İki farklı osteotomi yöntemiyle cerrahi destekli üst çene genişletilmesi yapılmış hastalarda elde edilen sonuçların retrospektif olarak dijital yöntemlerle karşılaştırılması
A retrospective comparison of outcomes in patients who underwent surgical maxillary expansion using two different osteotomy techniques, using digital methods
  1. Tez No: 1017786
  2. Yazar: OĞUZHAN İSAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECİP FAZIL ERDEM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: SARME, SARPE, cerrahi destekli hızlı maksiller genişletme, maksiller transversal darlık, düz lateral maksiller osteotomi, zigomatik buttress vertikal step osteotomisi, SARME, SARPE, surgically assisted rapid maxillary expansion, maxillary transverse deficiency, straight lateral maxillary osteotomy, zygomatic buttress vertical step osteotomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, cerrahi destekli üst çene genişletmesi (SARME) yapılan hastalarda uygulanan iki farklı osteotomi yönteminin, CBCT kullanılarak oluşturulan preoperatif ve postoperatif görüntüleri dijital ortamda süperpoze ederek iskeletsel ve dental değişiklikler açısından karşılaştırılmasıdır. Bu iki farklı osteotomi tekniğinin karşılaştırılması ile iskeletsel anterior açık kapanış paterninde değişim, jugale noktaları arasındaki mesafenin lineer değişimi, maksillanın direnç bölgelerinden biri olan piriform aperture noktaları arasındaki lineer genişleme miktarı, koronal kesitte palatal kubbenin açısal değişiminin değerlendirilmesi, koronal ve aksiyel kesitte maksillanın genişleme paterni ve kanin, ikinci premolar ve birinci molar dişlerdeki dental angulasyon değişiklikleri incelenerek iki cerrahi yaklaşımın etkileri değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 5 mm ve daha fazla maksiller transversal yetersizliği olup 2024-2025 yılları arasında SARME tedavisi görmüş çalışmaya uygun 20 hasta değerlendirilmiştir. Bu hastalar osteotomi tipine göre iki eşit gruba ayrılmıştır. Sonrasında bu hastaların preoperatif ve postoperatif üç boyutlu CBCT görüntüleri dijital ortamda 3D Slicer programında voksel tabanlı süperpozisyonlandırma işlemi ile birbirleri üzerine süperpoze edilmişlerdir. Süperpoze edilen bu üç boyutlu CBCT görüntülerinde Palatal Plane-SN Düzlemi arası açı değişimi, Jugale noktaları arasındaki lineer mesafe değişimi, apertura piriformisin en lateroinferior kenarları arasındaki lineer mesafe değişimi, palatal kubbe genişliğinin açısal değişimi, aksiyel kesitte maksiller transversal genişleme miktarı ve kanin, ikinci premolar ve birinci molar dişlerin dental angulasyonları Frankfurt Horizontal düzlemine göre değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics programı kullanılarak yapıldı; veriler normal dağılım göstermediği için grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxon işaretli sıralar testi, gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, bölgesel karşılaştırmalarda Friedman testi ve ilişkisel değerlendirmelerde Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Tüm analizlerde p < 0,05 anlamlı kabul edilirken, çoklu karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltmesi uygulanarak anlamlılık düzeyi p < 0,017 olarak belirlendi. Bulgular: İki osteotomi grubu arasında incelenen parametrelerin hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Bununla birlikte, zigomatik buttress bölgesinde vertikal step osteotomi uygulanan grupta premolar ve molar dişlerde bukkal tipping miktarının daha düşük olma eğiliminde olduğu gözlenmiştir. Aksiyel kesitte her iki grupta da benzer bir genişleme paterni izlenmiş; genişleme miktarının molar bölgede premolar bölgeye, premolar bölgede ise kanin bölgeye göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. Palatal kubbe açısı değişimleri açısından horizontal düz lateral osteotomi grubunda premolar bölgedeki açısal artışın kanin bölgeye göre daha belirgin olduğu, zigomatik buttress step osteotomi grubunda ise premolar bölgedeki açısal artışın molar bölgeye göre daha fazla olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, SARME uygulamalarında horizontal düz lateral osteotomi ile zigomatik buttress bölgesinde vertikal step osteotomi arasında genel dentoiskeletsel etkiler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığını göstermektedir. Ancak zigomatik buttress bölgesinde step osteotomi uygulanmasının posterior dental