Farklı diş hekimliği branşlarında gülümseme estetiği algısı: Anket çalışması
Perception of smile esthetics among different dental specialties: A questionnaire-based study
- Tez No: 1017782
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET PALA MUTLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dijital görüntü manipülasyonu, Estetik algı, Gülümseme estetiği, Multidisipliner değerlendirme, Digital image manipulation, Esthetic perception, Multidisciplinary evaluation, Smile esthetics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın Amacı: Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavisi tamamlanmış bir hastaya ait klinik fotoğraf üzerinde dijital olarak oluşturulan farklı gülümseme varyasyonlarının, ortodonti, protetik diş tedavisi ve restoratif diş tedavisi alanlarında uzman ve uzmanlık öğrencileri tarafından estetik açıdan nasıl değerlendirildiğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ortodonti, protetik diş tedavisi ve restoratif diş tedavisi alanlarından toplam 122 uzman ve uzmanlık öğrencisi dahil edildi. Ortodontik tedavisi tamamlanmış bir bireye ait standart gülümseme fotoğrafı üzerinde kron kısaltma, diş genişliği artışı, dental orta hat kayması, gingival embraşür değişikliği, gingival marjin asimetrisi ve insizal düzlem rotasyonu parametrelerinde kontrollü dijital düzenlemeler yapıldı. Görseller çevrim içi anket aracılığıyla katılımcılara sunuldu ve her fotoğrafın çekiciliği ile kabul edilebilirliği 0–10 puanlık bir ölçek kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Estetik parametrelerdeki değişim düzeyi arttıkça estetik puanların anlamlı şekilde azaldığı belirlendi. Uzmanlar ile uzmanlık öğrencileri arasında genel değerlendirmeler açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Kadın katılımcıların kron kısaltma, diş genişliği artışı ve orta hat kayması gibi dental değişikliklere erkeklerden daha duyarlı olduğu görüldü. Uzmanlık alanları arasında genel puanlar bakımından anlamlı farklılık bulunmazken, gingival embraşür, gingival marjin ve insizal düzlem değişikliklerinin değerlendirilmesinde farklılıklar gözlendi. Mesleki deneyimi fazla olan katılımcılar bazı estetik sapmaları daha hassas değerlendirdi. Sonuçlar: Uzmanlık alanı, cinsiyet ve mesleki deneyim bazı estetik parametrelerin değerlendirilmesini etkileyebilse de, farklı diş hekimliği branşları arasında genel estetik algının büyük ölçüde benzer olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the esthetic evaluation of digitally created smile variations based on a clinical photograph of a patient who had completed orthodontic treatment by specialists and residents in the fields of orthodontics, prosthodontics, and restorative dentistry. Materials and Methods: A total of 122 specialists and residents from the fields of orthodontics, prosthodontics, and restorative dentistry participated in the study. Controlled digital modifications involving crown shortening, increased tooth width, dental midline deviation, gingival embrasure alteration, gingival margin asymmetry, and incisal plane rotation were performed on a standardized smile photograph of an individual who had completed orthodontic treatment. The images were presented to the participants through an online questionnaire, and the attractiveness and acceptability of each photograph were evaluated using a 0–10 rating scale. Results: Esthetic scores decreased significantly as the degree of variation increased in all esthetic parameters. No significant differences were found between specialists and residents regarding overall evaluations. Female participants were more sensitive than male participants to dental changes such as crown shortening, increased tooth width, and dental midline deviation. Although no significant differences were observed among the specialty groups in terms of overall scores, differences were found in the evaluation of gingival embrasure alterations, gingival margin asymmetries, and incisal plane rotations. Participants with greater professional experience demonstrated higher sensitivity to certain esthetic deviations. Conclusions: Although specialty, gender, and professional experience influenced the evaluation of certain esthetic parameters, the overall perception of smile esthetics was largely similar among the different dental specialties.