Mehmet Fuat'ın“Kitabet Hocası”adlı eserinin günümüz harflerine aktarılması ve incelenmesi
The transliteration and review of Mehmet Fuat's work entitled“Kitabet Hocası”
- Tez No: 1017141
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA GÖRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma becerisi, Writing skills
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Osmanlı'nın son dönemlerinde Mektubi-i Maliye mümeyyizliği ve Divan-ı Muhasebat başkâtipliği yapmış olan Mehmet Fuat, Kitabet Hocası adında bir eser yayımlayarak yazı yazmayı ve mektuplaşmayı öğretici bir biçimde işlemiştir. Tezin konusunu bu eser oluşturmaktadır. Çalışma sürecinde; Mehmet Fuat'ın alanında yetkin bir isim olduğu, Kitabet Hocası gibi eğitici bir kitabın yanında kitabet ve başka konular üzerine birçok eserinin bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca Mehmet Fuat'ın Prof. Dr. Fuat Köprülü ve Mehmet Fuat Carım ile karıştırıldığı, kaynaklarda bu konuyla ilgili bazı yanlış bilgilerin yer aldığı fark edilerek bu hatalar düzeltilmeye çalışılmıştır. Mehmet Fuat; kitabında önce kitabet, yazım, bağlama edatları gibi konuları anlatmış; sonrasında farklı yazışma türlerini tek tek açıklayarak bunlar için örnek metinler vermiştir. Eserde geçen yazışma türleri; aile mektupları, arkadaş mektupları, tebrik mektupları, baş sağlığı dileme mektupları, geçmiş olsun dileklerini iletme mektupları, tavsiye mektupları, telgraf mektupları, iş mektupları, tüccar mektupları, arzuhâller, senetler ve tezkirelerdir. En sonda resmî yazışmalar ve diğer yazışma çeşitleriyle ilgili de kısa bilgilendirmeler yapılmıştır. Bu tez çalışmasında öncelikle Kitabet Hocası'nın metni günümüz harflerine aktarılmış, sonrasında içeriği incelenerek çözümlenmiştir. Çözümleme sürecinde tümevarımcı bir yaklaşım ile eserin başlıklarından izleksel ulamlar oluşturulmuştur. Bulgular; Kitabet, Dil Bilgisi ve Eserde Geçen Yazışma Türleri olarak üçe ayrılan bu ulamlar altında toplanmıştır. Sonrasında eserin genel bir değerlendirmesi yapılmış, Tartışma ve Sonuç bölümünde bazı önemli konulara değinilmiştir. Tezin en sonunda ise Kitabet Hocası'nın kullanımıyla ilgili öneriler ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mehmet Fuat, an examining official of the Ottoman Finance Ministry's Editorial Office and the chief clerk of the Ottoman Chamber of Accounts during the late Ottoman period; published the book Kitabet Hocası, that treats writing and corresponding in an instructive manner. This book is the subject of the thesis. During the study process, it was detected that Mehmet Fuat was competent in his field and that he published an educative book titled Kitabet Hocası, along with many more works on literary composition and other subjects. It was also realised that Mehmet Fuat is confused with Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü and Mehmet Fuat Carım, and that some sources give wrong information about this issue. These have been attempted to be corrected. In this book, Mehmet Fuat first explains topics such as literary composition, orthography and conjunctions. Later, he describes different essay types, also giving examples. The essay types mentioned in the book are family letters, companion letters, letters of congratulation, letters of condolence, letters of saying“get well soon”, letters of recommendation, telegrams, correspondences amoung government departments, merchant letters, petitions, bills and missives. At the end of the book, brief information is also given about formal correspendences and other correspondence types. In this thesis, firstly the text of Kitabet Hocası was transliterated from Arabic letters to Latin letters. Later, the content was examined and analyzed. During the analysis process, thematic categories were created from the headings of the book with an inductive approach. The findings were split into the categories Literary Composition, Grammar and Essay Types Mentioned in the Work. Later, a general evaluation of the work was made and some important topics were mentioned in the Discussion and Conclusion chapter. At the end of the thesis, suggestions about the use of Kitabet Hocası were made.