Primipar annelerde gebe okuluna katılma durumunun emzirme motivasyonlarına etkisinin incelenmesi
Investigating the effect of pregnancy school attendanceon breastfeeding motivation in primiparous mothers
- Tez No: 1017438
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE PEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, Emzirme Motivasyon Ölçeği, Primipar Anneler, Gebe Okulu, Emzirme Motivasyonu, Breastfeeding, Breastfeeding Motivation Scale, Primiparous Mothers, Pregnancy School, Breastfeeding Motivation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
PRİMİPAR ANNELERDE GEBE OKULUNA KATILMA DURUMUNUN EMZİRME MOTİVASYONLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Amaç: Bu çalışmada, gebe okuluna katılan ve katılmayan primipar annelerin emzirme motivasyonu düzeyleri ile bu motivasyonu etkileyen faktörler incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan Sultanbeyli Devlet Hastanesi'nde 12.11.2025–02.03.2026 tarihleri arasında tanımlayıcı tipte yürütülmüştür. Amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 200 primipar anne çalışmaya dahil edilmiştir. Örneklemin 100'ünü gebe okuluna katılan, 100'ünü ise katılmayan anneler oluşturmuştur. Veriler“Emzirme Motivasyon Ölçeği (Primipar Anneler İçin)”ve“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler, Mann–Whitney U ve Kruskal–Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Gebe okuluna katılan annelerin yaş, eğitim, gelir düzeyi, çalışma durumu ve sosyal güvence bakımından daha avantajlı özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Bu grupta planlı gebelik, düzenli gebelik izlemi, normal spontan vajinal doğum ve anne sütü ile beslenme oranları daha yüksek; emzirmeye başlama süresi daha erken, emzik ve biberon kullanımı ise daha düşük bulunmuştur (p<0,001). Emzirme Motivasyon Ölçeği sonuçlarına göre gebe okuluna katılan annelerin bütünleşmiş düzenleme, özdeşleşmiş düzenleme, içsel motivasyon ve dışsal düzenleme-ek yararlar puanları daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Toplumsal baskı ve toplumsal onaylama puanları ise katılmayan annelerde daha yüksektir (p<0,05). İleri yaş, yüksek eğitim ve gelir düzeyi, çalışıyor olma, planlı gebelik ve emzirme eğitimi alma emzirme motivasyonunu olumlu etkilemiştir. Sonuç: Gebe okuluna katılımın primipar annelerin emzirme motivasyonunu olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Gebe okullarının yaygınlaştırılması ve emzirme eğitimlerinin güçlendirilmesi emzirmenin desteklenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATING THE EFFECT OF PREGNANCY SCHOOL ATTENDANCE ON BREASTFEEDING MOTIVATION IN PRIMIPAROUS MOTHERS Objective: This study aimed to examine the breastfeeding motivation levels of primiparous mothers who attended and did not attend a pregnancy school and to identify the factors affecting their motivation. Materials and Methods: This descriptive study was conducted at Sultanbeyli State Hospital, located on the Anatolian side of Istanbul, between 12 November 2025 and 2 March 2026. A total of 200 primiparous mothers who agreed to participate were recruited using purposive sampling. The sample consisted of 100 mothers who attended a pregnancy school and 100 who did not. Data were collected using the Breastfeeding Motivation Scale for Primiparous Mothers and a Personal Information Form. Descriptive statistics, Mann–Whitney U test, and Kruskal–Wallis test were used for data analysis. Results: Mothers who attended a pregnancy school had significantly higher age, education, income level, employment status, and social security coverage (p<0.001). Planned pregnancy, regular antenatal follow-up, normal spontaneous vaginal delivery, and exclusive breastfeeding rates were significantly higher in this group, while breastfeeding was initiated earlier and pacifier/bottle use was lower (p<0.001). Participants who attended a pregnancy school scored significantly higher on integrated regulation, identified regulation, intrinsic motivation, and external regulation–additional benefits subscales of the Breastfeeding Motivation Scale (p<0.001). In contrast, social pressure and social approval scores were higher among mothers who did not attend a pregnancy school (p<0.05). Older age, higher education and income levels, employment, planned pregnancy, and receiving breastfeeding education positively influenced breastfeeding motivation. Conclusion: Attendance at a pregnancy school positively affected breastfeeding motivation among primiparous mothers. Expanding pregnancy schools and strengthening breastfeeding education programs may contribute to the promotion of breastfeeding.