Genç yaşta koroner arter hastalığı tanısı alan hastalarda hiperkoagülabilite belirteçlerinin etiyolojideki önemi
Etiology of hypercoagulability markers in patients diagnosed with coronary artery disease at a young age
  1. Tez No: 1017779
  2. Yazar: HATİCE HELVACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ALTIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, Fabry Hastalığı, Genç Yaşta AKS, Otoimmün Hastalıklar, Trombofili, Acute Coronary Syndrome, Fabry Disease, ACS in Young People, Autoimmune Diseases, Thrombophilia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Genç yaşta akut koroner sendrom (AKS) gelişimi, uzun dönem mortalite ve morbidite açısından önemli klinik sonuçlara yol açmaktadır. Bu hasta grubunda klasik aterosklerotik risk faktörlerinin yanı sıra trombotik yatkınlık, otoimmün hastalıklar ve nadir metabolik nedenlerin rolü giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Genç yaşta AKS'de trombotik ve otoimmün faktörlerin katkısını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmada, ilk AKS olayını 45 yaş ve altında geçirmiş 114 hasta incelendi. Demografik özellikler, kardiyovasküler risk faktörleri, laboratuvar bulguları, otoimmün ve genetik trombofili testleri ile koroner anjiyografi sonuçları kaydedildi. Sürekli değişkenler ortalama±SS veya medyan (IQR), kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak sunuldu. Normal dağılım Shapiro– Wilk testi ile değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda Mann–Whitney U ve Kruskal–Wallis testleri, kategorik verilerde ki-kare veya Fisher exact testleri kullanıldı. Korelasyon analizleri Pearson veya Spearman yöntemleriyle yapıldı. p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların %82,5'i erkekti ve yaş ortalaması 41,5±4,9 yıldı. En sık yatış tanıları ST Segment Elevasyonlu Miyokard Enfarktüsü (STEMI ) (%57,0) ve ST Segment Elevasyonsuz Miyokard Enfarktüsü (NSTEMI) (%35,1) idi. Erkeklerde tutulan damar sayısı kadınlara göre daha fazlaydı (p=0,011). Yaş gruplarına göre değerlendirmede, toplam stent sayısının 41 yaş ve üzeri grupta anlamlı olarak daha yüksek olduğu gösterilmiştir (p=0,017). Beden kitle indeksi (BKİ) sınıfları ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki saptandı. Obezite sıklığının kadın hastalarda daha yüksek olduğu gösterildi (p=0,008). Genetik panel uygulanan 45 hastada en sık saptanan varyantlar Metilentetrahidrofolat Redüktaz (MTHFR) C677T mutasyonu %42,2, MTHFR A1298C mutasyonu ise %46,7 oranında izlenmiştir. Faktör V Leiden (FVL) mutasyonu toplam %11,1 sıklıkta belirlenmiştir. Protrombin (Faktör II G20210A) mutasyonu yalnızca 1 hastada (%2,2, homozigot) saptanmıştır. Plazminojen Aktivatör İnhibitörleri-1 (PAI-1 4G/5G) ve Faktör XIII V34L mutasyonları ise düşük–orta sıklıkta izlenmiştir. JAK2 V617F testi yapılan 3 hastanın 2'sinde (%66,7) pozitiflik xv saptanmıştır. Bir hastada Fabry hastalığı tanısı doğrulanmıştır. Antinükleer antikor (ANA) pozitifliği saptanan üç hastada, ileri incelemeler sonucunda sistemik lupus eritematozus (SLE), dermatomiyozit ve bağ dokusu hastalığı tanıları konulmuştur. Sonuç: Genç yaşta AKS etiyolojisi heterojendir ve yalnızca klasik risk faktörleriyle açıklanamaz. Trombofilik yatkınlık, otoimmün süreçler ve nadir metabolik hastalıkların sistematik olarak araştırılması, altta yatan nedenlerin ortaya konulmasına ve bireyselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The development of acute coronary syndrome (ACS) at a young age leads to significant clinical consequences in terms of long-term mortality and morbidity. In this patient group, the role of thrombotic predisposition, autoimmune diseases, and rare metabolic causes, in addition to classic atherosclerotic risk factors, is becoming increasingly important. We aimed to evaluate the contribution of thrombotic and autoimmune factors in ACS at a young age. Materials and Methods:In this prospective observational study, 114 patients who experienced their first ACS event at or under the age of 45 were examined. Demographic characteristics, cardiovascular risk factors, laboratory findings, autoimmune and genetic thrombophilia tests, and coronary angiography results were recorded. Continuous variables were presented as mean±SD or median (IQR), and categorical variables as number and percentage. Normal distribution was assessed using the Shapiro–Wilk test. Mann–Whitney U and Kruskal–Wallis tests were used for intergroup comparisons, and chi-square or Fisher exact tests were used for categorical data. Correlation analyses were performed using Pearson or Spearman methods. p<0.05 was considered significant. Results:82.5% of the patients were male, and the mean age was 41.5±4.9 years. The most frequent admission diagnoses were ST-elevation myocardial infarction (STEMI) (57.0%) and non–ST-elevation myocardial infarction (NSTEMI) (35.1%). The number of affected vessels was higher in men than in women (p=0.011). In the evaluation according to age groups, the total number of stents was shown to be significantly higher in the 41 years and older group (p=0.017). A significant relationship was found between body mass index (BMI) classes and gender. Obesity was shown to be more frequent in female patients (p=0.008). In 45 patients who underwent genetic panel, the most frequently detected variants were MTHFR C677T mutation (42.2%) and MTHFR A1298C mutation (46.7%). Factor V Leiden (FVL) mutation was identified in a total frequency of 11.1%. Prothrombin (Factor II G20210A) mutation was detected in only 1 patient (2.2%, homozygous). Plasminogen Activator Inhibitors-1 (PAI-1 4G/5G) and Factor XIII V34L mutations were observed xvii with low-to-moderate frequency. Of the 3 patients who underwent the JAK2 V617F test, 2 (66.7%) were positive. Fabry disease was confirmed in one patient. In three patients with antinuclear antibody (ANA) positivity, further investigations led to the diagnoses of systemic lupus erythematosus (SLE), dermatomyositis, and connective tissue disease. Conclusion:The etiology of ACS at a young age is heterogeneous and cannot be explained solely by classical risk factors. Systematic investigation of thrombophilic predisposition, autoimmune processes, and rare metabolic diseases can contribute to identifying underlying causes and developing individualized treatment strategies.