Gürcü-Abhaz çatışması ve Türkiye'ye yönelik yansımaları
Georgian-Abkhaz conflict and impressions oriented towards Turkey
  1. Tez No: 273202
  2. Yazar: FULYA GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER ERCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik çatışma, Gürcü, Abhaz, uyuşmazlık, çözüm, Ethnic conflict, Georgian, Abkhaz, incongruity, solution
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Son yüzyılın ikinci yarısından itibaren artış gösteren sınır içi etnik çatışmalar, özellikle Soğuk Savaş'ın ardından Kafkaslar'da da etkisini göstermiş, eski Sovyet Cumhuriyetleri bir bir bağımsızlıklarını ilan ederken, ülkelerinde istikrarlı bir ortam sağlayamamış, etnik çatışmalara sahne olmaya başlamışlardır.Bölgede bulunan petrol ve doğalgazın varlığı ve bunların ulaşım yolları, son dönemde uluslararası toplumun Kafkasya'ya olan ilgisinin artmasına sebep olmuştur. Bu önemli bölgede yaşayan halkların, bölgenin mevcut konumundan sağlanabilecek çıkarları paylaşma, Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası oluşan yeni statüleri benimseme, bu anlamda ulus bağımsızlıklarını sağlama ve koruma, Batı ülkeleri ve komşular ile ilişkileri geliştirme gibi pek çok konuda çatışan çıkarları, bunların sonucu yaşanan etnik çatışmalar son yıllarda uluslararası gündeme konu olmaktadır.Bu bağlamda Türkiye'nin komşusu olan Gürcistan'ın resmi sınırları içinde yaşanan Gürcü-Abhaz çatışması, bu iki etnik topluluk arasında yıllardır süregelen uyuşmazlığın arka planındaki nedenleri analiz edebilmek, uyuşmazlığın çözümü için harcanan çabaların başarısızlığının nedenlerini ortaya çıkararak, bilimsel bilgilerden ve yöntemlerden yararlanarak uyuşmazlığı uzlaşmayla sonlandırabilecek öneriler geliştirmek amacıyla bu çalışmada ele alınmıştır.Araştırmada yöntem olarak vaka çalışması tercih edilmiş, data toplama tekniği olarak önce literatür taraması, sonra röportaj yapılmıştır. Çalışma kapsamında Gürcü-Abhaz Uyuşmazlığının tarihsel gelişimi incelenmiş, daha sonra uyuşmazlığın nedenleri analiz edilmeye çalışılmış, takiben gerçekleştirilen uzlaşma ve uzlaştırma çabaları bilimsel kriterler ile değerlendirilmiş, Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü literatüründeki belimsel ve çağdaş yöntemlerle uyuşmazlığa çözüm önerileri ortaya konmuştur. Son olarak Gürcü-Abhaz Çatışmasının Türkiye'ye yönelik yansımaları mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Domestic ethnic conflicts which have increased as of second half of the last century also have had impact upon the Caucasus in particular after Cold War. As the Commonwealth of Independent States declared their independences one by one, they were not able to assure stability and they started to witness ethnic conflicts.The presence and transportation of petroleum and natural gas in the region caused the concern of international community to increase lately. Adverse interests of the people who have inhabited in that important region which have been encountered as a result of those conflicts in the matter of sharing the procurable benefits of current situation of the region, adopting the new social status occurred after the disintegration of Soviet Union, providing and maintaining national independence in that context and promoting relations with western and neighboring countries have been the subject of international agenda recent years.In that context, in order to be able to analyze the backroom reasons of ongoing conflicts between these two ethnic communities, to reveal the reasons of failures of the efforts spent for the resolution of the conflict, to develop suggestions to be able to resolve the conflict by making use of scientific information and procedures, the Georgian and Abkhaz Conflict which has been encountered in the official country border of Georgia was discussed in this study.Case study was preferred as a procedure and a literature view was made as a data collection technique first and then an interview was made in the study. Within the scope of study, the historical development of Georgian-Abkhaz Incongruity was viewed. Following that, the reasons of the incongruity were attempted to be analyzed and the attempts of arbitration and negotiation were evaluated through scientific criteria. Resolution offers for incongruity presented through scientific and contemporary methods in the literature of Analyze and Solution of Incongruity. Finally, the impressions of Georgian-Abkhaz conflict oriented towards Turkey were viewed closely.