İmplant destekli sabit protezlerde konvansiyonel tarama gövdesi ve taranabilir iyileşme başlığı kullanımının altyapı uyumuna etkisi: Karşılaştırmalı bir değerlendirme
Effects of conventional scan bodies and scannable healing abutments on framework fit in implant-supported fixed prostheses: A comparative evaluation
  1. Tez No: 1017767
  2. Yazar: ENES GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİBE ÖZTÜRK ULUSOY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: taranabilir iyileşme başlığı, marjinal uyum, internal uyum, silikon replika, dijital ölçü, Dental implantlar, Dental protez-implant destekli, Dental protezler, scannable healing abutment, marginal fit, internal fit, silicone replica, digital impression, Dental implants, Dental prosthesis-implant supported, Dental prosthesis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, tam ark maksiller implant destekli sabit altyapılarda üç farklı veri transfer yönteminin (taranabilir iyileşme başlığı-TİB, konvansiyonel tarama gövdesi-KTG ve açık kaşık ölçü postu-AÖP) ve farklı dayanak konumlarının altyapı uyumuna etkisini değerlendirmek, marjinal–internal uyum ilişkisini incelemek ve iki marjinal uyum ölçüm tekniğinin korelasyonunu değerlendirmektir. Yöntem: Altı implant (12, 14, 16, 22, 24, 26) içeren tam dişsiz üst çene modeli kullanıldı. Üç ölçü yöntemiyle, her grup için (n=10) olmak üzere toplam 30 adet Co-Cr altyapı üretildi. İnternal uyum, silikon replika (SR) tekniğiyle, marjinal uyum ise hem silikon replika hem de direkt görüntüleme (D) yöntemiyle değerlendirildi. Veriler GEE modeli ve Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi (α=0,05). Bulgular: SR ile ölçülen marjinal (p=0,109) ve internal (p=0,458) uyumda ölçü yöntemleri arasında anlamlı fark bulunmazken, direkt görüntülemeyle ölçülen marjinal uyumda anlamlı fark saptandı (p<0,001). Dayanak konumu tüm ölçümlerde anlamlı etki gösterdi (p<0,001). Marjinal ve internal uyum değerleri arasında tüm yöntemlerde pozitif ve anlamlı korelasyon bulundu; korelasyon gücü AÖP'den TİB'e doğru azaldı. SR ve D teknikleri arasında da tüm gruplarda pozitif ve anlamlı korelasyon saptandı (p<0,001). Sonuç: Veri transfer yönteminin marjinal uyum üzerindeki etkisinin kullanılan ölçüm tekniğine ve dayanak konumuna bağlı olarak değiştiği görülmüştür. Her üç yöntemde elde edilen uyum değerlerinin klinik kabul sınırları dahilinde kalması, TİB, KTG ve AÖP'nin implant destekli sabit altyapı üretiminde uygulanabilirliğini desteklemektedir. Posterior bölgede belirginleşen dayanak konumu etkisi, tam ark ölçülerinde kümülatif hata birikiminin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret ederken; marjinal ve internal uyum arasındaki anlamlı korelasyon, altyapı uyumunun her iki parametre üzerinden birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Daha güvenilir sonuçlar elde edilmesi için SR ve D yöntemlerinin birlikte kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of three different impression techniques (scannable healing abutment-SHA, conventional scan body-CSB, and open-tray impression post-OTIP) and different abutment positions on the fit of implant-supported fixed frameworks in a fully edentulous maxillary arch, to examine the marginal–internal fit relationship, and to assess the correlation between two marginal fit measurement techniques. Method: A fully edentulous maxillary model containing six implants (positions 12, 14, 16, 22, 24, and 26) was used. A total of 30 Co-Cr frameworks were fabricated, with 10 frameworks per group. Internal fit was evaluated using the silicone replica (SR) technique, while marginal fit was assessed using both the silicone replica and direct visualization (D) methods. Data were analyzed using the GEE model and Spearman correlation analysis (α=0.05). Results: No significant difference was found among the impression methods in SR-measured marginal (p=0.109) or internal (p=0.458) fit, whereas a significant difference was detected in D-measured marginal fit (p<0.001). Abutment position had a significant effect across all measurements (p<0.001). A positive and significant correlation was found between marginal and internal fit values across all methods, with correlation strength decreasing from OTIP to SHA. A positive and significant correlation was also observed between SR and D techniques across all groups (p<0.001). Conclusion: The effect of the data transfer method on marginal fit was found to vary depending on the measurement technique and abutment position used. All three techniques yielded fit values within clinically acceptable limits, supporting the applicability of SHA, CSB, and OTIP in implant-supported framework fabrication. The more pronounced abutment position effect in the posterior region indicates that cumulative error accumulation should be considered in full-arch digital impressions; while the significant correlation between marginal and internal fit underscores the necessity of evaluating framework fit using both parameters. The combined use of the SR and D methods is recommended for more reliable assessment.