II. Meşrutiyet'ten Milli Mücadele'ye saltanat algısı (1908-1922)
The perception of reign from the Second Constitutional era to the National Struggle (1908-1922)
  1. Tez No: 1017319
  2. Yazar: MEMİŞ MURAT ATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Meşrutiyet II, Milli Mücadele, Osmanlı Devleti, Saltanat, Türkiye Cumhuriyeti, Constitutional Monarcy II, National Struggle, Ottoman State, Sovereignty, Turkish Republic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Devletlerin tarihleri, hiçbir zaman durağan olmayıp; sürekli hareket halindedir. Bu hareketlilik; ıslahat ve reformlar gibi devletlerin tarihinde önemli değişim ve dönüşümlere neden olur. Özellikle uzun bir süreçte yaşanan bu değişim ve dönüşümler, sadece devletlerin değil, toplumun da değişim ve dönüşümüne sebebiyet verir. Toplumlar bu süreçte hem etkin hem edilgen durumdadır. Yeniden şekillenme, geleneksel duruma tepki ve yeni duruma ortam hazırlama şeklinde gelişir. Fakat bu durum, zamanla yeni toplumsal oluşum, bölünme ve çatışmalara da neden olur. Bu tezin amacı Osmanlı Devleti'ndeki saltanat sistemini özellikle de II. Meşrutiyet'ten Milli Mücadele'ye olan zaman aralığındaki süreci çeşitli kaynaklar altında inceleyerek saltanat sisteminin Osmanlı Devleti'nde ne şekilde uygulandığını, dönemine göre yaşanan değişimleri ve bunun yarattığı etkiyi algı üzerinden ortaya koymaktır. II. Meşrutiyet öncesi ve sonrası saltanat, devletin en üst makamı olarak tartışılan önemli konuların başında gelmektedir ve bu durumunu Milli Mücadele döneminde de sürdürmüştür. Bundan dolayı, saltanat hakkında birçok olumlu veya olumsuz algı vardır. Bu sürecin anlatımıyla birlikte 1922'de saltanatın kaldırılması ve Cumhuriyet'in kuruluşuna giden zihniyet değişimi daha kolay kavranacaktır. Osmanlı Devleti tarihinde kuruluştan beri süre gelen saltanat sistemi, üzerinde tartışılan önemli bir konudur. Bu tez Osmanlı Devleti kurumsal ve sosyal tarihine, padişahların toplumdaki algısı üzerinden önemli katkılar yapmayı hedeflemektedir. Ele alınan 1908-1922 arası dönem son derece karışık ve istikrarsız bir süreci kapsamaktadır. Çalışmanın temel konusu bu sıkıntılı toplumsal geçiş dönemini, saltanat ve saltanat kurumunun Türk toplumundaki temel algısı üzerinden ele almaktır. Saltanat ve saltanat kurumunun algısı incelenirken sadece iktidar üzerinden değil toplumun diğer muhalif kesimleri de dikkate alınarak tarihsel süreç ve algı değişiklikleri incelenmiştir. 1908'den 1922'ye kadar yaşanan süreçte Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve bütün bu çatışmaların yarattığı toplumsal yıkımların saltanat ve saltanat kurumu algısı üzerinde yarattığı etki ortaya çıkarılmıştır. Tüm bu süreç dikkate alınırken 1908'i gerçekleştiren kuşak ile Cumhuriyet'i kuran kuşak arasındaki etkileşim ifade edilmiştir. Böylece güncelliğini günümüze kadar sürdüren rejim tartışmaları tarihi bir bütünsellik içerisinde ve dönemine göre yaşanan zihniyet değişimleriyle beraber ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The history of states is never static; it is constantly in motion. This mobility, such as reforms and reforms, leads to significant changes and transformations in the history of states. These changes and transformations, particularly those occurring over a long period, lead to changes and transformations not only in states but also in societies. Societies are both active and passive in this process. Reshaping develops as a reaction to traditional conditions and as a preparation for a new one. However, this situation also gives rise to completely new social formations, divisions, and conflicts over time. The purpose of this thesis is to examine the sultanate system in the Ottoman Empire, particularly the period from the Second Constitutional Era to the War of Independence, using various sources to reveal how the sultanate system was implemented in the Ottoman Empire, the changes it experienced over time, and the impact it created through perception. The sultanate, as the highest authority in the state before and after the Second Constitutional Era, is one of the most important topics discussed, and it maintained this status during the War of Independence. Consequently, there are many positive and negative perceptions of the sultanate. By describing this process, the abolition of the sultanate in 1922 and the shift in mentality leading to the establishment of the Republic will be more readily grasped. The sultanate system, which has persisted since the founding of the Ottoman Empire, is a significant topic of debate. This thesis aims to make significant contributions to the institutional and social history of the Ottoman Empire through the public perception of the sultans. The period between 1908 and 1922 encompasses an extremely turbulent and unstable period. The main focus of this study is to examine this turbulent and social transitional period through the fundamental perception of the sultanate and its institution in Turkish society. In examining the perception of the sultanate and its institution, the historical process and changes in perception are examined, taking into account not only the ruling party but also other dissenting segments of society. The impact of the Balkan War, the First World War, the War of Independence, and the social disruptions caused by all these conflicts on the perception of the sultanate and its institution from 1908 to 1922 is revealed. Considering this entire process, the interaction between the generation that realized 1908 and the generation that founded the Republic is articulated. Thus, the regime debates that have remained relevant to the present day are presented within a historical holistic framework, along with the changes in mentality experienced by the period.