Hemşirelerin psikososyal bakım verme durumları, psikososyal bakım verme yetkinlikleri ve iyilik halleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between nurses' psychosocial care provision, psychosocial care competencies, and well-being
  1. Tez No: 1017702
  2. Yazar: GİZEM ÖZPARLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bakım yetkinliği, iyilik hali, konsültasyon liyezon psikiyatri hemşireliği, psikososyal bakım, psikiyatri hemşireliği, Psikiyatrik hemşirelik, care competency, well-being, consultation-liaison psychiatry nursing, psychosocial care, psychiatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hemşirelerin psikososyal bakım verme yetkinlikleri ile bütüncül iyilik halleri ve psikososyal bakım verme durumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: İlişkisel-kesitsel türde olan bu çalışmanın verileri, Ekim 2025-Şubat 2026 tarihleri arasında Antalya Şehir Hastanesi'nde toplanmıştır. Araştırmanın dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan 224 hemşire ile araştırma tamamlanmıştır. Araştırmanın verileri Psikososyal Bakım Verme Yetkinliği Öz Değerlendirme Ölçeği, Bütüncül İyilik Hali Ölçeği, Psikososyal Bakım Verme Durumu Anketi kullanılarak elde edilmiştir. Veriler SPSS 26.0 programında analiz edilmiştir. İlişkilerin incelenmesinde Pearson korelasyon, grup karşılaştırmalarında bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü ANOVA, yordayıcıların belirlenmesinde çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin psikososyal bakım verme yetkinlik puan ortalaması 66.57±13.03'dır. Hemşirelerin %65.6'sı hastaları psikososyal açıdan değerlendirebildiğini ifade ederken %25.0'i kendini yetkin görmediğini belirtmiştir. Psikososyal bakım verme yetkinliği ile bütüncül iyilik halinin bilişsel farkındalık ve genel ruh durumu alt boyutları arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.001). Bilişsel farkındalık (β=0.23), hemşirelik mesleğini isteyerek yapma (β=0.14) ve psikososyal bakım eğitimi alma (β=0.13) değişkenlerinin psikososyal bakım verme yetkinliğini anlamlı biçimde yordadığı ve modelin psikososyal bakım verme yetkinliği varyansının %25.5'ini açıkladığı belirlenmiştir (p<0.001). Sonuç: Hemşirelerin psikososyal bakım verme yetkinliğinin, bilişsel farkındalık, mesleği isteyerek yapma ve psikososyal bakım verme beceri eğitimi alma ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda, psikososyal bakım verme becerisi ve bilişsel farkındalığı destekleyen hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi ve hastanelerde konsültasyon liyezon psikiyatrisi hemşireliği uygulamalarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To examine the relationship between nurses' psychosocial caregiving competencies, holistic well-being, and psychosocial caregiving status. Method: Data for this relational cross-sectional study were collected between October 2025 and February 2026 at Antalya City Hospital. The study was completed with 224 nurses who met the inclusion and exclusion criteria. Data were obtained using the Psychosocial Caregiving Competency Self-Assessment Scale, the Holistic Well-Being Scale, and the Psychosocial Caregiving Status Questionnaire, and were analyzed using SPSS 26.0. Pearson correlation was used to examine relationships, independent samples t-test and one-way ANOVA for group comparisons, and multiple linear regression analysis for identifying predictors; the level of statistical significance was set at p<0.05. Results: The mean psychosocial caregiving competency score of the nurses was 66.57±13.03. While 65.6% of the nurses reported being able to assess patients psychosocially, 25.0% stated that they did not consider themselves competent. A moderate, positive, and statistically significant relationship was found between psychosocial caregiving competency and the mindfulness and general mood subscales of holistic well-being (p<0.001). Mindfulness (β=0.23), willingness to practice the nursing profession (β=0.14), and receiving psychosocial care training (β=0.13) were found to significantly predict psychosocial caregiving competency, with the model accounting for 25.5% of the variance in psychosocial caregiving competency (p<0.001). Conclusion: Nurses' psychosocial caregiving competency was found to be associated with mindfulness, willingness to practice the profession, and receiving training in psychosocial caregiving skills. In this context, it is recommended that in-service training programs supporting psychosocial caregiving skills and mindfulness be organized, and that consultation-liaison psychiatry nursing practices be expanded in hospitals.