Led ışık kaynağı ve 2D sürekli dalgacık dönüşümü yöntemi ile 3D profilometre
3D profiler with led source and 2D continuous wavelet transform
- Tez No: 1017051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM YARTAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dalgacık dönüşüm tekniği, Dalgacık dönüşümleri, Wavelet transforms technique, Wavelet transforms
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Saçak projeksiyonu profilometrisi (Fringe Projection Profilometry, FPP), temassız üç boyutlu (3B) yüzey ölçümleri için yaygın olarak kullanılan ve güvenilir yöntemlerden biridir. Ancak bu teknik, mikrometrik ve milimetrik ölçekte uygulandığında sınırlı derinlik alanı ve özellikle lazer tabanlı saçaklarda ortaya çıkan beneklenme (speckle) gürültüsü nedeniyle ölçüm doğruluğunda azalmalar gösterebilmektedir. Bu çalışmada, LED ışık kaynağına dayalı ve Gates interferometresi konfigürasyonu esas alınarak geliştirilmiş özgün bir optik düzenek sunulmaktadır. Önerilen sistem, düşük koherensli LED ışığı sayesinde speckle etkisini azaltmayı hedeflemektedir. Ayrıca iki küp ayırıcıya (beam splitter, BS) ek olarak yatay saçak yapısı oluşturan ilave bir ışın ayırıcı kullanılarak saçak deseni çeşitlendirilmiş ve sistemin uzaysal çözünürlüğünün artırılması amaçlanmıştır. Deneysel olarak elde edilen faz haritaları, iki boyutlu sürekli dalgacık dönüşümü (2D Continuous Wavelet Transform, 2D CWT) yöntemi kullanılarak analiz edilmiş ve bu sayede 3B yüzey rekonstrüksiyonu gerçekleştirilmiştir. LED ışık kaynağının performansını değerlendirmek amacıyla, aynı ölçüm bölgelerinden lazer ışık kaynağı kullanılarak da görüntüler alınmış ve karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Karşılaştırma sonuçları, arakesitsel ölçümlere dayanarak LED tabanlı konfigürasyonun lazer tabanlı sistemlere kıyasla, sınırlı da olsa, gürültü seviyesinde bir azalma ve yüzey profili stabilitesinde bir iyileşme sağladığını göstermektedir. Bununla birlikte, LED'in düşük koherensli yapısı saçak kontrastının azalmasına neden olmakta; bu durum ölçüm alanının sınırlanmasına ve saçak kontrastına bağlı olarak ölçüm kalitesinin olumsuz etkilenmesine yol açabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Fringe Projection Profilometry (FPP) is a widely used and reliable technique for non-contact three-dimensional (3D) surface measurements. However, when applied at micrometric and millimetric scales, its measurement accuracy may be degraded due to the limited depth of field and, in particular, the speckle noise that arises in laser-based fringe patterns. In this study, a novel optical setup based on a light-emitting diode (LED) light source and a Gate's interferometer configuration is presented. The proposed system aims to reduce speckle effects by exploiting the low coherence of the LED light source. In addition, the fringe pattern is diversified by employing two beam splitters together with an additional beamsplitting element that generates a horizontal fringe structure, with the objective of enhancing the spatial resolution of the system. To the best of our knowledge, the combined use of an LED light source and two-dimensional Continuous Wavelet Transform (2D CWT) analysis within this interferometric fringe projection framework is reported for the first time in this study. The experimentally obtained phase maps are analyzed using a two-dimensional Continuous Wavelet Transform (2D CWT) method, enabling three-dimensional surface reconstruction. To evaluate the performance of the LED light source, images of the same measurement regions are also acquired using a laser light source, and a comparative analysis is performed. The comparison results indicate that, based on cross-sectional evaluations, the LED-based configuration provides, albeit limited, a reduction in noise level and an improvement in surface profile stability compared to laser-based systems. Nevertheless, the low coherence of the LED source leads to a reduction in fringe contrast, which may restrict the effective measurement area and adversely affect the measurement quality depending on the fringe contrast