Psöriazis ve psöriatik artrit tanılı hastalarda metabolik disfonksiyon ilişkili hepatosteatoz gelişme sıklığı ve etkili risk faktörleri
Incidence and effective ri̇sk factors of metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease development in patients diagnosed with psoriasis and psoriatic arthritis
  1. Tez No: 1017274
  2. Yazar: ŞEYMA BETÜL GÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİME ERMURAT, UZMAN AYŞE GÖKÇE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Elastografi, Fibrozis İlişkili İndeks-4 (FIB-4), Hepatik Steatoz İndeksi (HSI), MASLD, Psöriatik artrit, Psöriazis, Yağlı Karaciğer İndeksi (FLI), Elasticity Imaging Techniques, Fibrosis Based Index-4 (FIB-4), Fatty Liver Index (FLI), Hepatic Steatosis Index (HSI), MASLD, Psoriasis, Psoriatic arthritis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, psöriazis (PsO) ve psöriatik artrit (PsA) hastalarında metabolik disfonksiyonla ilişkili hepatosteatotik karaciğer hastalığı (Metabolic dysfunction–associated steatotic liver disease [MASLD]) sıklığını değerlendirmek, MASLD varlığında etkili olan risk faktörlerini tanımlamak ve girişimsel olmayan tarama yöntemlerinin tanısal doğruluğunu değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem ve Gereç: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde takipli 50 PsO, 50 PsA ve 50 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 150 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm bireylerin fizik muayenesi ve hastalık aktivite değerlendirmesi, laboratuvar tetkikleri, iki boyutlu kayma dalgası elastografisi (2D-SWE) ile karaciğer sertliği ölçümü ve B-mod ultrasonografi ile hepatosteatoz değerlendirmesi yapılmıştır. Girişimsel olmayan karaciğer indeksleri hesaplanmıştır. Yağlı Karaciğer İndeksi (Fatty Liver Index [FLI]), Hepatik Steatoz İndeksi (Hepatic Steatosis Index [HSI]), Fibrozis-4 İndeksi (FIB-4), Aspartat Aminotransferaz / Trombosit Oranı İndeksi (Aspartate Aminotransferase to Platelet Ratio Index [APRI]) ve MASLD Fibrozis Skoru (MASLD Fibrosis Score [MFS]) hesaplanmıştır. İnterlökin-17 (Interleukin-17 [IL-17]) ve İnterferon gama (Interferon gamma [IFN-γ]) serum düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular gruplar arasında karşılaştırılmış ve ROC analizi ile testler arasında duyarlılık analizi yapılmıştır. Bulgular: Hepatosteatoz sıklığı PsA grubunda %80, PsO grubunda %56 ve kontrol grubunda %40 olarak saptanmış; gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. PsO ve PsA gruplarında vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi, HSI ve FLI değerleri kontrol grubuna kıyasla belirgin biçimde yüksek seyretmiştir. Hepatosteatozu ayırt etmede en yüksek tanısal performans FLI'ye ait olup AUC değeri 0,886, optimal kesim değeri >40,52'de duyarlılık %80,68 ve özgüllük %87,1 olarak belirlenmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; yaş (OR=1,112, p=0,022), VKİ (OR=1,530, p<0,001) ve C-reaktif protein (CRP) düzeyindeki artışın hasta gruplarında hepatosteatoz varlığı ile bağımsız ilişkili risk faktörleri olduğu belirlenmiştir. IL-17 (p=0,325) düzeylerinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: PsA hastalarında MASLD sıklığı PsO ve sağlıklı kontrollere göre daha yüksek bulunmuştur. Yaş, VKİ ve CRP düzeyleri hepatosteatoz ile bağımsız ilişkili faktörler olarak belirlenmiştir. FLI ve HSI, hepatosteatozun saptanmasında yüksek tanısal performans göstermiştir. Psöriatik hastalarda MASLD açısından rutin tarama stratejilerinde bu indekslerin kullanılması erken tanıya katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the prevalence of metabolic dysfunction–associated steatotic liver disease (MASLD) in patients with psoriasis (PsO) and psoriatic arthritis (PsA), identify the risk factors effective in the presence of MASLD, and assess the diagnostic accuracy of non-invasive screening methods. Materials and Methods: A total of 150 participants, including 50 PsO patients, 50 PsA patients, and 50 healthy controls followed up at University of Health Sciences, Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital, were included in the study. Physical examination, disease activity assessment, laboratory tests, liver stiffness measurement via two-dimensional shear wave elastography (2D-SWE), and hepatic steatosis evaluation via B-mode ultrasonography were performed for all individuals. Non-invasive liver indices were calculated. The Fatty Liver Index (FLI), Hepatic Steatosis Index (HSI), Fibrosis-4 Index (FIB-4), Aspartate Aminotransferase-to-Platelet Ratio Index (APRI), and MASLD Fibrosis Score (MFS) were computed. Serum levels of Interleukin-17 (IL-17) and Interferon-gamma (IFN-γ) were measured. Findings were compared between groups, and sensitivity analysis among tests was performed using ROC analysis. Results: The prevalence of hepatic steatosis was found to be 80% in the PsA group, 56% in the PsO group, and 40% in the control group; the difference between the groups was statistically significant. Body mass index (BMI), waist circumference, HSI, and FLI values were significantly higher in the PsO and PsA groups compared to the control group. FLI demonstrated the highest diagnostic performance in differentiating hepatic steatosis, with an AUC value of 0.886, a sensitivity of 80.68%, and a specificity of 87.1% at an optimal cut-off value of >40.52. Multivariate logistic regression analysis revealed that increased age (OR=1.112, p=0.022), BMI (OR=1.530, p<0.001), and C-reactive protein (CRP) levels were independent risk factors associated with the presence of hepatic steatosis in the patient groups. No statistically significant differences were found in IL-17 (p=0.325) and IFN-γ levels between the groups. Conclusion: The prevalence of MASLD was found to be higher in patients with PsA compared to those with PsO and healthy controls. Age, BMI, and CRP levels were identified as independent factors associated with hepatic steatosis. FLI and HSI showed high diagnostic performance in detecting hepatic steatosis. Utilizing these indices in routine screening strategies for MASLD in psoriatic patients may contribute to early diagnosis.