segmentlerde bukkal tipping eğilimini azaltabileceği ve ekspansiyon kuvvetlerinin daha kontrollü bir şekilde dağılmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle osteotomi tasarımının yalnızca toplam genişleme miktarı üzerinde değil, genişlemenin biyomekanik paterni ve dental etkileri üzerinde de klinik açıdan dikkate değer bir rol oynayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare skeletal and dental changes resulting from two different osteotomy techniques used in patients undergoing surgically assisted maxillary expansion (SARME) by digitally superimposing preoperative and postoperative images generated using CBCT. By comparing these two different osteotomy techniques, the study aims to assess changes in the skeletal anterior open bite pattern, the linear change in the distance between the jugal points, the linear expansion between the piriform aperture points—one of the resistance zones of the maxilla—the evaluation of angular changes in the palatal dome in the coronal section, the expansion pattern of the maxilla in the coronal and axial sections, and changes in dental angulation in the canine, second premolar, and first molar teeth, with the aim of evaluating the effects of the two surgical approaches. Materials and Methods: Twenty eligible patients with maxillary transverse deficiency of 5 mm or more who underwent SARME treatment between 2024 and 2025 were evaluated. These patients were divided into two equal groups based on the type of osteotomy. Subsequently, the patients' preoperative and postoperative three-dimensional CBCT images were superimposed onto one another using voxel-based registration in the 3D Slicer software. In these superimposed three-dimensional CBCT images, the change in the angle between the Palatal plane and the SN plane, the change in the linear distance between the jugal points, the change in the linear distance between the most lateroinferior edges of the piriform aperture, the angular change in the palatal vault width, the amount of maxillary transverse expansion in the axial section, and the dental angulations of the canine, second premolar, and first molar teeth relative to the Frankfurt Horizontal plane were evaluated. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics; since the data did not follow a normal distribution, the Wilcoxon signed-rank test was used for within-group comparisons, the Mann-Whitney U test for between-group comparisons, the Friedman test for regional comparisons, and Spearman's correlation analysis for assessing relationships. In all analyses, p < 0.05 was considered statistically significant; 4 however, in multiple comparisons, the Bonferroni correction was applied, setting the significance level at p < 0.017. Results: No statistically significant differences were found in any of the parameters examined between the two osteotomy groups. However, it was observed that the degree of buccal tipping in the premolar and molar teeth tended to be lower in the group that underwent vertical step osteotomy in the zygomatic buttress region. In the axial section, a similar expansion pattern was observed in both groups; it was determined that the extent of expansion was greater in the molar region compared to the premolar region, and in the premolar region compared to the canine region. Regarding changes in the palatal dome angle, in the horizontal straight lateral osteotomy group, the angular increase in the premolar region was more pronounced compared to the canine region, whereas in the zygomatic buttress step osteotomy group, the angular increase in the premolar region was greater than that in the molar region. Conclusion: The findings of this study indicate that there is no statistically significant difference in overall dento-skeletal effects between horizontal straight lateral osteotomy and vertical step osteotomy in the zygomatic buttress region in SARME applications. However, it is believed that performing a step osteotomy in the zygomatic buttress region may reduce the tendency for buccal tipping in the posterior dental segments and contribute to a more controlled distribution of expansion forces. Therefore, it has been concluded that the design of the osteotomy may play a clinically significant role not only in the total amount of expansion but also in the biomechanical pattern of expansion and its dental effects.