Üniversite öğrencilerinde problemli yeme davranışları ve yeme farkındalığının obezite oluşumu üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of problem eating behaviors and the effect of eating awareness on obesity development in university students
  1. Tez No: 1017890
  2. Yazar: AZRA YAZGANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Duygusal Yeme, Yiyecek Bağımlılığı, Seçici Yeme, Yeme Farkındalığı, Üniversite Öğrencileri, Obesity, Emotional Eating, Food Addiction, Picky Eating, Mindful Eating, University Students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Obezite, biyolojik, psikolojik ve davranışsal etmenlerin etkileşimiyle şekillenen çok boyutlu bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde problemli yeme davranışları ve yeme farkındalığının vücut kütle indeksi ve bel çevresi gibi obezite göstergeleriyle ilişkisini incelemektir. Kesitsel tasarımdaki araştırma, 18–25 yaş aralığında 292 üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Veriler sosyodemografik bilgi formu, antropometrik ölçüm bilgileri, Düzenlenmiş Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği 2.0, Duygusal Yeme Ölçeği, Yetişkinlerde Seçici Yeme Anketi ve Yeme Farkındalığı Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Katılımcıların ortalama vücut kütle indeksi 26.66±5.33 kg/m², ortalama bel çevresi 89.98±16.73 cm olarak bulunmuştur. Vücut kütle indeksi ile yiyecek bağımlılığı ve duygusal yeme arasında pozitif yönde zayıf fakat anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bel çevresi, yiyecek bağımlılığı, duygusal yeme ve seçici yeme ile pozitif, yeme farkındalığı ile negatif yönde anlamlı ilişkili bulunmuştur. Regresyon analizinde vücut kütle indeksi modeli anlamlı bulunmazken, bel çevresi modeli anlamlıdır. Bu modelde vücut kütle indeksi, yeme farkındalığı ve seçici yeme anlamlı yordayıcılar olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, problemli yeme davranışları özellikle bel çevresi ile ilişkili görünmekte; yeme farkındalığı ise abdominal obezite açısından koruyucu yönde bir örüntü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a multidimensional public health problem shaped by the interaction of biological, psychological, and behavioral factors. This study aimed to examine the associations of problematic eating behaviors and mindful eating with obesity indicators, including body mass index and waist circumference, among university students. This cross-sectional study included 292 university students aged 18–25 years. Data were collected using a sociodemographic information form, anthropometric data, the Modified Yale Food Addiction Scale 2.0, the Emotional Eating Questionnaire, the Adult Picky Eating Questionnaire, and the Mindful Eating Inventory. Descriptive statistics, independent-samples t-test, one-way analysis of variance, Pearson correlation, and multiple linear regression were used. The mean body mass index of the participants was 26.66±5.33 kg/m², and the mean waist circumference was 89.98±16.73 cm. Body mass index was weakly but significantly and positively correlated with food addiction and emotional eating. Waist circumference was positively associated with food addiction, emotional eating, and picky eating, and negatively associated with mindful eating. In regression analysis, the model predicting body mass index was not statistically significant, whereas the model predicting waist circumference was significant. In this model, body mass index, mindful eating, and picky eating were identified as significant predictors. In conclusion, problematic eating behaviors appear to be more consistently associated with waist circumference than with body mass index. In contrast, mindful eating shows a protective pattern in relation to abdominal obesity. These findings suggest that obesity prevention strategies among university students should consider not only body mass index but also waist circumference and behavioral eating patterns.