Üriner inkontinansı olan erişkin hastalarda içselleştirilmiş damgalanma, depresyon ve anksiyete
Internalized stigma, depression and anxiety in adult patients with urinary incontinence
  1. Tez No: 1017629
  2. Yazar: HİCRET GÜNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VASFİYE DEMİR PERVANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, İçselleştirilmiş damgalanma, Depresyon, Anksiyete, Urinary incontinence, Internalized stigma, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Üriner inkontinans (Üİ) bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Üİ'li hastalarda depresyon ve anksiyete sık görülmekle birlikte, damgalanma da bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu çalışmada amacımız Üİ'li bireylerde içselleştirilmiş damgalanma, depresyon ve anksiyete durumunu değerlendirmek ve birbiri ile ilişkisini ortaya koymaktır. Materyal ve metod: Çalışmamız kesitsel analitik tipte planlanmıştır. Çalışmaya, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği ve Üroloji polikliniklerine Üİ şikayetiyle başvuran 18 yaş üstü hastalar katılımcı olarak alınmıştır. Çalışmada katılımcıların sosyodemografik ve tıbbi özelliklerini değerlendirmek için kişisel bilgi formu, Uluslararası İnkontinans Sorgulama Formu (ICIQ-SF), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) ve İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (İDÖ) kullanılmıştır. Veriler 01.01.2025-01.06.2025 tarihleri arasında toplanmış olup SPSS 27.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza, idrar kaçırması olan, yaşları 19 ile 88 arasında değişen ve %85,9'u kadın olmak üzere 227 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılarda %45,8 MÜİ, %30,0 UÜİ ve %24,2 SÜİ saptanmıştır. ICIQ-SF'e göre katılımcıların %23,3'ünün hafif, %39,7'sinin orta, %26'sının şiddetli ve %11'inin çok şiddetli Üİ2si olduğu bulunmuştur. Katılımcıların %27,9'unda anksiyete, %39,4'ünde depresyon belirtileri varlığı tespit edilmiştir. Düşük eğitim düzeyi, kötü ekonomik koşulları ve kronik hastalığı olan katılımcılarda istatistiki anlamlı daha yüksek HADÖ anksiyete, depresyon puanları ve içselleştirilmiş damgalanma skorları ile bağlantılı bulunmuştur (p<0,05 tüm değerler için). Ayrıca katılımcıların ICIQ-SF puanları ile HADÖ anksiyete ve depresyon puanları ile içselleştirilmiş damgalanma ölçeği toplam puanları arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda, Üİ'nin yalnızca fiziksel bir sorun olmadığı, aynı zamanda önemli psikososyal sonuçlarla ilişkili olduğu, bu hastaların sosyodemografik ve tıbbi özelliklerinin de göz önünde bulundurulması gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Urinary incontinence (UI) is a common health problem that negatively affects individuals' quality of life. Whilst depression and anxiety are frequently observed in patients with UI, stigma can also present as a significant issue. The aim of this study is to assess the levels of internalised stigma, depression and anxiety in individuals with UI and to establish the relationship between them. Materials and Methods: Our study was designed as a cross-sectional analytical study. Patients aged 18 years and over who presented to the Family Medicine and Urology outpatient clinics at Dicle University Faculty of Medicine Hospital with complaints of urinary incontinence were included as participants. To assess the participants' sociodemographic and medical characteristics, a personal information form, the International Continence Questionnaire Short Form (ICIQ-SF), the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) and the Internalised Stigma Scale (ISS) were used. Data were collected between 1 January 2025 and 1 June 2025 and analysed using SPSS version 27.0. Results: Our study included 227 participants with urinary incontinence, aged between 19 and 88, 85.9% of whom were women. Among the participants, 45.8% were diagnosed with stress urinary incontinence (SUI), 30.0% with urge urinary incontinence (UUI) and 24.2% with mixed urinary incontinence (MUI). According to the ICIQ-SF, 23.3% of participants had mild, 39.7% moderate, 26.0% severe, and 11.0% very severe UI2. Symptoms of anxiety were present in 27.9% of participants, and symptoms of depression in 39.4%. Participants with a low level of education, poor economic conditions, and chronic illness were found to have statistically significantly higher HADÖ anxiety and depression scores and internalised stigma scores (p<0.05 for all values). Furthermore, a positive correlation was found between participants' ICIQ-SF scores and their HADÖ anxiety and depression scores, as well as their total internalised stigma scale scores. Conclusion: Our study has demonstrated that UI is not merely a physical problem, but is also associated with significant psychosocial consequences, and that the sociodemographic and medical characteristics of these patients must also be taken into account.