Kliniğimizde doğum indüksiyonu için dinoproston uygulanan gebelerin gebelik sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of pregnancy outcomes in patients administered dinoprostone for labor induction at our clinic
- Tez No: 1017580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BİLGE TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Dinoproston, doğum indüksiyonu, Propess®, prostaglandin E2, gestasyonel yaş, maternal sonuçlar, neonatal sonuçlar, Dinoprostone, labor induction, Propess®, prostaglandin E2, gestational age, maternal outcomes, neonatal outcomes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, doğum indüksiyonu amacıyla 10 mg dinoproston vajinal insert (Propess®) uygulanan gebelerin maternal ve neonatal sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Propess® uygulanması ile doğum kararı verilen, dahil edilme kriterlerini karşılayan 881 gebe alındı. Hastaların demografik verileri, obstetrik öyküleri, indüksiyon–doğum süreleri, Propess® uygulama süreleri ve çekilme nedenleri, doğum şekli ve sezaryen endikasyonları, maternal komplikasyonlar ile neonatal sonuçlar (doğum ağırlığı, Apgar skorları, yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacı) elektronik hasta kayıt sisteminden geriye dönük olarak derlendi. İstatistiksel analizlerde Kruskal–Wallis testi, Mann–Whitney U testi, Pearson ki-kare ve Fisher exact testleri kullanıldı; etki büyüklükleri Cramer's V, r ve eta-kare ile raporlandı. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 27,10±5,54 yıl, ortalama vücut kitle indeksi 28,76±4,57 kg/m² olup olguların %30,7'si obez olarak sınıflandırıldı. Normal spontan vajinal doğum (NSD) oranı %71,6, sezaryen (CS) oranı ise %28,4 olarak saptandı. Gestasyonel yaş grupları arasında sezaryen oranları anlamlı farklılık gösterdi (p<0,001): preterm grupta %52,1 ile en yüksek düzeyde seyrederken, geç term/postterm grupta %18,2 ile en düşük düzeyde izlendi. Sezaryen endikasyonları arasında fetal distres %62,5 ile ilk sırada yer aldı. Olguların %27,4'ünde oksitosin augmentasyonu gereksinimi doğdu; bu oran erken term grubunda %37,9 ile en yüksek değere ulaştı. Propess® çekilme nedenleri arasında aktif travayın başlaması %46,3 ile ön sırada yer alırken, hiperstimülasyon oranı %10,6 olarak saptandı; çekilen olgular ile doğum şekli arasında güçlü bir ilişki gözlemlendi (Cramer's V=0,734, p<0,001). Medyan doğum süresi 11 saat 58 dakika olup primipar gebelerde total indüksiyon– doğum süresi multiparlara kıyasla anlamlı ölçüde uzun bulundu (28 saat 14 dakika vs. 22 saat 52 dakika, p<0,001). Erken term grubunda doğum süresi, Propess® süresi ve total indüksiyon–doğum süresi diğer gestasyonel yaş gruplarına göre istatistiksel "x olarak anlamlı biçimde daha uzundu (p<0,001). Gestasyonel yaş arttıkça doğum ağırlığı (r=0,516, p<0,001), 1. ve 5. dakika Apgar skorları anlamlı biçimde iyileşti. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBÜ) ihtiyacı %18,8 oranında saptandı; preterm grupta bu oran belirgin biçimde daha yüksek izlendi (p<0,001). Atoni oranı %1,4, kan transfüzyonu gereksinimi ise %0,8 olarak belirlendi; gestasyonel yaş ile maternal komplikasyonlar arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Dinoproston vajinal insert (Propess®), 34. gebelik haftasından itibaren geniş bir gestasyonel yaş yelpazesinde %71,6 vajinal doğum oranı ve kabul edilebilir maternal komplikasyon profiliyle etkin ve güvenli bir servikal olgunlaştırma ve doğum indüksiyonu yöntemi olarak değerlendirilebilir. İndüksiyon başarısını belirleyen en önemli klinik faktörlerin gestasyonel yaş ve parite olduğu görülmekte; term ve postterm gebeliklerde hem daha yüksek vajinal doğum oranları hem de daha kısa indüksiyon–doğum aralıkları elde edilmektedir. Preterm grupta yüksek seyreden sezaryen ve YYBÜ oranları, Propess®'e özgü bir komplikasyon tablosunu değil; bu gestasyonel aralığa özgü yüksek maternal-fetal risk yükünü yansıtmaktadır. Elde edilen bulgular, klinisyenlere hasta seçimi ve izlem protokollerini gestasyonel yaş, parite ve endikasyon tipine göre bireyselleştirmelerine rehberlik edecek gerçek dünya verisi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to retrospectively evaluate the maternal and neonatal outcomes of pregnant women who received 10 mg dinoprostone vaginal insert (Propess®) for labor induction. Materials and Methods: A total of 881 pregnant women who met the inclusion criteria and received Propess® for labor induction at Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, were enrolled in this retrospective cohort study. Demographic data, obstetric characteristics, induction-to-delivery intervals, Propess® application duration and reasons for removal, mode of delivery, cesarean section indications, maternal complications, and neonatal outcomes (birth weight, Apgar scores, neonatal intensive care unit [NICU] requirement) were retrieved from electronic medical records. Statistical analyses included the Kruskal–Wallis test, Mann–Whitney U test, Pearson chi-square, and Fisher's exact test, with effect sizes reported as Cramer's V, r, and eta-squared. Results: The mean age of the study group was 27.10±5.54 years and the mean body mass index was 28.76±4.57 kg/m²; 30.7% of the patients were classified as obese. The overall normal spontaneous vaginal delivery (NSD) rate was 71.6%, and the cesarean section (CS) rate was 28.4%. Cesarean rates differed significantly across gestational age groups (p<0.001), ranging from 52.1% in the preterm group to 18.2% in the late term/post-term group. Fetal distress was the leading indication for cesarean section (62.5%). Oxytocin augmentation was required in 27.4% of cases, with the highest rate observed in the early term group (37.9%). Among reasons for Propess® removal, adequate cervical dilation accounted for 46.3% of cases, while uterine hyperstimulation occurred in 10.6%; a strong association was identified between the reason for removal and mode of delivery (Cramer's V=0.734, p<0.001). The median total delivery time was 11 hours 58 minutes; primiparous women had a significantly longer total induction-to-delivery interval compared to multiparous women (28h 14min vs. 22h 52min, p<0.001). The early term group demonstrated significantly x" longer delivery duration, Propess® application time, and total induction-to-delivery interval compared to other gestational age groups (p<0.001). Increasing gestational age was significantly associated with higher birth weight (r=0.516, p<0.001) and improved 1st and 5th minute Apgar scores. The NICU admission rate was 18.8%, with the preterm group showing notably higher rates (p<0.001). Uterine atony occurred in 1.4% and blood transfusion was required in 0.8% of cases; no significant association was found between gestational age and maternal complications. Conclusion: Dinoprostone vaginal insert (Propess®) is an effective and safe method for cervical ripening and labor induction across a wide gestational age range from 34 weeks onward, achieving a 71.6% vaginal delivery rate with a favorable maternal complication profile. Gestational age and parity emerge as the principal determinants of induction success; term and post-term pregnancies are associated with higher vaginal delivery rates and shorter induction-to-delivery intervals. The elevated cesarean section and NICU rates observed in the preterm group reflect the high maternal-fetal risk burden inherent to this gestational period rather than Propess®- specific complications. The findings of this study offer real-world evidence to guide clinicians in individualizing patient selection and monitoring protocols according to gestational age, parity, and induction indication.