Kuzugöbeği mantarlarında (Morchella importuna) Mat 1-1-1 ve Mat 1-2-1 allellerine özgü moleküler markörlerin geliştirilmesi
Development of molecular markers specific to Mat 1-1-1 and Mat 1-2-1 alleles in morels mushroom (Morchella importuna)
  1. Tez No: 1017047
  2. Yazar: RABİA FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR UĞURTAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzugöbeği Mantarı, Mating Aleller, Moleküler Markör, Verim, Islah, Morel Mushroom, Mating Alleles, Molecular Marker, Yield, Breeding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
Özet
Morchella cinsi Ascomycetes sınıfının, Pezizales takımının, Morchellaceae familyasına dâhil olan ve ülkemizde“Kuzugöbeği”olarak bilinen mantarlardır. Kuzugöbeği mantarı ülkemizde doğadan toplanarak iç ve dıĢ pazarlarda yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır. Buna rağmen kuzugöbeği mantarlarının dünyada iklim kontrollü üretim alanlarında karlı bir yetiĢtiriciliği henüz yapılamamaktadır. Yürütülen çalıĢmalarla 2009 yılında bu mantarların en çok üretildiği Çin'de üretim, gölgelendirme yapılan ortamlarda mevsime bağlı bir yetiĢtiricilik tekniği olarak geliĢtirilmiĢ ve bu sayede geniĢ alanlarda üretimi yaygınlaĢtırılmıĢtır. Fakat buna rağmen üretimde stabil verim, hala tam anlamıyla sağlanamamıĢtır. Bu durumun iklimsel sebepler yanında tohumluk olarak kullanılan misellerden de kaynaklandığı düĢünülmektedir. Günümüzde en çok kültürü yapılan kuzugöbeği mantarı türü Morchella importuna olup, bu türe ait bireylerin genomlarında eĢey durumlarını kontrol ettiği düĢünülen Mat 1-1-1 ve Mat 1-2-1 alelleri ya tek tek ya da ikisi bir arada olacak Ģekilde bulunmaktadır. Bireylerde aleller tek tek de olsa ikisi bir arada da olsa bu bireylerin misellerinden askokarp oluĢumlarının meydana geldiği gözlemlenmiĢtir. Ancak döllenmemiĢ miseller ile yapılan üretimlerde verimlerin stabil olmadığı da görülmektedir. Dolayısıyla mantarların üretiminde ve ıslahında stabilitenin sağlanabilmesi için hangi alellere sahip olduklarının önemli olduğu düĢünülmektedir. Bu münasebetle yürütülecek bu tez çalıĢması ile dünyada gölgelendirilmiĢ açık alanlarda üretimi en çok yapılan kuzugöbeği türü olan Morchella importuna'nın eĢey durumlarını temsil ettiği düĢünülen Mating allellerine özgü 300 adet moleküler markörün geliĢtirilmesi amaçlanmıĢtır. Bu markörlerin geliĢtirilmesi ile ülkemizde verimi stabil hale getirilmiĢ tohumluk kuzu göbeği misel üretimi ve ıslah çalıĢmaları için önemli bir altyapı sağlanması hedeflenmiĢtir. Bu çalıĢmayla Amerikan Biyoteknoloji Bilgi Merkezi (NCBI) veri tabanında yer alan Morchella importuna türünün YPL6 izolatına ait Mat 1-1-1 ve Mat 1-2-1 alellerinin genom sekansları kullanılarak Mat alellerine özgü moleküler markörler dizayn edilmiĢtir. Dizayn edilen bu markörler, Çin'den getirtilen kuzugöbeği mantarlarında tek spor izolasyonu yapılarak elde edilecek misellerin hangi alellere sahip olduklarının belirmesinde kullanılmıĢ, bu sayede kuzugöbeği tohumluk misel üretimi ve ıslahı için önemli bir altyapı sağlanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Morchella genus belongs to the class Ascomycetes, order Pezizales, family Morchellaceae and are known as“kuzugöbeği”in our country. Morel mushrooms are collected from nature in Türkiye and find buyers at high prices in domestic and foreign markets. However, morel mushrooms cannot yet be cultivated commercially in climatecontrolled production areas in the world. With the studies carried out in 2009, production in China, where these mushrooms are produced the most, was developed as a seasonal cultivation technique in shaded environments and thus, production was expanded in large areas. However, despite this, stable yield in production is still not fully achieved. This is thought to be due to climatic reasons as well as the spawn used. Morchella importuna is the most cultivated morel mushroom species today, and Mat 1-1 and Mat 1-2 alleles, which are thought to control the sexual status of individuals of this species, are found in the genomes of individuals of this species either singly or in combination. It has been observed that ascocarp formation occurs from the mycelia of these individuals whether the alleles are single or both together. However, it is also observed that the yields are not stable in the productions made with unfertilized mycelia. Therefore, it is thought that it is important which alleles they have in order to ensure stability in the production and breeding of mushrooms. In this respect, the aim of this thesis is to develop 300 molecular markers specific to Mating alleles, which are thought to represent the sexual status of Morchella importuna, the most common morel species produced in shaded open areas in the world. With the development of these markers, it is aimed to provide an important infrastructure for mycelia production and breeding studies in Türkiye. In this study, molecular markers specific to Mat alleles were designed by using the genome sequences of Mat 1-1-1 and Mat 1-2-1 alleles of YPL6 isolate of Morchella importuna in the US Center for Biotechnology Information (NCBI) database. These markers were used to determine the alleles of mycelia to be obtained by single spore isolation in morel mushrooms imported from China.