20. yüzyıl orta Avrupa konut mimarisinde mahremiyet ve bahçe: Roland Rainer örneği
Privacy and the garden in 20th-century central European housing architecture: The case of Roland Rainer
  1. Tez No: 1016847
  2. Yazar: RAVZAGÜL YİĞİT SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konut mimarisi, Toplu konutlar, Housing architecture, Mass houses
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 20. yüzyıl Orta Avrupa toplu konut projelerinde özel bahçelerin ve yeşil alanların kentsel yaşam kalitesine etkisini incelemektedir. Sanayi Devrimi sonrası artan kent yoğunluğu, özel açık alan ihtiyacını görünür kılmış; bu ihtiyaç, modern konut planlamasında temel bir tartışma başlığı hâline gelmiştir. Araştırmada, özel bahçelerin belirli bir sosyal sınıfa özgü bir ayrıcalık değil, her birey için sağlanması gereken temel bir yaşam hakkı olduğu savunulmaktadır. Sıralı evler, avlulu bloklar ve yoğun alçak katlı yerleşimler gibi farklı tipolojilerde özel bahçelerin nasıl kurgulandığı analiz edilmiştir. Bu bağlamda, Roland Rainer'ın sınırlı mali kaynaklarla dahi nitelikli ve mahremiyeti gözeten konut alanları üretme yaklaşımı incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemine dayanan çalışma, vaka analizleri üzerinden özel açık alanlarla mekânsal organizasyon arasındaki ilişkiyi değerlendirmekte; bu alanların aidiyet duygusunu güçlendirerek yaşam kalitesine katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak kişisel açık alanlar, kent yaşamında bir ayrıcalık değil, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin vazgeçilmez bir bileşeni olarak ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of private gardens and green spaces on the quality of urban life within collective housing projects in Central Europe during the 20th century. Following the Industrial Revolution, the increasing density of cities rendered the need for private open spaces more visible, making it a central theme in modern housing planning. The research argues that private gardens should not be considered a privilege of a particular social class but rather a fundamental right of every individual. The study analyzes how private gardens were integrated into various typologies, such as terraced houses, courtyard blocks, and low-rise high-density settlements. In this context, Roland Rainer's approach, which emphasized the creation of qualified and privacy-oriented housing environments even under limited financial resources, is examined. Based on qualitative research methods, the study evaluates the relationship between private open spaces and spatial organization through case analyses, demonstrating that such spaces enhance the sense of belonging and contribute significantly to the quality of life. Ultimately, private open spaces should be regarded not as a luxury in urban life but as an essential component of sustainable living environments.