Giyilebilir teknolojiyle hemşirelerde stres tespiti: Makine öğrenimi yaklaşımıyla analizi
Stress detection in nurses with wearable technology: Analysis with a machine learning approach
  1. Tez No: 1017046
  2. Yazar: MENEKŞE GÜL KAMANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Hemşireler, hasta bakımının sürekliliği, yoğun iş yükü ve acil karar verme sorumluluğu nedeniyle stres düzeyi en yüksek sağlık profesyonelleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin çalışma ortamındaki stres düzeylerini giyilebilir teknoloji aracılığıyla toplanan biyofizyolojik sinyaller ve makine öğrenmesi algoritmaları kullanarak tespit etmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmanın örneklemini, COVID-19 pandemisi döneminde aktif görev yapan, yaşları 30–55 arasında değişen 15 kadın hemşire oluşturmaktadır. Veriler, Empatica E4 bilekliği kullanılarak elektrodermal aktivite (EDA), kalp atış hızı (HR), cilt sıcaklığı (TEMP) ve ivmeölçer verileri üzerinden iki fazda toplanmıştır. Toplamda yaklaşık 11,5 milyon satırdan oluşan veri seti, yedi farklı makine öğrenmesi algoritmasıyla analiz edilmiştir. Veri dengesizliğini gidermek amacıyla SMOTE yöntemi uygulanmış, model açıklanabilirliği SHAP analizi ile değerlendirilmiştir. BULGULAR: XGBoost algoritması en yüksek sınıflandırma performansını sergilemiştir (%85,6 doğruluk, %83,3 F1 skoru, 0,91 AUC). Özellik önem sıralaması ve SHAP analizleri, EDA ve TEMP'in stres tespitinde en ayırt edici parametreler olduğunu göstermiştir. PCA analizi, ilk iki bileşenin toplam varyansın %80–90'ını açıkladığını ve stresli ile stressiz örnekleri görsel olarak ayırabildiğini ortaya koymuştur. SONUÇ: Giyilebilir sensörlerden elde edilen fizyolojik veriler, hemşirelerin stres düzeylerini yüksek doğrulukla tahmin edebilmektedir. Bu çalışma, hemşirelerin ruh sağlığının korunması ve iş yükü yönetiminde dijital sağlık teknolojilerinin entegrasyonuna yönelik önemli bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Nurses are among the healthcare professionals most exposed to stress due to the continuity of patient care, heavy workloads, and the responsibility of making urgent clinical decisions. This study aims to detect nurses' stress levels in the workplace using biophysiological signals collected through wearable technology and analyzed with machine learning algorithms. MATERIALS AND METHODS: The study sample consisted of 15 female nurses aged 30–55, actively working during the COVID-19 pandemic. Data were collected in two phases using Empatica E4 wristbands, recording electrodermal activity (EDA), heart rate (HR), skin temperature (TEMP), and accelerometer data. The resulting large-scale dataset of approximately 11.5 million rows was analyzed using seven machine learning algorithms. SMOTE was applied to address class imbalance, and model explainability was assessed through SHAP analysis. FINDINGS: XGBoost achieved the highest classification performance (85.6% accuracy, 83.3% F1-score, 0.91 AUC), followed by Random Forest (83.2% accuracy, 0.88 AUC). Feature importance and SHAP analyses identified EDA and TEMP as the most discriminative parameters for stress detection. PCA confirmed that the first two components explained approximately 80–90% of total variance and visually separated stressed from non-stressed samples. CONCLUSION: Physiological data obtained from wearable sensors can predict nurses' stress levels with high accuracy. This study provides a significant foundation for integrating digital health technologies into the protection of nurses' mental health and workload management.