Üniversite öğrencilerine yönelik manevi danışmanlıkta din dili ve iletişim tarzları: Yalova örneği
Religious language and communication styles in spiritual counseling for university students: The Yalova example
- Tez No: 1017178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMEYRA ARICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Manevi danışmanlık, Üniversite gençliği, Din dili, İletişim tarzları, Manevi destek, Religious education, spiritual counseling, university youth, religious language, communication styles, Spiritual support
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MANEVİ DANIŞMANLIKTA DİN DİLİ VE İLETİŞİM TARZLARI: YALOVA ÖRNEĞİ ÖZET Günümüz üniversite ortamında gençlerin karşılaştığı sosyal, psikolojik ve manevi zorluklar, manevi danışmanlık hizmetlerinin önemini her geçen gün artırmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan manevi danışmanlar, üniversite öğrencilerinin dini ve ahlaki gelişimlerine rehberlik etme sürecinde önemli bir işlev üstlenmektedir. Bu süreçte danışmanların kullandıkları din dili ve iletişim tarzları, hizmetin etkililiğini belirleyen temel unsurlar arasında yer almaktadır. Manevi danışmanlığın ülkemizde nispeten yeni bir alan olması sebebiyle, danışmanların benimsedikleri üslubun öğrenciler üzerindeki etkisini doğrudan öğrencilerin deneyimleri üzerinden inceleyen çalışmalar literatürde sınırlı düzeydedir. Bu araştırma, Yalova Üniversitesi kampüsünde görev yapan manevi danışmanların kullandıkları din dili ve iletişim tarzlarının, öğrencilerle kurulan manevi bağ üzerindeki etkilerini öğrenci gözünden incelemeyi amaçlamaktadır. Danışmanların rehberlik süreçlerinde benimsedikleri iletişim biçimlerinin hizmetten faydalanan öğrenciler tarafından nasıl algılandığı ve anlamlandırıldığı araştırmanın temel problemini oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni benimsenmiş; veriler, hizmet alan üniversite öğrencileriyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlar yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, üniversite öğrencilerinin manevi danışmanlık sürecine katılımını belirleyen temel unsurun danışmanın bilgi düzeyinden ziyade kurduğu iletişim biçimi olduğunu göstermektedir. Öğrenciler, otoriter ve didaktik bir din dili yerine; empatik, samimi ve yargılayıcı olmayan bir iletişim tarzını tercih etmektedir. Bununla birlikte, özellikle kadın öğrencilerin mahremiyet ve güven gerekçesiyle hemcins danışmanlara yönelme eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Din diline ilişkin olarak, geleneksel dini kavramların reddedilmediği ancak bu kavramların gençlerin yaşam dünyasına hitap edecek şekilde yeniden yorumlanmasının beklendiği görülmüştür. Ayrıca, manevi danışmanlığın yalnızca ofis ortamıyla sınırlı kalmaması, dijital mecralar ve sosyal etkinlikler aracılığıyla daha görünür ve erişilebilir hale getirilmesi gerektiği yönünde güçlü bir talep ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak çalışma, manevi danışmanlık hizmetlerinin etkililiğinin empatik iletişim, bireysel farklılıklara duyarlılık, mesleki sınırların korunması ve dijital çağın gerekliliklerine uyum sağlanması ile doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmanın hem literatüre katkı sunması hem de uygulamaya yönelik somut öneriler geliştirilmesi açısından önemli bir boşluğu dolduracağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
RELIGIOUS LANGUAGE AND COMMUNICATION STYLES IN SPIRITUAL COUNSELING FOR UNIVERSITY STUDENTS: THE YALOVA EXAMPLE ABSTRACT In today's university environment, the social, psychological, and spiritual challenges faced by young people have increasingly highlighted the importance of spiritual counseling services. Spiritual counselors operating under the Presidency of Religious Affairs undertake a significant role in guiding university students in their religious and moral development. In this process, the religious language and communication styles employed by counselors constitute key factors determining the effectiveness of the service. Since spiritual counseling is a relatively new field in Türkiye, studies examining the impact of counselors' communication styles on students through direct student experiences remain limited in the literature. This study aims to examine, from the students' perspective, the effects of the religious language and communication styles used by spiritual counselors at Yalova University on the spiritual bond established with students. The main problem of the research is how the communication approaches adopted by counselors during the guidance process are perceived and interpreted by students benefiting from the service. A qualitative case study design was employed, and the data were collected through semi-structured interviews conducted with university students receiving the service. The collected data were analyzed using thematic analysis. The findings indicate that the primary factor determining students' participation in the spiritual counseling process is not the counselor's level of knowledge, but rather the manner of communication established. Students tend to prefer an empathetic, sincere, and non-judgmental communication style instead of an authoritarian and didactic religious discourse. In addition, it was found that female students, in particular, tend to prefer counselors of the same gender due to concerns related to privacy and trust. Regarding religious language, the results show that traditional religious concepts are not rejected; however, there is a clear expectation that these concepts be reinterpreted in ways that resonate with the lived realities of young people. Furthermore, there is a strong demand for spiritual counseling services to extend beyond office settings and become more visible and accessible through digital platforms and social activities. In conclusion, the study reveals that the effectiveness of spiritual counseling services is closely related to empathetic communication, sensitivity to individual differences, the maintenance of professional boundaries, and adaptation to the requirements of the digital age. It is anticipated that this research will contribute to the existing literature and provide practical recommendations for improving spiritual counseling services.