Farklı esnek segmentler içeren termoplastik poliüretan elastomerlerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of thermoplastic polyurethane elastomers containing different soft segments
  1. Tez No: 1016956
  2. Yazar: BAHAR DURAK AKKOYUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KODAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Poliüretan, Reaktif ekstrüzyön yöntemi, Polyurethane, Reactive extrusion method
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, termoplastik poliüretan (TPU) elastomerlerin sert segmentleri sabit tutulmak suretiyle, farklı yumuşak segment türlerinin polimer yapı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında poliester, polieter, polikaprolakton ve polikarbonat polioller kullanılarak çeşitli TPU ürünleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bu TPU'ların nefes alabilirlik özellikleri, termal, mekanik ve fiziksel karakteristikleri literatürde ilk kez bu kapsamda detaylı olarak incelenmiştir. TPU sentezi, reaktif ekstrüzyon yöntemiyle gerçekleştirilmiş; ardından elde edilen ürünlerin test numuneleri enjeksiyon kalıplama ve solvent bazlı döküm teknikleriyle hazırlanmıştır. Sert ve yumuşak segmentlerin termodinamik açıdan uyumsuzluğu nedeniyle ortaya çıkan mikrofaz ayrışmış morfoloji, TPU'ları termoplastik elastomerler sınıfında özel ve önemli bir konuma taşımaktadır. Bu yapı sayesinde hem sert hem yumuşak segmentlerin değiştirilmesiyle çok çeşitli kombinasyonlar oluşturulabilmekte ve TPU'lar farklı uygulama alanlarına uygun hale getirilebilmektedir. Başta tekstil olmak üzere otomotiv, beyaz eşya ve elektrik-elektronik sektörlerinde yaygın kullanım alanına sahip olan TPU'lar üzerine yapılan bu çalışmada, özellikle tekstil uygulamaları açısından büyük önem taşıyan nefes alabilirlik performansına odaklanılmıştır. Yapılan değerlendirmelerde, poliester, polikaprolakton ve polikarbonat bazlı yumuşak segment içeren TPU'ların daha yüksek mekanik ve termal performans gösterdiği, buna karşılık polieter bazlı segmentlerin kullanıldığı ürünlerin nefes alabilirlik özelliklerinin daha ön planda olduğu belirlenmiştir. Su buharının geçişine izin verirken sıvı suya karşı bariyer oluşturan bu sistemler için, polieter poliol bazlı yumuşak segmentlerin daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of various soft segment types on the overall properties of thermoplastic polyurethane (TPU) elastomers were investigated, while keeping the hard segments constant. TPU materials were synthesized using different soft segments, including polyester, polyether, polycaprolactone and polycarbonate polyols. For the first time in the literature, the synthesized polymers were comprehensively analyzed in terms of their breathability performance as well as their thermal, mechanical, and physical properties. The TPU synthesis was carried out through reactive extrusion, followed by preparation of test samples using injection molding and solvent casting techniques. Due to the thermodynamic incompatibility between the hard and soft segments, TPUs exhibit a microphase-separated morphology, placing them in a unique position within the thermoplastic elastomer category. This structure allows for the formulation of a wide range of property profiles through various combinations of hard and soft segments, enabling TPUs to be tailored for diverse application areas. Given the broad market relevance of TPUs, particularly in the textile, automotive, home appliances, and electrical-electronic sectors, this study focused primarily on evaluating breathability performance for textile-oriented applications. The results demonstrated that TPUs containing polyester, polycaprolactone, and polycarbonate soft segments exhibited superior thermal and mechanical performance, while those with polyether-based soft segments showed significantly enhanced breathability. It was concluded that polyether polyol-based soft segments are more suitable for systems that allow water vapor transmission while acting as a barrier to liquid water.