Abhaz diyetinin uzun yaşama etkileri üzerine bir araştırma; Düzce ve Sakarya bölgesi örneği
A research on the effects of Abhazian diet on long life; example of Duzce and Sakarya region
  1. Tez No: 1017310
  2. Yazar: MELİKE MİLLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV SÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Abhazlar, Kafkasya'nın kuzey batısında uzun ömürlülüğü ve yaşadıkları bölgenin sert iklim koşullarına olan dayanıklılıkları ile bilinen Kafkas halklarındandır. Kuzeybatı Kafkas dil ailesine mensup olan apsuğa dilini konuşmaktadırlar. Ayrıca, kendilerine has dans, müzik ve sağlıklı beslenme ile ilişkilendirdikleri özgün“Abhaz diyeti”ile tanınmaktadırlar. Rusya Federasyonu'nun Kafkasya'daki yayılmacı politikası neticesinde bölgede bulunan Abhaz, Çerkes, Çeçen ve Asetin gibi toplumlar yıkıcı savaşın etkisi ile, yurtlarını terk ederek Kafkasya'ya yakın bölgelere göç etmek zorunda kalmışlardır. Göç alan bölgelerden birisi niteliğinde olan Türkiye, 1864 yılında gerçekleşen büyük“Çerkes sürgünü”ile topraklarına yüzbinlerce Kafkas göçmenini kabul etmiştir. Bu yıllarda Anadolu'ya yerleşen Kafkas toplumlarından olan Abhazların, Abhazya dışında en yoğun ikamet ettikleri bölgenin Türkiye olduğu bilinmektedir. Göçmenler, Osmanlı Devleti tarafından Anadolu'da Sakarya ve Düzce ili civarlarına iskân edilmiştir. Bu çalışmada, 1800'lü yıllardan itibaren Türkiye topraklarında yaşamlarını sürdüren Abhaz halkının, geleneksel diyetlerinin tespit edilmesi ve bu beslenme şeklinin, uzun yaşama olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bu kapsamda, Düzce ve Sakarya bölgesinde yaşayan orta ve ileri yaş grubundaki bireyler ile“yarı yapılandırılmış görüşme”tekniği kullanılarak mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Tespit edilen bulgular,“içerik analizi”yöntemi ile kodlara ve kategorilere ayrılarak uygun temalar altında tasnif edilmiştir. Araştırmada“göç”,“sağlık”,“öğünler”,“geleneksel gıdalar”,“beslenme alışkanlıkları”,“bitkisel ürünler”,“şifalı gıdalar”,“ana gıda maddeleri”,“özel günler”“kültürel değerler”ve“sürdürülebilirlik”olmak üzere 11 farklı tema tespit edilmiştir. Elde edilen bulguların değerlendirilmesi sonucunda, Abhaz diyetinin uzun yaşam ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın halk sağlığı yararına, alternatif bir diyet çeşidi geliştirilmesine katkı sağlayacağı, Düzce ve Sakarya bölgesininin gastronomi turizmine fayda sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Abkhazians are a Caucasian people from the northwest of the Caucasus known for their longevity and resilience to the harsh climate of their region. They speak the Apsugha language, which belongs to the Northwest Caucasian language family. They are also known for their unique dances, music, and the distinctive“Abkhaz diet,”associated with healthy eating. As a result of the expansionist policies of the Russian Federation in the Caucasus, communities such as the Abkhazians, Circassians, Chechens, and Ossetians in the region were forced to leave their homes and migrate to areas near the Caucasus due to the devastating effects of the war. Turkey, one of the regions that received migrants, accepted hundreds of thousands of Caucasian immigrants into its territory following the great“Circassian expulsion”of 1864. It is known that among the Caucasian communities that settled in Anatolia during these years, the region with the highest concentration of Abkhazians outside of Abkhazia was Turkey. The migrants were settled by the Ottoman Empire in the Sakarya and Düzce provinces of Anatolia. This study aims to identify the traditional diets of the Abkhaz people, who have been living in Turkey since the 1800s, and to determine the effects of this dietary pattern on longevity. Qualitative research methods were used in the study. In this context, oral interviews were conducted with middle-aged and elderly individuals living in the Düzce and Sakarya regions using a“semi-structured interview”technique. The findings were categorized into codes and categories using“content analysis”and classified under appropriate themes. Eleven different themes were identified in the study:“migration,”“health,”“meals,”“traditional foods,”“nutritional habits,”“herbal products,”“medicinal foods,”“main food items,”“special occasions,”“cultural values,”and“sustainability.”As a result of the evaluation of the findings, it was determined that the Abkhaz diet is associated with longevity. It is believed that this study will contribute to the development of an alternative diet for the benefit of public health, and may also contribute to gastronomy tourism in the Düzce and Sakarya regions.