İzmit Topallar Köyünde yeraltı suyu potansiyel alanlarının doğrulanması amacıyla uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemleri ve analitik hiyerarşi süreci sonuçlarının elektrik özdirenç tomografisi ile entegrasyonu
Integration of remote sensing, geographic information systems, and analytic hierarchy process results with electrical resistivity tomography for the validation of groundwater potential zones in Topallar village, İzmit
  1. Tez No: 1017142
  2. Yazar: ABDIRAHMAN MOHAMED MOHAMUD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN YEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GIS, Uzaktan algılama, Yer altı suları, Remote sensing, Ground waters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, yazarın İzmit (Türkiye) bölgesinde yeraltı suyu potansiyel zonlarını belirlemek amacıyla uzaktan algılama (UA), coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ve analitik hiyerarşi süreci (AHS) tekniklerini entegre ederek gerçekleştirdiği önceki çalışmasının arazi ölçeğinde genişletilmiş ve bilimsel bir devamını sunmaktadır. Çalışma, mekânsal tahminden jeofizik doğrulamaya geçişi temsil eden ikinci aşamayı oluşturmakta olup, UA, CBS, AHS ve iki boyutlu Elektrik Özdirenç Tomografisi (ERT) yöntemlerinin birlikte kullanımına dayanmaktadır. Bu kapsamda; jeoloji, çizgisellik yoğunluğu, arazi kullanımı/arazi örtüsü , yağış dağılımı, drenaj yoğunluğu, toprak sınıflaması ve eğim olmak üzere yedi jeo-mekânsal faktör, CBS tabanlı çok kriterli analiz yaklaşımı kullanılarak değerlendirilmiş ve ağırlıklı yeraltı suyu potansiyel zonu (YSPZ) haritaları üretilmiştir. Mekânsal tahminlerin doğrulanması amacıyla, Korucu ve Şemsettin formasyonlarını kesen stratejik konumlu 300 m uzunluğunda bir Profil boyunca iki boyutlu ERT ölçümleri gerçekleştirilmiştir. ERT uygulamasının temel amacı, özellikle litolojik farklılıklar, akifer geometrisi ve yeraltı suyunun oluşumu ile dağılımını kontrol eden yapısal unsurlar açısından, YSPZ haritalarıyla tek başına yeterince temsil edilemeyen yeraltı hidrojeolojik özelliklerin ortaya konulmasıdır.Ters çözüm kesitleri, Korucu Formasyonu'na ait ince taneli ve zayıf geçirgen sedimanları temsil eden yüzeysel, düşük özdirençli (10–21 ohm·m) bir tabakanın varlığını ortaya koymaktadır. Buna karşılık, daha derin seviyelerde gözlenen orta özdirençli (30–60 ohm·m) birim, Şemsettin Formasyonu'na ait çatlaklı kireçtaşı akiferi olarak yorumlanmıştır. CBS tabanlı yeraltı suyu potansiyel haritaları ile ERT verilerinden elde edilen yeraltı yapısal yorumların birlikte değerlendirilmesi, güçlü bir mekânsal ve yapısal uyum ortaya koymuş; yeraltı suyu depolanması ve akışının esas olarak litolojik değişimler ile Kuzey Anadolu Fayı ile ilişkili kırık sistemleri tarafından kontrol edildiğini doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis represents a field-scale extension and scientific continuation of the author's Previously published study that integrated Remote Sensing (RS), Geographic Information Systems (GIS), and the Analytic Hierarchy Process (AHP) to delineate groundwater potential zones (GWPZ) in the İzmit region, Türkiye. The present research constitutes the second phase of the Study, shifting from spatial prediction to geophysical validation through the integrated application of RS, GIS, AHP, and two-dimensional Electrical Resistivity Tomography (ERT). Seven geo-Spatial factors geology, lineament density, land use/land cover, rainfall distribution, drainage Density, soil classification, and slope were evaluated using a GIS-based multi-criteria analysis Approach to generate GWPZ map. To validate the spatial predictions, two-dimensional ERT Measurements were conducted along a strategically located 300 m long profile intersecting the Korucu and Şemsettin formations.The main objective of the ERT survey was to identify Subsurface hydrogeological characteristics that cannot be sufficiently resolved by GWPZ maps Alone, particularly lithological variations, aquifer geometry, and structural controls on groundwater occurrence and distribution. Inversion results reveal a shallow low-resistivity layer (10–21 ohm·m) corresponding to fine-grained, low-permeability sediments of the Korucu Formation. In contrast, a deeper unit with moderate resistivity values (30–60 ohm·m) is interpreted As a fractured limestone aquifer associated with the Şemsettin Formation.The integrated Interpretation of GIS-based groundwater potential maps and ERT-derived subsurface structures Shows strong spatial and structural consistency, confirming that groundwater storage and flow in The study area are mainly controlled by lithological contrasts and fracture systems related to the North Anatolian Fault.