Romantik ilişkisi olan yetişkin bireylerin nesne ilişkileri ile cinsel doyum düzeyleri arasındaki ilişkide obsesif kompulsif bozukluk belirtilerinin aracılık rolünün incelenmesi
An investigation of the mediating role of obsessivecompulsive disorder symptoms in the relationship between object relations and sexual satisfaction levels among adults in romantic relationships
  1. Tez No: 980941
  2. Yazar: NİSA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Erken dönem nesne ilişkileri, Obsesif inanışlar, Sexuality, Early phase object relations, Obsessive beliefs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, romantik ilişkisi olan 18-59 yaş arası yetişkin bireylerde nesne ilişkileri ile cinsel doyum düzeyi arasındaki ilişkide obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtilerinin aracılık rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmaya 276 kişi katılmış ve veriler çevrimiçi formlar aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Yeni Cinsel Doyum Ölçeği-Kısa Formu (YCDÖ-KF), Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği Türkçe Öz Bildirim Formu (Y-BOCS) ve Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış, veriler betimsel istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve bootstrap temelli regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Aracılık analizleri, Preacher ve Hayes'in geliştirdiği PROCESS Macro eklentisi aracılığıyla yürütülmüştür. Elde edilen bulgular, nesne ilişkileri alt boyutlarının obsesif kompulsif belirtilerle pozitif, cinsel doyum ile negatif yönde anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca obsesif kompulsif belirtilerin, yabancılaşma, güvensiz bağlanma ve egosentrizm alt boyutları ile cinsel doyum arasındaki ilişkide tam aracı, sosyal yetersizlik alt boyutunda ise kısmi aracı rol oynadığı görülmüştür. Bu sonuçlar, bireylerin içsel psikodinamik örüntülerinin cinsel doyumu etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the mediating role of obsessive-compulsive disorder (OCD) symptoms in the relationship between object relations and sexual satisfaction among adults aged 18 to 59 who are in romantic relationships. A total of 276 participants were included, and data were collected through online forms. Participants completed the Sociodemographic Information Form, the Short Form of the New Sexual Satisfaction Scale (NSSS-SF), the Turkish Self-Report Version of the Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS), and the Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (BORRTI). A relational screening model was employed. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, and bootstrap-based regression analyses were conducted. Mediation analyses were performed using the PROCESS Macro developed by Preacher and Hayes. Findings revealed that the subdimensions of object relations were positively associated with obsessive-compulsive symptoms and negatively associated with sexual satisfaction. Additionally, OCD symptoms were found to fully mediate the relationship between sexual satisfaction and the subdimensions of alienation, insecure attachment, and egocentrism, while partially mediating the relationship with social incompetence. These results suggest that individuals' internal psychodynamic patterns may influence sexual satisfaction through obsessive and compulsive symptomatology.