Cerrahi hastalarında ameliyata hazır olma durumu, anksiyete ve etkileyen etmenlerin incelenmesi
Investigation of readiness of surgery, anxiety, and influencing factors in surgical patients
- Tez No: 1017726
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA BOZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi, Ameliyat, Hazır olma, Refakatçı, Surgery, Operation, Readiness, Patient companion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, cerrahi hastalarında ameliyata hazır olma durumu, anksiyete ve etkileyen etmenleri incelemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarım tipinde planlandı. Araştırma 15/11/2025-29/03/2026 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi genel cerrahi servisinde ameliyat olacak hastalar ile yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 349 katılımcı oluşturdu. Araştırmanın verileri,“Kişisel Bilgi Formu”,“Visual Analog Skala (VAS)-Anksiyete skalası”ve“Ameliyata Hazır Olmanın Değerlendirilmesi Aracı: (AHODA)”kullanılarak yüz yüze olarak gerçekleştirildi. Veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 27.0 programı ile analiz edildi. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların anksiyete puan ortalaması 5,31±2,70 ve Ameliyata Hazır Olmanın Değerlendirilmesi Aracı (AHODA) toplam puan ortalaması 66,76±8,27 olarak bulundu. Korelasyon analizi sonucunda, hastaların anksiyete düzeyleri ile ameliyata hazır olma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Karşılaştırmalı analizlerde; kadın hastaların ve ilk kez ameliyat olacak hastaların anksiyete puanlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi (p<0,001). Hastaların yaşları arttıkça nitelikli bilgi elde etme düzeylerinin düştüğü görüldü (p=0,033). Ayrıca eğitim ve gelir düzeyi yüksek olan, kronik hastalığı ve sigara kullanımı bulunmayan hastaların ameliyata hazır olma (AHODA) puanlarının anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Ameliyata hazır olma durumunu yordamaya yönelik kurulan Genel Doğrusal Model'in anlamlı olduğu (R²=0,361; p<0,001); eğitim durumu, ekonomik düzey ve sigara kullanımının hazır olma durumu üzerinde anlamlı ana etkileri bulunduğu belirlendi. Modeldeki etkileşim analizinde“yaşanılan yer × sigara kullanımı”değişkenlerinin anlamlı bir etkileşim yarattığı (p=0,027); özellikle şehir merkezinde yaşayıp sigara kullanan hastaların ameliyata hazır olma puanlarının en düşük seviyede olduğu saptandı. Sonuç: Bu araştırmanın öne çıkan bulgularına göre, cerrahi hastalarının ameliyata hazır olma durumlarının orta-iyi düzeyde olduğunu, ancak bu durumun ameliyat öncesi anksiyete ile doğrudan ilişkili olmadığını göstermiştir. Bu bulgu, ameliyata hazırlık sürecinin yalnızca duygusal bir rahatlamadan ibaret olmadığını; sosyodemografik ve klinik faktörlerden etkilenen, büyük oranda bilişsel ve sisteme duyulan güvene dayalı çok boyutlu bir yapı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to examine readiness for surgery, anxiety, and influencing factors in surgical patients. Methods: The study was designed as a descriptive and correlational study. The study was conducted with patients who were scheduled to undergo surgery in the general surgery department of Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital between 15/11/2025 and 29/03/2026. The sample consisted of 349 participants who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. Data were collected through face-to-face interviews using a“Personal Information Form,”the“Visual Analog Scale for Anxiety (VAS-Anxiety),”and the“Preoperative Assessment of Readiness Tool (PART)”. The data were analysed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) for Windows 27.0 software. Results: The mean anxiety score of the participating patients was 5.31±2.70, and the mean total score of the Assessment of Readiness for Surgery Tool was 66.76±8.27. Correlation analysis revealed no statistically significant relationship between the patients' anxiety levels and their readiness for surgery (p>0.05). Comparative analyses showed that the anxiety scores of female patients and those undergoing surgery for the first time were significantly higher (p<0.001). It was observed that as the patients' age increased, their scores in the qualified information acquisition sub-dimension decreased significantly (p=0.033). Furthermore, patients with higher education and income levels, as well as those without chronic diseases and smoking habits, had significantly higher readiness for surgery scores (p<0.05). The General Linear Model (GLM) established to predict readiness for surgery was statistically significant (R²=0.361; p<0.001); education level, economic status, and smoking habit were found to have significant main effects on the readiness level. The interaction analysis in the model revealed a significant interaction between“place of residence × smoking”(p=0.027); specifically, patients living in the city center who smoke were found to have the lowest readiness for surgery scores. Conclusion: The prominent findings of this study revealed that surgical patients' surgical readiness was at a moderate-to-high level, yet this condition did not correlate directly with preoperative anxiety. This insight highlights that the process of preparing for surgery transcends mere emotional relief; rather, it is a multifaceted construct influenced by sociodemographic and clinical factors, heavily grounded in cognitive processing and trust in the system.