Dijital girişimci pazarlama perspektifinden tekno-girişimlerin uluslararasılaşma süreci
The internationalization process of technology based ventures from the perspective of digital entrepreneurial marketing
- Tez No: 1017179
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLBER ULAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital girişimcilik, Girişimci pazarlama, Teknogirişim, Uluslararası girişimcilik, Uluslararası pazarlama, Digital entrepreneurship, Entrepreneurial marketing, Techno-enterprise, International entrepreneurship, International marketing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, teknoloji tabanlı girişimlerin uluslararasılaşma süreci dijital girişimci pazarlama perspektifinden incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, teknoloji tabanlı girişimlerin uluslararası pazarlarda başarılı olabilmelerinde hangi örgütsel ve yönetsel yetkinliklerin belirleyici olduğunu ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışma, açıklayıcı sıralı karma yöntem deseniyle tasarlanmıştır. Araştırmanın nicel aşamasında Türkiye'de faaliyet gösteren 177 teknoloji tabanlı girişimden elde edilen veriler PLS-SEM yöntemiyle analiz edilmiş; nitel aşamada ise uluslararası pazar deneyimine sahip altı teknoloji tabanlı girişim ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel bulgular, uluslararası pazarlama çevikliğinin ihracat performansını pozitif ve anlamlı biçimde etkilediğini göstermiştir. Ayrıca girişimsel dijital yetenekler, küresel zihniyet ve girişimci ağ bağlantılarının uluslararası pazarlama çevikliğini anlamlı ve olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Bununla birlikte, söz konusu değişkenlerin ihracat performansı üzerindeki etkilerinde uluslararası pazarlama çevikliğinin aracı rol oynadığı tespit edilmiştir. Buna karşılık yenilik kaynaklarının uluslararası pazarlama çevikliği ve ihracat performansı üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Nitel bulgular, teknoloji tabanlı girişimlerin uluslararasılaşma sürecinde dijital görünürlük, çok dilli içerik, sosyal medya, web sitesi, SEO, müşteriyle doğrudan etkileşim ve ağ geliştirme faaliyetlerinin önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, veri temelli CRM uygulamaları, müşteri eğitim programları ve sistematik dijital memnuniyet ölçümü gibi alanlarda gelişim ihtiyacı bulunduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak tez, teknoloji tabanlı girişimlerin uluslararasılaşmasının yalnızca yenilik üretimine değil; dijital yetenekler, ilişkisel ağlar, küresel bakış açısı ve uluslararası pazarlara çevik uyum kapasitesine birlikte bağlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the internationalization process of technology-based ventures based on digital entrepreneurial marketing. One of the primary goals of the research is to determine the capabilities of organizations and managers that are essential for the international success of technology-based ventures. Accordingly, the research was conducted under the framework of the explanatory sequential mixed-methods design. In the quantitative section, data collected from 177 technology-based ventures in Türkiye was processed using the PLS-SEM technique. On the other hand, in the qualitative section, semi-structured interviews were conducted with six technology-based ventures that have experience in international markets. Quantitative results indicated that there is a significant positive influence of international marketing agility on export performance. It was also observed that entrepreneurial digital skills, global mindset, and entrepreneurial network ties significantly positively influenced international marketing agility. Moreover, international marketing agility was found to act as a mediator between the above-mentioned variables and export performance. On the other hand, no significant impact of innovation resources on international marketing agility and export performance was found. It was found out from the results of the qualitative research that visibility in the digital world, multilingual communication, social media usage, websites, SEO tactics, dealing directly with the customer, and networking have become an essential part of internationalization of technology-based firms. On the other hand, it is necessary to make certain improvements in such fields as CRM through data analysis, customer training courses, and measuring customer satisfaction. This study proves that internationalization of technology-based firms requires not only innovations but also digital abilities and agility in adapting to new environments.