Düşme korkusu olan ve olmayan inmeli bireylerde, yürüyüşün zaman-mesafe karakteristikleri, ikili görev performansı ve postüral kontrolün incelenmesi
Investigation of gait spatiotemporalcharacteristics, dual-task performance, and postural control in stroke survivors wi̇th and wi̇thout fear of falling
- Tez No: 1017778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANİYE AYDOĞAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemipleji, düşme korkusu, yürüyüş parametreleri, ikili görev, postüral kontrol, fizyoterapi ve rehabilitasyon, Hemiplegia, fear of falling, gait parameters, dual-task, postural control, physiotherapy and rehabilitation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
ÖZET DÜŞME KORKUSU OLAN VE OLMAYAN İNMELİ BİREYLERDE, YÜRÜYÜŞÜN ZAMAN-MESAFE KARAKTERİSTİKLERİ, İKİLİ GÖREV PERFORMANSI VE POSTÜRAL KONTROLÜN İNCELENMESİ Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Saniye AYDOĞAN ARSLAN Haziran 2026 89 sayfa İnme sonrası dönemde görülen yürüyüş problemleri, bilişsel-motor görevlerdeki yetersizlikler ve postüral kontrol bozuklukları bireylerin fonksiyonel bağımsızlığını azaltmakta ve düşme riskini artırmaktadır. Düşme korkusu, yalnızca psikolojik bir durum olmayıp bireyin fiziksel aktivite düzeyini ve günlük yaşam katılımını etkileyen önemli bir klinik faktör olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle düşme korkusunun yürüyüş, ikili görev performansı ve postüral kontrol üzerindeki etkilerinin ortaya konması, rehabilitasyon yaklaşımlarının planlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, düşme korkusu olan ve olmayan inmeli bireylerde yürüyüş zaman-mesafe karakteristikleri, ikili görev performansı ve postüral kontrolü incelemektir. Çalışmaya 68 birey dahil edildi. Bireyler düşme korkusu olan (n=33) ve düşme korkusu olmayan (n=35) olarak iki gruba ayrıldı. Düşme korkusu Uluslararası Düşme Etkinlik Ölçeği'ne göre belirlendi. Bireylerin yürüyüş özellikleri kablosuz minyatür dijital yürüyüş analiz sistemi ile, ikili görev performansı 10 metre yürüyüş testine kognitif ve motor ek görevler eklenerek, postüral kontrol yetenekleri ise Mini-Denge Değerlendirme Sistemler Testi, Fonksiyonel Uzanma Testi, Zamanlı Kalk ve Yürü Testi ve Tandem Duruş Testi ile değerlendirildi. Elde edilen bulgulara göre gruplar karşılaştırıldığında, yürüyüş hızı, ikili görev performansı ve postüral kontrol yeteneği açısından anlamlı fark saptandı (p<0,05). Yürüyüşün diğer parametrelerinde anlamlı fark saptanmadı (p˃0,05). Düşme korkusu olan grupta yürüme hızının daha yavaş, ikili görev performansının ve postüral kontrol yeteneklerinin ise daha düşük olduğu görüldü. Düşme korkusu ile değerlendirme parametreleri arasındaki ilişki incelendiğinde, düşme korkusu ile yürüyüş parametreleri arasındaki düşük-orta düzeyde (r=0,294-0,408); postüral kontrol değerlendirme parametreleri arasında da orta düzeyde ilişki (r=0,387-0,511) olduğu bulundu (p<0,05). Düşme korkusu ile tek görev, çift görev ve kognitif görev yürüyüş süreleri arasında pozitif yönlü ilişki saptandı (p<0,05). Sonuçlarımız, düşme korkusunun yalnızca emosyonel bir durum olmadığını; motor performans, denge kontrolü ve bilişsel-motor performans üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini göstermektedir. Rehabilitasyon programları planlanırken düşme korkusunun da değerlendirilmesinin ve buna yönelik stratejilerin uygulanmasının önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTİGATİON OF GAİT SPATİOTEMPORALCHARACTERİSTİCS, DUAL-TASK PERFORMANCE, AND POSTURAL CONTROL İN STROKE SURVİVORS WİTH AND WİTHOUT FEAR OF FALLİNG Kırıkkale University Institute of Health Sciences Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Master's Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Saniye AYDOĞAN ARSLAN June 2026 89 pages Stroke-related gait impairments, deficits in cognitive-motor tasks, and postural control disorders reduce functional independence and increase fall risk. Fear of falling is an important clinical factor affecting mobility, physical activity, and participation in daily life. Therefore, investigating its effects on gait, dual-task performance, and postural control is essential for rehabilitation planning. This study aimed to investigate gait spatiotemporal characteristics, dual-task performance, and postural control in stroke survivors with and without fear of falling. A total of 68 individuals participated and were divided into two groups: those with fear of falling (n = 33) and those without fear of falling (n = 35). Fear of falling was assessed using the Falls Efficacy Scale-International (FES-I). Gait characteristics were evaluated using a wireless miniature digital gait analysis system. Dual-task performance was assessed by adding cognitive and motor secondary tasks to the 10-Meter Walk Test. Postural control was evaluated using the Mini-Balance Evaluation Systems Test (Mini-BESTest), Functional Reach Test, Timed Up and Go Test, and Tandem Stance Test. Significant differences were found between the groups in gait speed, dual-task performance, and postural control (p < 0.05), whereas no significant differences were observed in other gait parameters (p > 0.05). Individuals with fear of falling demonstrated slower gait speed and poorer dual-task and postural control performance. Correlation analyses revealed low-to-moderate associations between fear of falling and gait parameters (r = 0.294–0.408) and moderate associations with postural control measures (r = 0.387–0.511) (p < 0.05). Fear of falling was also positively correlated with single-task, dual-task, and cognitive-task walking times (p < 0.05). These findings suggest that fear of falling may negatively affect motor, balance, and cognitive-motor performance in stroke survivors. Therefore, assessment and management of fear of falling should be considered in rehabilitation programs.