Yetişkinlerde psikolojik dayanıklılık ve dini başa çıkmanın yaşam doyumuna etkileri
- Tez No: 427470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYTEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Dini Başa Çıkma, Yaşam Doyumu, Psychological Resilience, Religious Coping, Life Satisfaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Psikolojik dayanıklılık, dini başa çıkma ve yaşam doyumu olgularının incelendiği bu çalışmada, insanların dini başa çıkmaya yönelik tutum ve davranışları ile psikolojik dayanıklılıkları ve yaşam doyumları arasındaki ilişki ve etkileşim incelenmiştir. Özellikle psikolojik dayanıklılığın, dini başa çıkma ve yaşam doyumu arasındaki etkileşime nasıl ve ne şekilde katkısının olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum ve meslek gibi sosyo-demografik niteliklerle dini başa çıkma, psikolojik dayanıklılık ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Dini başa çıkma-psikolojik dayanıklılık-yaşam doyumu ilişkisi, bu çalışmada, Alemdağ'dan seçilen ve yaşları 18-59 arasında değişen 512 kişilik bir örneklem grubu üzerinde yapılan amprik bir uygulama ile incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli ve anket tekniğinden yararlanılarak yapılan bu araştırmada Yaşam Doyumu Ölçeği, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Dini Başa Çıkma Ölçeği kullanılmıştır. SPSS 20 paket programına aktarılan veriler, faktör ve iç tutarlılık, t-test, ANOVA, Pearson Korelasyon, Basit ve Çoklu Doğrusal Regresyon, Aracılık Analizi teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, bireylerin olumlu dini başa çıkma çıkma yöntemlerini kullanma eğilimlerinin onları psikolojik olarak daha dayanıklı hale getirdiğini ve bunun da yaşam doyumlarını arttırdığını ortaya koymuştur. Olumlu dini başa çıkma eğiliminin psikolojik dayanıklılığın özellikle aile desteği/ uyumu ve gerçekçi hedefler alt boyutlarının kapsadığı tutum ve davranışları güçlendirmek suretiyle yaşam doyumu üzerinde olumlu bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationship and the interaction among psychological resilience, religious coping and life satisfaction among 512 adults who are living in Alemdağ. Age range of the research sample is from 18 to 59. Socio-demographic variables (gender, age, marital status, occuptaion etc.) and their relations among psychological resilience, religious coping and life satisfaction are also examined in the study. Correlational survey method and questionnaire technique are used. The Satisfaction with Life Scale, Resilience Scale for Adults and Religious Coping Scale are applied. Data were transferred to SPSS 20 and examined via such statistical analysis methods: factor analysis, internal consistency analysis, t-test, ANOVA, Pearson correlation, simple and multiple lineer regression, mediational analysis. The findings indicate that tendency to use positive religious coping methods make individuals psychologically more resilient and this in turn make them more satisified with their lives. According to meditational analysis positive religious coping enhances life satisfaction through positively affecting two specific dimensions of psychological resilience: family support/coherence and realistic goals.