Cerrahi hemşirelerinde phubbing, zihinsel iş yükü ve öz yeterlik ile malpraktis riski arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between phubbing, mental workload, self-efficacy and malpractice risk in surgical nurses
- Tez No: 1017848
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ÖZHANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi hemşireliği, phubbing, iş yükü, öz yeterlik, malpraktis, Surgical nursing, phubbing, workload, self-efficacy, malpractice
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Cerrahi birimler; yoğun iş yükü, hızlı karar verme gereksinimi, karmaşık hasta bakımı ve sürekli dikkat gerektiren yapısı nedeniyle malpraktis riski açısından önemli klinik alanlardır. Cerrahi hemşirelerinde phubbing davranışı iletişimi ve hasta odaklı bakımı olumsuz etkileyebilir, zihinsel iş yükünün artması dikkat ve bakım kalitesini azaltarak hata riskini artırabilir. Buna karşın öz yeterlik inancının yüksek olması, hemşirelerin karmaşık klinik durumlarla baş etmesini ve güvenli bakım davranışlarını sürdürmesini destekleyebilir. Amaç: Bu araştırma, cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin phubbing düzeyi, zihinsel iş yükü düzeyi ve öz yeterlik inancının malpraktis riskiyle ilişkisini belirlemek amacıyla planlandı ve gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapıldı. Araştırmanın örneklemini Kocaeli ilinde bulunan üç kamu hastanesi ve çevrimiçi anket yöntemiyle ulaşılabilen cerrahi birim hemşireleri oluşturdu (N=292). Araştırma verileri ''Kişisel Bilgi Formu'', ''Genel Phubbing Ölçeği'', ''Zihinsel İş Yükü Ölçeği'', ''Genel Öz Yeterlilik Ölçeği'' ve ''Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği'' kullanılarak toplandı. Elde edilen veriler SPSS24 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerden (frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma) yararlanıldı ve ölçek puanları arasında Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin tıbbi hataya eğilimlerinin orta-riskli, phubbing düzeylerinin yüksek, zihinsel iş yükü düzeylerinin yüksek ve öz yeterlik düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu saptandı. Phubbing ve malpraktis arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı; phubbing - zihinsel iş yükü, phubbing - öz yeterlik, öz yeterlik - malpraktis arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi. Sonuç: Cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin phubbing ile malpraktis arasındaki ilişkide zihinsel iş yükü ve öz yeterlik aracı rolü olmadığı; bu değişkenlerin malpraktisle ilişkisini görmek için daha kapsamlı çalışmalara gereksinim duyulduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Surgical units are significant clinical areas in terms of the risk of medical negligence, due to their high workload, the need for rapid decision-making, complex patient care and the constant attention they require. Phubbing behaviour among surgical nurses may negatively impact communication and patient-centred care; an increased perceived workload may reduce attention and the quality of care, thereby increasing the risk of errors. Conversely, high levels of self-efficacy may support nurses in managing complex clinical situations and maintaining safe care practices. Aim: This study was designed and conducted to determine the relationship between the levels of phubbing, perceived workload and self-efficacy among nurses working in surgical units and the risk of medical malpractice. Method: The study was descriptive and correlational in nature. The sample comprised nurses working in surgical units at three public hospitals in Kocaeli Province who were reached via an online survey (N=292). Research data were collected using the 'Personal Information Form', the 'General Phubbing Scale', the 'Mental Workload Scale', the 'General SelfEfficacy Scale' and the 'Scale of Propensity for Medical Errors in Nursing'. The data obtained were analysed using SPSS version 24, employing descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean and standard deviation), whilst Structural Equation Modelling was used to analyse the relationships between the scale scores. Findings: It was found that nurses' propensity for medical errors was moderate, their levels of phubbing were high, their levels of mental workload were high, and their levels of selfefficacy were moderate. No statistically significant relationship was found between phubbing and medical malpractice; however, statistically significant relationships were identified between phubbing and mental workload, phubbing and self-efficacy, and selfefficacy and medical malpractice. Conclusion: It can be concluded that perceived workload and self-efficacy do not play a mediating role in the relationship between phubbing and malpractice among nurses working in surgical units; more comprehensive studies are required to examine the relationship between these variables and malpractice.