Çevrimiçi romantik ilişkileri sürdürme stratejilerini yordamada kendini açma ve romantik ilişki doyumu
Self-disclosure and romantic relationship satisfaction in predicting online romantic relationship maintenance strategies
- Tez No: 1017032
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE GONCA ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kendini açma, İlişki doyumu, İlişki sürdürme stratejileri, Self disclosure, Relationship satisfaction, Relationship maintenance strategies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı bireylerin çevrimiçi romantik ilişkileri sürdürme stratejilerini bazı demografik değişkenlere göre incelemek ve bireylerin çevrimiçi romantik ilişkide kendini açma düzeyinin ve çevrimiçi romantik ilişki doyumunun, ilişkileri sürdürme stratejilerini yordayıp yordamadığını belirlemektir. Araştırmaya çevrimiçi romantik ilişki deneyimi yaşayan, 18 yaş üstü 409 kadın, 210 erkek, toplam 619 kişi katılmıştır. Veriler İlişkileri Sürdürme Stratejileri Ölçeği, Romantik İlişkide Kendini Açma Düzeyi Ölçeği, Çevrimiçi Romantik İlişki Doyumu Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler için t-testi, tek yönlü varyans analizi, Welch F testi, Games-Howell testi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda cinsiyet, eğitim ve gelir durumunun, çevrimiçi romantik ilişki sürdürme stratejileri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Buna karşın; bireylerin çevrimiçi romantik ilişki yaşama durumuna, partnerle tanışma biçimine, partnerle yüz yüze görüşme durumuna ve tercih edilen iletişim biçimine göre ilişkiyi sürdürme stratejileri düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Yaş ve çevrimiçi partnerle gün içinde kurulan iletişim süresi ile ilişkiyi sürdürme stratejileri arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Çevrimiçi romantik ilişki yaşayan bireylerin ilişkileri sürdürme stratejileri ile çevrimiçi romantik ilişki doyumu ve ilişkide kendini açma düzeyi alt boyutlarından açıklık, iletişim ve duygulanım alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ve orta düzeyde; cinsel yakınlık alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı ve zayıf düzeyde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bir diğer sonuç olarak romantik ilişkide kendini açma düzeyi alt boyutlarından açıklık ve iletişim ile çevrimiçi romantik ilişki doyumunun çevrimiçi romantik ilişkileri sürdürme stratejilerini yordadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine individuals' online romantic relationship maintenance strategies in terms of various demographic variables and to determine whether self-disclosure levels and relationship satisfaction in online romantic relationships predict these maintenance strategies. Data were collected from a total of 619 individuals (409 females and 210 males) aged 18 and over who have experience with online romantic relationships. The Relationship Maintenance Strategies Scale, the Romantic Relationship Self-Disclosure Scale, the Online Romantic Relationship Satisfaction Scale, and a Personal Information Form developed by the researcher were utilized as data collection tools. For data analysis, independent samples t-tests, one-way ANOVA, Welch's F test, Games-Howell test, Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analysis were employed. The results of the research revealed that gender, education, and income status do not create a significant difference in online romantic relationship maintenance strategies. In contrast, a statistically significant difference was found between the levels of relationship maintenance strategies according to individuals' status of having an online romantic relationship, the way of meeting the partner, the status of face-to-face meetings with the partner, and the preferred mode of communication. A positive and weak significant relationship was identified between relationship maintenance strategies and both age and daily communication duration with the online partner. Additionally, there were positive and moderate connections between relationship maintenance strategies and satisfaction in online romantic relationships, as well as with the openness, communication, and emotional aspects of sharing personal information, while a positive but weak connection was found with the sexual intimacy aspect. Finally, it was revealed that online romantic relationship satisfaction and the openness and communication sub-dimensions of self-disclosure significantly predict online romantic relationship maintenance strategies.