Türkiye'de siyasal katılım: Anayasal ve kavramsal bir inceleme
Politicial participation in Turkey: A constituonal and national research
  1. Tez No: 101723
  2. Yazar: HAMİ ÇETİNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİL ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Anayasa. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE SİYASAL KATILIM : ANAYASAL VE KAVRAMSAL BİR İNCELEME ÇETİNER, Hami Yüksek Lisans, Kamu Yönetimi Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Halil Ülker Matrt 2001, XI 1+90 Sayfa Bu çalışma, siyasal katılım kapsamında 1982 Anayasasını ve anayasada yapılan değişiklikleri inceleme konusu yapmıştır. Üç Bölümden oluşan çalışmanın Birinci Bölümü'nde siyasal katılma olgusu incelenmiş, bu kapsamda; siyasal katılmanın tanımı, siyasal katılma biçimleri, siyasal katılmayı etkileyen faktörler, çeşitli siyasal rejimlerde siyasal katılım ve siyasal güçlerin siyasal katılım üzerindeki etkileri araştırılmıştır. İkinci Bölümde; 1876, 1921, 1924 ve 1961 anayasaları, siyasal katılma kapsamında incelenerek, 1982 Anayasasına kadar olan tarihsel süreç gözden geçirilmiştir. Üçüncü Bölümde ise 1982 Anayasası incelenmiş; Türkiye'de halk yönetime ne kadar katılmaktadır? Türkiye'nin anayasası katılma haklarını nasıl düzenlemiştir? bu düzenlemeler görünürde ve uygulamada karşımıza nasıl çıkmaktadır? gibi soruların cevabı bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLITICAL PARTICIPATION IN TURKEY : A CONSTITUTIONAL AND NOTIONAL RESEARCH ÇETİNER, Hami MAThesis, The Department of Public Management Supervisor: Prof. Dr. Halil Ülker March 2001, Pages: XII+90 This study contain on 1982 Constitution and it's amendments in terms of political participation. This study consist of three chapters. In the first chapter, the issue of political participation is examined, and in this sense, the definition of political participation, it's types, the factors which influence it and the effects of political participation and political strength on political participation in political regimes are researched in detail. In the second chapter; 1876, 1921, 1924 and 1961 constitutions are taken into consideration in terms of political participation and the historical period until 1982 Constitution is reviewed. in the third chapter, 1982 Constitution is examined and the questions are asked to answer, like“to what extent do people participate management in Turkey ?”,“How does the constitution arrange the rights of participation ?”and“How do these arrangements emerge in application ?”Keywords : Political Participation, Constitution.