Hemşirelerin yeşil yeterlilik algısının yeşil örgütsel davranış üzerine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of nurses' perceived green competence on green organisational behaviour
- Tez No: 1017758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: hemşirelik, sürdürülebilirlik, yeşil hastane, yeşil örgütsel davranış, yeşil yeterlilik, Hastane hemşireleri, Sağlık yönetimi, nursing, green competency, green organisational behaviour, green hospital, sustainability, Nursing staff-hospital, Health management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırma hemşirelerin yeşil yeterlilik düzeylerinin yeşil örgütsel davranışları üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma kesitsel ve tanımlayıcı tasarımda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini bir kamu hastanesinde görev yapan ve amaçlı örnekleme yöntemiyle ulaşılan 486 hemşire oluşturmuştur. Veriler Ekim 2025-Mart 2026 tarihleri arasında“Katılımcı Tanıtım Formu”,“Yeşil Yeterlilik Ölçeği”ve“Yeşil Örgütsel Davranış Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin yeşil yeterlilik düzeylerinin görev türü (p=0.020), çevre/sürdürülebilirlik eğitimi alma (p<0.001), yeşil uygulamalara yönelik eğitim alma (p<0.001) ve hastanenin yeşil uygulama politikaları hakkında bilgi sahibi olma (p<0.001) durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Yeşil örgütsel davranış düzeylerinin ise yaş (p=0.001), çalışma yılı (p<0.001), görev türü (p<0.001), çalışılan birim (p=0.009), çevre/sürdürülebilirlik (p=0.039) ve yeşil uygulamalara (p<0.001) yönelik eğitim alma durumu ve kurumsal politika bilgisine (p<0.001) göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Basit doğrusal regresyon analizinde, yeşil yeterliliğin yeşil örgütsel davranışın anlamlı bir yordayıcısı olduğu (p<0.001) ve davranıştaki varyansın %23'ünü açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada hemşirelerin yeşil yeterliliklerinin yeşil örgütsel davranışlarının önemli bir belirleyicisi olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda sağlık kurumlarında sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılabilmesi için hemşirelerin yeşil yeterliliklerinin geliştirilmesine yönelik eğitim ve kurumsal destek stratejilerine öncelik verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study examined the effect of nurses' green competency on their green organisational behaviour. Method: This cross-sectional, descriptive study was conducted using a questionnaire. The sample consisted of 486 nurses working in a public hospital, reached through purposive sampling. Data were collected between October 2025 and March 2026 using the“Participant Demographic Form,”the“Green Competency Scale,”and the“Green Organisational Behaviour Scale.”Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson's correlation analysis, and simple linear regression analysis were used to analyse the data. Results: It was determined that the green competency levels of nurses differed significantly according to job type (p=0.020), receiving environmental/sustainability training (p<0.001), receiving training on green practices (p<0.001), and having knowledge about the hospital's green practice policies (p<0.001). The levels of green organisational behaviour differed significantly according to age (p=0.001), years of experience (p<0.001), job type (p<0.001), unit worked in (p=0.009), receiving environmental/sustainability training (p=0.039), receiving training on green practices (p<0.001), and having knowledge of institutional policies (p<0.001). Simple linear regression analysis revealed that green competency was a significant predictor of green organisational behaviour (p<0.001) and explained 23% of the variance in behaviour. Conclusion: This study determined that nurses' green competency is a significant determinant of their green organisational behaviour. Accordingly, priority should be given to training and institutional support strategies aimed at developing nurses' green competency to achieve sustainability goals in healthcare institutions.