Mukozit tedavisine yönelik bal içeren nanolif kompozisyonları üretimi
Production of honey-containing nanofiber compositions for mucositis treatment
  1. Tez No: 1017337
  2. Yazar: EDA TARIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOLUMAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZKAN PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bal, Elektrolif çekim, Nanolif, Propolis, Honey, Electrospinning, Nanofiber, Propolis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Oral mukozit, özellikle kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda ağrı, enfeksiyon riski ve beslenme bozuklukları gibi ciddi komplikasyonlara yol açarak yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren yaygın bir klinik sorundur. Mevcut tedavi yaklaşımlarının büyük ölçüde semptomatik rahatlama ile sınırlı kalması, kontrollü, lokalize ve biyolojik olarak etkin yeni tedavi sistemlerine olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu bağlamda, doğal biyoaktif bileşenler ile nanoteknolojik taşıyıcı sistemlerin entegrasyonu mukozit tedavisinde yenilikçi bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Bu tür sistemlerin geliştirilmesi, biyolojik etkinliğin yanı sıra biyouyumluluk, risk yönetimi ve klinik performansın birlikte ele alındığı, tıbbi cihaz geliştirme ve regülasyon süreçleri ile uyumlu bir yaklaşımı gerektirmektedir. Bu çalışmada, bal ve propolis içeren nanolif kompozisyonları elektrolif çekim yöntemi ile üretilmiş ve biyolojik etkinlikleri değerlendirilmiştir. PVA ve PVP bazlı polimer matrisler kullanılarak geliştirilen sistemlerde, doğal bileşenlerin nanofibröz yapı içerisine entegrasyonu FTIR analizleri ile doğrulanmıştır. FESEM analizleri, liflerin genel olarak homojen ve süreklilik gösteren bir yapı sergilediğini ortaya koymuştur. Mekanik test sonuçları, nanoliflerin uygulama sırasında yapısal bütünlüğünü koruyabilecek yeterli dayanım gösterdiğini göstermiştir. Bununla birlikte, elde edilen bulgular nanolif sistemlerin yüksek sıvı tutma kapasitesine sahip olduğunu ve özellikle propolis içeren gruplarda belirgin antimikrobiyal etkinlik sağladığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, elde edilen morfolojik, mekanik ve fonksiyonel bulgular birlikte değerlendirildiğinde, geliştirilen nanolif kompozisyonlarının oral mukozit tedavisine yönelik potansiyel bir biyomalzeme adayı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Oral mucositis is a common clinical condition that significantly reduces quality of life, particularly in patients undergoing chemotherapy and radiotherapy, by causing serious complications such as pain, increased risk of infection, and nutritional impairment. The fact that current treatment approaches are largely limited to symptomatic relief highlights the growing need for novel therapeutic systems that provide controlled, localized, and biologically effective treatment. In this context, the integration of natural bioactive components with nanotechnological carrier systems has emerged as an innovative strategy for the management of mucositis. The development of such systems requires a comprehensive approach in which not only biological efficacy but also biocompatibility, risk management, and clinical performance are addressed in alignment with medical device development and regulatory frameworks. In this study, nanofiber composites containing honey and propolis were fabricated using the electrospinning technique, and their biological activities were evaluated. In the systems developed using PVA and PVP-based polymer matrices, the incorporation of natural components into the nanofibrous structure was confirmed by FTIR analysis. FESEM analysis revealed that the fibers exhibited a generally homogeneous and continuous morphology. Mechanical testing demonstrated that the nanofibers possess sufficient strength to maintain structural integrity during application. Furthermore, the findings indicated that the nanofiber systems have a high fluid absorption capacity and exhibited pronounced antimicrobial activity, particularly in propolis-containing groups. In conclusion, when the morphological, mechanical, and functional findings are collectively evaluated, the developed nanofiber composites can be considered a promising biomaterial candidate for the treatment of oral mucositis.