Teaching vocabulary in context
Bağlam içinde kelime öğretimi
  1. Tez No: 101722
  2. Yazar: AYŞE SELMİN SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEV PAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: discourse, context, vocabulary teaching IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yabancı dil öğretiminde kelimenin rolü geleneksel olarak dilbilgisine bağımlıdır.1980'lerde, ikinci dil edinim kuramcıları öğrenme sürecini araştırmaya başlamışlar ve dolayısıyla kişilerin sahip olduklarını düşündüğümüz zihinsel sözlük kavramı da gündeme gelmiştir. 1990'ların başında, yabancı dil eğitimcileri kelime gelişiminin ikinci dil kazanımının önemli bir parçası olduğunu savunmuşlardır. Bağlamın, öğrencilerin dili bir bütün olarak öğrenme sürecinde önemli olduğu 1980'lerde vurgulanmaya başlanmıştır.Bu çalışma, kelime öğretimindeki iki yaklaşımı incelemektedir; bağlama dayalı ve bağlam dışı kelime öğretimi. Amaç, öğretimdeki etkinliği araştırmak ve kelime öğretiminde karşılaşılan sorunlara bağlam içinde öğretimin yardımcı olduğu görüşünü vurgulamaktır. Bu çalışmaya Abant izzet Baysal Üniversitesi, Fen- Edebiyat Fakültesi hazırlık sınıfında okuyan 53 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın cevap aradığı soru, bağlama dayalı kelime öğretiminin öğrencilerin kelime öğrenimine etkisinin olup olmadığıdır. Bu soruya cevap bulmak için, biri deney diğeri kontrol olmak üzere rastgele iki grup oluşturulmuştur. Denek (bağlam) grubu verilen bağlamdan anlamı tahmin etme yöntemlerini kullanarak bağlama dayalı kelime öğretimi ile ilgili eğitim almıştır. Diğer gruba, kontrol bağlam dışı) grubuna, ise böyle bir eğitim verilmemiştir. Veri toplamak için ön-test ve son-test yöntemleri uygulanmıştır. Veriler bağımsız örneklem t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. T-test analizinin sonucu, bağlam, denek, grubuna uygulanan eğitimden kaynaklanan gruplar arası farkı ortaya koymuştur, denek grubunun, kontrol grubundan daha başarılı olduğu ve iki grup arasında belirgin bir farklılığın olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmanın bulguları bağlama dayalı kelime öğretiminin öğrencinin öğreniminde, dolayısı ile okuduğunu anlamada önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Anahtar kelimeler : Söylem, bağlam, kelime öğretimi VI
Özet (Çeviri)
Traditionally, the role of vocabulary in foreign language learning has been subordinate to the role of grammar. In the 1980s, second language acquisition theorists researched the learning process itself, and models of the second language mental lexicon began to surface. At the beginning of the 1990s, foreign language educators were advocating the development of vocabulary as an important element of second language acquisition. The proficiency movement of the 1980s emphasized the crucial role of the context in helping the students gain proficiency, for all aspects of the language. HIThe present study investigated two approaches to vocabulary presentation; in context and out of context. The aim was to search for efficiency in instruction, and to test the claims of the proficiency that contextualized input represented the answer to the problem. Fifty-three intermediate level preparatory students in the Department of Arts and Science at Abant İzzet Baysal University participated in this study. The research question of the study investigated the effects of context dependent vocabulary teaching on students' vocabulary learning. To answer the research question, two groups were randomly assigned: one experimental and one control group. The experimental group, the context group, received special training on context dependent vocabulary as guessing the meaning from the context. The other group, non-context group received no training. To gather the data, pretest- posttest procedure was followed. The data was analysed using independent samples t-test. The result of.the t-test analyses showed group differences attributable to treatment applied to the context group. Context group performed better than the non-context group. There was significant difference between two groups. The findings of this study indicate that access to context dependent vocabulary teaching had a significant effect on students' learning, therefore on the reading comprehension.