Akciğer kanseri hastalarına uygulanan Benson gevşeme egzersizinin uyku kalitesine etkisi
The effect of Benson relaxation exercises on sleep quality in lung cancer patients
  1. Tez No: 1017276
  2. Yazar: SEHER TURĞAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN BABAOĞLU GÜLSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Pittsburg sleep quality index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, akciğer kanseri tanısı almış ve yatarak tedavi gören hastalara uygulanan Benson gevşeme egzersizinin uyku kalitesi üzerindeki etkisi incelemek amacıyla randomize kontrollü, deneysel tasarımda yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, hastanenin göğüs kliniğinde yatarak tedavi gören akciğer kanseri tanısı almış hastalar oluşturmuştur. Çalışmanın verileri Eylül 2025-Haziran 2026 tarihleri aralığında toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında“Hasta Dosya Bilgisi”,“Hasta Tanımlayıcı Bilgi Formu”,“Oksijen Satürasyon Bilgisi”,“Visual Analog Skala”,“Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 programı ile yapılmıştır. Girişim ve kontrol gruplarının ortalama puanları bağımsız örneklem t-testi ile karşılaştırılmıştır. Uygulama sonrası (post-test) uyku kalitesi puanlarının karşılaştırılması için kovaryans analizi (ANCOVA) yapılmış olup ve karıştırıcı değişkenler (örneğin ön test puanı, grup farkı) kontrol edilmiştir. Veriler p<0,05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine göre dağılımları, deney ve kontrol grubunda benzer dağılım gösterdiği belirlenmiştir (p>0,05).Hastaların Pittsburgh uyku kalitesi İndeksi ve alt boyut puan ortalamalarının gruplar arası ve grup içi karşılaştırılmasında girişim grubundaki hastaların Pittsburg Uyku Kalitesi İndeks puanı, öznel uyku kalitesi, uyku latansı, uyku süresi, alışılmış uyku etkinliği, uyku bozukluğu, uyku ilacı kullanımı, gündüz işlev bozukluğu puanlarının anlamlı düzeyde azaldığı belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, akciğer kanseri hastalarında Benson gevşeme egzersizinin uyku kalitesini artırmada etkili bir non-farmakolojik müdahale olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, hemşirelerin hizmet içi eğitimlerine dâhil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a randomized controlled experimental design to investigate the effect of the Benson relaxation exercise on sleep quality in patients diagnosed with lung cancer and receiving inpatient treatment. The study sample consisted of patients diagnosed with lung cancer who were receiving inpatient treatment at the hospital's pulmonary clinic. Data for the study were collected between September 2025 and June 2026. The following tools were used to collect research data:“Patient Medical Record,”“Patient Demographic Information Form,”“Oxygen Saturation Data,”“Visual Analog Scale,”and“Pittsburgh Sleep Quality Index.”Data analysis was performed using SPSS 26.0. The mean scores of the intervention and control groups were compared using an independent samples t-test. Analysis of covariance (ANCOVA) was performed to compare post-test sleep quality scores, and confounding variables (e.g., pre-test score, group difference) were controlled for. Data were tested at a significance level of p < 0.05. The distribution of participants according to their demographic characteristics was found to be similar in the experimental and control groups (p > 0.05). In the between-group and within-group comparisons of patients' mean Pittsburgh Sleep Quality Index scores and subscale scores, it was determined that patients in the intervention group had a Pittsburgh Sleep Quality Index score, subjective sleep quality, sleep latency, sleep duration, habitual sleep efficiency, sleep disturbance, sleep medication use, and daytime dysfunction scores were found to have decreased significantly (p < 0.05). In conclusion, the Benson relaxation exercise has been found to be an effective non-pharmacological intervention for improving sleep quality in patients with lung cancer. Therefore, it is recommended that it be incorporated into nurses' in-service training programs.