Sınıf öğretmenlerinin matematik dersinde somut öğretim materyali kullanımı üzerine görüşleri ve uygulamaları
Views and practices of elementary school teachers about the use of concrete teaching materials in mathematics lessons
  1. Tez No: 1017378
  2. Yazar: AYSU YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, İlköğretim, Mathematics teaching, Primary education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sınıf öğretmenlerinin matematik derslerinde kullanılan somut öğretim materyalleri hakkındaki görüşlerini almayı ve öğrencilerin matematik defterlerinde yer verdikleri somutlaştırma örneklerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu araştırma, durum çalışması desenine göre yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında İzmir ili Bornova ilçesinde görev yapan 34 sınıf öğretmeni ile bu öğretmenlerin sınıflarından seçilen 34 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların belirlenmesinde çok aşamalı amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Öğretmenlerin somut materyal kullanımına ilişkin görüşlerini derinlemesine incelemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu tercih edilmiştir. Verilerin analizinde nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz kullanılmıştır. Bunlara ek olarak her öğretmenin bir öğrencisinden alınan matematik defterleri, somutlaştırma örneklerini belirlemek amacıyla içerik analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda öğretmenler, somut öğretim materyallerinin soyut matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığı, öğrenilen bilgilerin daha kalıcı hale gelmesine katkı sağladığı ve öğrencilerin öğrenme sürecine daha aktif katılım göstermelerini desteklediği yönünde görüş bildirmişlerdir. Somut materyal kullanımının öğretmenler açısından en çok müfredat baskısına bağlı olarak zaman problemi doğurduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte kaynak yetersizliği ve sınıf kontrolünde yaşanan güçlüklerin de önemli sınırlılıklar arasında olduğu vurgulanmıştır. Öğretmenler ayrıca öğrenciler açısından görsele takılma, amaçtan uzaklaşma ve materyallerin oyun olarak algılanması gibi bazı olumsuz durumların ortaya çıkabildiğini belirtmişlerdir. Katılımcıların somut materyal seçiminde en çok erişilebilirlik, etkililik, kullanım kolaylığı ve yaşa uygunluk ölçütlerine önem verdikleri görülmektedir. Bununla birlikte katılımcıların büyük bir kısmı mevcut materyal kullanımına ilişkin beklentilerinin yeterince karşılanmadığını ifade ederek daha etkili olabilmesi için öğretmenlerin zaman, bütçe ve kaynak açısından desteklenmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Öğretmenler somut materyalleri özellikle kavramı somutlaştırma xiii ihtiyacı duyduklarında, derse dikkat çekmek istediklerinde, pekiştirme ve tekrar yapmak amacıyla kullandıklarını belirtmişlerdir. Matematik derslerinde en çok kullanılan somut materyaller arasında günlük yaşam nesneleri, onluk taban blokları, bakliyatlar, geometrik cisimler ve dijital uygulamaların yer aldığı görülmektedir. Öğretmenler, somut materyalleri ağırlıklı olarak sayılar, ölçme, paralarımız, dört işlem ve geometri konularında kullandıklarını ifade etmişlerdir. Matematik defterlerindeki örnekler incelendiğinde modelleme ve hazır görsel kullanımına yer verildiği görülmüştür. Öğrenci defterlerinde en sık yer verilen somutlaştırma örneğinin modelleme olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the views of elementary school teachers regarding the use of concrete teaching materials in mathematics lessons and to examine the concretization examples found in students' mathematics notebooks. Conducted using a qualitative research method, this study was carried out according to the case study design. The participants of this study consisted of 34 elementary school teachers working in the Bornova district of İzmir during the 2024–2025 academic year and 34 students selected from these teachers' classrooms. A multistage purposive sampling method was used to determine the participants. In order to examine teachers' views on the use of concrete teaching materials in depth, a semi-structured interview form was preferred. Descriptive analysis, one of the qualitative data analysis methods, was used in the analysis of the data. In addition, mathematics notebooks obtained from one student of each teacher were subjected to content analysis in order to identify concretization examples. According to the findings obtained, teachers stated that concrete teaching materials facilitate the understanding of abstract mathematical concepts, contribute to the permanence of learned knowledge, and support students' more active participation in the learning process. It was indicated that the use of concrete teaching materials creates time-related difficulties for teachers, mainly due to curriculum pressure. In addition, insufficient resources and difficulties in classroom management were emphasized asimportant limitations. Teachers also stated that some negative situations such as focusing excessively on visual aspects, moving away from the lesson objective, and perceiving materials as games or toys may arise for students. It was observed that the participants attached the greatest importance to criteria such as accessibility, effectiveness, ease of use, and age appropriateness when selecting concrete teaching materials. In addition, a large number of participants stated that their expectations regarding current material use were not adequately met and emphasized that teachers should be supported in terms of time, budget, and resources in order to ensure more effective use of materials. Teachers stated that they used concrete teaching materials particularly when there was a need to concretize concepts, xv attract students' attention to the lesson, and provide reinforcement and repetition. Among the most frequently used concrete teaching materials in mathematics lessons were daily life objects, base-ten blocks, legumes, geometric solids, and digital applications. Teachers also stated that they mostly used concrete teaching materials in topics such as numbers, measurement, money, four operations, and geometry. Examination of the mathematics notebooks revealed that modeling and the use of ready-made visuals were frequently included. It was also observed that modeling was the most commonly used concretization example in students' notebooks.