An analysis of textbooks from Türkiye, India, and the United Kingdom within Kachru's Three Circles Model
Türkiye, Hindistan ve Birleşik Krallık'taki ders kitaplarının Kachru'nun Üç Çember Modeli çerçevesinde bir analizi
- Tez No: 1017811
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Dilbilim, Education and Training, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ders kitapları, ELT, Sosyokültürel özellikler, İçerik analizi, Textbooks, ELT, Socio-cultural characteristies, Content analysis
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İngilizcenin küresel yaygınlığı, Dünya İngilizceleri ve Ortak İletişim Dili Olarak İngilizce (ELF) kavramlarını merkezî hâle getirerek ders kitaplarının kültürel rollerinin yeniden değerlendirilmesini gerekli kılmıştır. Kapsayıcılık tartışmalarına rağmen birçok materyal hâlâ ana dili İngilizce olan konuşur normlarına odaklanmakta ve küresel gerçeklikleri yansıtmakta yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye, Hindistan ve Birleşik Krallık'tan seçilen altı ortaöğretim İngilizce ders kitabı, Kachru'nun Üç Çember Modeli çerçevesinde incelenmiştir. Materyaller kültürel temsil, dilsel çeşitlilik, edimsel özellikler ve metinsel karmaşıklık açısından analiz edilmiştir. Bulgular, kitaplar arasında belirgin farklılıklar olduğunu göstermektedir. Birleşik Krallık menşeli incelenen materyaller en geniş kültürlerarası referans yelpazesini sunarken, dilsel ve toplumsal açıdan en karmaşık metinleri içermektedir. Buna karşın, incelenen Hint ve Türk ders kitaplarının ağırlıklı olarak yerel kültürel unsurlara ve İç Daire perspektifine odaklandığı, öğrencilere ELF bağlamları için gerekli iletişimsel yetileri sunmakta sınırlı kaldığı saptanmıştır. Edimsel açıdan, Birleşik Krallık kitapları zengin bir nezaket stratejisi sunarken, diğer materyallerde daha doğrudan ifadeler tercih edilmiştir. Sonuç olarak, incelenen kitapların İngilizcenin çok dilli gerçekliğini yüzeysel yansıttığı görülmektedir. Bu durum, eğitim materyallerinin İngilizcenin küresel bağlamıyla daha sıkı uyumlandırılması ihtiyacını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The global spread of English has prioritized the concepts of World Englishes and English as a Lingua Franca (ELF), necessitating a critical evaluation of the role of textbooks in cultural representation. Despite debates about inclusivity, many English Language Teaching (ELT) materials still adhere to native-speaker norms, failing to reflect global linguistic realities. This study examined six secondary school English textbooks from Türkiye, India, and the United Kingdom (UK) within the framework of Kachru's Three Circles Model. The analysis focused on cultural representation, linguistic diversity, pragmatic features, and textual complexity. Findings revealed significant disparities among the materials. UK-origin textbooks analysed in the study offered the broadest range of intercultural references and contained the most linguistically and socially complex content. Conversely, Indian and Turkish analysed textbooks in the study predominantly focused on local cultural elements and Inner Circle perspectives, providing limited opportunities for students to develop communicative competencies required in ELF contexts. Regarding pragmatic features, UK textbooks presented a wider repertoire of politeness strategies, whereas Indian and Turkish materials favored more direct expressions. Furthermore, the analysed textbooks only superficially reflected the multilingual and intercultural realities of contemporary English. This persistent gap suggests that material developers and educators must align resources more closely with the diverse, globalized context in which English functions today.