını incelemek ve bu durumu etkileyen faktörleri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. YÖNTEM: Bu araştırma, tanımlayıcı nitelikte olup, veriler uluslararası açık erişimli veri tabanlarından elde edilmiştir. Veri setleri Microsoft Excel ve Python programlama dili kullanılarak düzenlenmiş ve analiz için uygun formata dönüştürülmüştür. BULGULAR: 2000-2020 yılları arasında düşük doğum ağırlığı prevalansının küresel ölçekte zamanla azalma eğilimi gösterdiğini, ancak bu azalmanın bölgeler ve gelir grupları arasında homojen olmadığını ortaya koymuştur. Güneydoğu Asya Bölgesi'nin en yüksek prevalans değerlerine sahip olduğu, Afrika Bölgesi'nin ise ikinci sırada yer aldığı belirlenmiştir. Düşük ve orta gelirli ülkelerde Düşük Doğum Ağırlığı prevalansının daha yüksek olduğu ve bu durumun anne anemisi, yetersiz beslenme, prenatal bakım eksiklikleri ve sosyoekonomik eşitsizliklerle ilişkili olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Düşük Doğum Ağırlığı prevalansında gözlenen azalmaya rağmen, özellikle düşük gelirli bölgelerde önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Bu nedenle, anne sağlığının iyileştirilmesi, doğum öncesi bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi ve sosyoekonomik eşitsizliklerin azaltılmasına yönelik veri temelli sağlık politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: This study was conducted to examine the distribution of Low Birth Weight prevalence at global, regional and income levels, and to identify the factors influencing this situation. METHODS: This is a descriptive study; data were obtained from international open-access databases. The datasets were organised using Microsoft Excel and the Python programming language and converted into a suitable format for analysis. RESULTS: The findings revealed that, between 2000 and 2020, the prevalence of Low Birth Weight showed a decreasing trend globally over time; however, this decline was not uniform across regions and income groups. It was determined that the Southeast Asia Region had the highest prevalence rates, whilst the Africa Region ranked second. It was found that Low Birth Weight prevalence is higher in low- and middle-income countries, and that this is associated with maternal anaemia, malnutrition, inadequate antenatal care and socio-economic inequalities. CONCLUSION: Despite the observed decline in Low Birth Weight prevalence, it remains a significant public health problem, particularly in low-income regions. Therefore, there is a need to develop evidence-based health policies aimed at improving maternal health, strengthening antenatal care services and reducing socio-economic inequalities.