Ag-N-heterosiklik karben kompleksleri ve katalitik özellikleri
Ag-N-heterocyclic carbene complexes and their catalytic properties
- Tez No: 1017691
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gümüş, Katalitik aktivite, Katalitik özellikler, Katalizörler, Kimya, Silver, Catalytic activity, Catalytic properties, Catalysts, Chemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
N-heterosiklik karbenler (NHC'ler), modern koordinasyon kimyasında güçlü ve çok yönlü ligandlar olarak öne çıkmaktadır. Elektronca zengin yapıları sayesinde metal merkezine güçlü σ-donör etkileşimleri sunar, bu da komplekslerin hem kararlılığını hem de katalitik etkinliğini artırır. Gümüş-NHC kompleksleri, NHC ligandlarının güçlü σ-donör özelliklerini gümüşün yumuşak Lewis asidik karakteriyle birleştirerek benzersiz bir kimyasal profil ortaya koyar. Bu kompleksler, özellikle kararlı öncül katalizörler olarak dikkat çeker. Son yıllarda Ag-NHC kompleksleri; aldehit, amin ve alkinlerin üçlü birleşme tepkimesi olan A3 eşleşme tepkimelerinde de kulllanılmaya başlanmıştır. A3 eşleşme tepkimeleri propargilaminlerin sentezi için kullanılan güçlü bir yöntemdir. Propargilaminler; çeşitli azot içeren bileşiklerin hazırlanmasında kullanılan çok yönlü ara maddelerdir. Bu alanda hem Ag-NHC komplekslerinin kullanımı kısıtlı olduğundan hem de reaksiyon kapsamı sınırlı substartlarla incelenmiş olmasından dolayı yeni katalizörler geliştirilmesi ve substrat çeşitliliğinin artırılması amacıyla bu tez çalışmasında; • Azot üzerine 2,2-dietoksietil ve 2,2-dimetoksietil grubu içeren benzimidiazolyum tuzları sentezlendi ve yapıları uygun spektroskopik yöntemlerle karakterize edildi. • Sentezlenen benzimidiazolyum tuzlarının Ag-NHC kompleklsleri sentezlendi ve yapıları uygun spektroskopik yöntemlerle karakterize edildi. • Sentezlenen Ag-benzimidiazol-2-iliden komplekslerinin A3 eşleşme tepkimelerindeki katalitik aktiviteleri incelendi.
Özet (Çeviri)
N-heterocyclic carbenes (NHCs) have emerged as powerful and versatile ligands in modern coordination chemistry. Due to their electron-rich structures, they provide strong σ-donor interactions to the metal center, thereby enhancing both the stability and catalytic efficiency of the complexes. Silver–NHC complexes combine the strong σ-donor properties of NHC ligands with the soft Lewis acidic character of silver, resulting in a unique chemical profile. These complexes are particularly noteworthy as stable precursor catalysts. In recent years, Ag–NHC complexes have also been employed in A3 coupling reactions, which involve the three-component condensation of aldehydes, amines, and alkynes. A3 couplings represent a powerful method for the synthesis of propargylamines, which serve as versatile intermediates in the preparation of various nitrogen-containing compounds. Since the application of Ag–NHC complexes in this area has remained limited, and the reaction scope has so far been investigated with only a narrow range of substrates, this thesis aims to develop new catalysts and broaden substrate diversity. Accordingly: • Benzimidazolium salts bearing 2,2-diethoxyethyl and 2,2-dimethoxyethyl substituents on nitrogen were synthesized and structurally characterized using appropriate spectroscopic techniques. • The synthesized benzimidazolium salts were converted into Ag–NHC complexes, which were likewise characterized spectroscopically. • The catalytic activities of the resulting Ag–benzimidazol-2-ylidene complexes were evaluated in A3 coupling reactions.