Geriatrik hastalarda kolorektal kanser: Klinik bulgular ve perioperatif sonuçların değerlendirilmesi
Colorectal cancer in geriatric patients: Evaluation of clinical findings and perioperative outcomes
  1. Tez No: 1017793
  2. Yazar: ZEYNEP BALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM BATUHAN OFLUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal Neoplazm, Mortalite, Postoperatif Komplikasyon, Risk Değerlendirmesi, Yaşlı, Kolorektal neoplazmlar, Postoperatif komplikasyonlar, Yaşlılar, Aged, Colorectal Neoplasms, Mortality, Postoperative Complications, Risk Assessment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda elektif kolorektal kanser cerrahisi uygulanan 65 yaş ve üzeri geriatrik hastalarda postoperatif ilk 30 güne ait kısa dönem sonuçların değerlendirilmesi ve bu süreçte gelişen majör komplikasyon ile mortaliteyle ilişkili bağımsız klinik ve perioperatif risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif, gözlemsel ve analitik kohort çalışması olup Ocak 2018–Eylül 2024 tarihleri arasında kolon ve üst rektum kanseri nedeniyle elektif cerrahi uygulanan, neoadjuvan tedavi almamış, metastatik olmayan 65 yaş ve üzeri 152 hasta dahil edildi. Stoma açılan, acil cerrahi geçiren veya eksik verisi olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Demografik veriler, komorbiditeler, ASA skoru, Charlson komorbidite indeksi (CCI) ve ECOG performans skorunun yanı sıra preoperatif hemoglobin, albümin ve CRP düzeyleri ile cerrahi ve patolojik özellikler değerlendirildi. Postoperatif komplikasyonlar Clavien-Dindo sınıflandırmasına göre derecelendirildi; majör komplikasyon Grade ≥III olarak tanımlandı. Birincil sonlanım noktaları 30 günlük majör komplikasyon ve mortalite, ikincil sonlanım ise bu sonuçlarla ilişkili bağımsız risk faktörlerinin belirlenmesiydi. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U testi, Ki-kare/Fisher kesin testi, ROC analizi ve ikili lojistik regresyon kullanıldı (p<0,05). Bulgular: Hastaların medyan yaşı 71 (65-84) yıl olup %53,9'u erkekti. Postoperatif ilk 30 günde majör komplikasyon oranı %19,7 (n=30), 30 günlük mortalite oranı %7,2 (n=11) idi. ROC analizinde yaşın majör komplikasyonu öngörmedeki eğri altındaki alanı 0,822 (p=0,001) olup optimal kesim noktası 73,5 yıl (%76,7 duyarlılık, %75,4 özgüllük) olarak belirlendi. Çok değişkenli analizde majör komplikasyon için 73,5 yaş üzerinde olmak (p<0,001) ve kronik akciğer hastalığı varlığı (p=0,041), mortalite için ise yaş (p=0,005) ve kronik akciğer hastalığı varlığı (p=0,007) bağımsız risk faktörü olarak belirlendi. Sonuç: Geriatrik hastalarda elektif kolorektal kanser cerrahisi kabul edilebilir kısa dönem sonuçlar sunmakta olup özellikle 73,5 yaş üzerindeki hastalar yüksek riskli bir grup oluşturmaktadır. İleri yaş ve kronik akciğer hastalığı varlığı erken dönem majör komplikasyon ve mortalite gelişimi açısından en güçlü bağımsız risk faktörleridir. Bu hastalarda cerrahi planlamada yalnızca kronolojik yaş değil, fonksiyonel ve fizyolojik durum da dikkate alınmalıdır. Yüksek riskli olgular preoperatif dönemde kapsamlı geriatrik değerlendirme ve pulmoner rehabilitasyon içeren multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the short-term outcomes of the first 30 postoperative days in geriatric patients aged 65 years and older who underwent elective colorectal cancer surgery and to identify the independent clinical and perioperative risk factors associated with major complications and mortality occurring during this period. Materials and Methods: This single-center, retrospective, observational, analytic cohort study included 152 non-metastatic patients aged 65 years and older who underwent elective curative surgery for colon or upper rectal adenocarcinoma without neoadjuvant therapy between January 2018 and September 2024; patients with a stoma, emergency surgery, or incomplete data were excluded. Demographic data, comorbidities, ASA class, Charlson Comorbidity Index (CCI), and ECOG performance status scores, as well as preoperative hemoglobin, albumin, and CRP levels and surgical and pathological characteristics, were recorded. Postoperative complications were graded according to the Clavien-Dindo classification; major complications were defined as Grade ≥III. The primary endpoints were 30-day major complications and mortality, and the secondary endpoint was the identification of associated independent risk factors. Mann-Whitney U test, chi-square/Fisher exact test, ROC analysis, and binary logistic regression were used (p<0.05). Results: The median age was 71 (65-84) years and 53.9% were male. The 30-day major complication rate was 19.7% (n=30) and 30-day mortality was 7.2% (n=11). On ROC analysis, the area under the curve for age in predicting major complications was 0.822 (p=0.001), with an optimal cutoff of 73.5 years (76.7% sensitivity, 75.4% specificity). In multivariate analysis, age >73.5 years (p<0.001) and the presence of chronic lung disease (p=0.041) were independent risk factors for major complications, whereas age (p=0.005) and chronic lung disease (p=0.007) were independent risk factors for mortality. Conclusion: Although elective colorectal cancer surgery provides acceptable short-term outcomes in geriatric patients, those over 73.5 years in particular constitute a high-risk group. Advanced age and the presence of chronic lung disease are the strongest independent risk factors for the development of early major complications and mortality. In these patients, surgical planning should consider not only chronological age but also functional and physiological status. High-risk cases should be managed with a multidisciplinary approach that includes comprehensive geriatric assessment and pulmonary rehabilitation in the preoperative period.