Üniversite öğrencilerinde kariyer ve iş bulma stresinin yeme tutum ve davranışları üzerine etkisi
The effect of career and employment stress on food attitude and behavior in university students
- Tez No: 649790
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ A. ÖZLEM MESTÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Stresi, İşsizlik, Yeme Tutum ve Davranışlar, Stres, Career Stress, Unemplayment, Eating Attitudes and Behaviours, Stress
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İşsizlik çoğu ülke de olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun teşkil etmektedir. Türkiye'de işsizlik verilerinin yıllar içinde artması, bireylerde özellikle de iş tecrübesi bile olmayan üniversite öğrencilerinde strese neden olabilmektedir. Diğer bir yanda da bozukluğunda hayati fonksiyonlar için sorun teşkil etmekte olan yemek yeme tutum ve davranışlarının bu stresten ne derece etkilendiği bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Kariyer Stresi Ölçeği (KSÖ), Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) ve Yeme Tutum Testi (YTT-40) kullanılmıştır. Algılanan Stres Ölçeği, Kariyer Stresi Ölçeği ile paralellik gösterip göstermediğini saptamak için kullanılmıştır. Çalışmaya 202'si İstanbul'dan, 102'si Kayseri'den ve 102'si de Karabük şehrinden olmak üzere toplamda 406 üniversite öğrencisi dahil edilmiştir. Araştırma sonunda ASÖ ile KSÖ arasında ve KSÖ ile YTT40 arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki saptanmıştır. Fakat KSÖ ile farkını ayırt etmek için kullandığımız ASÖ ile YTT-40 arasında bir ilişki tespit edilememiştir. Bu çalışma kapsamında Demografik Bilgi Formunda yer alan cinsiyet, yaş, medeni durum, üniversite okumakta oldukları şehir, okul türü, ailenin gelir düzeyi, annebabanın beraberliği, aile tutumları, psikiyatrik bir tanı alınıp alınmadığı, fiziksel bir rahatsızlığı olup olmadığı, çocukluk travması ve iş tecrübesi gibi değişkenler ile KSÖ, ASÖ ve YTT-40 arasındaki ilişkilere de bakılmıştır. ASÖ'de üniversite okumakta olunan şehir, psikiyatrik tanı, çocukluk travması ve aile tutumları ile arasında anlamlı farklılık tespit edilmekteyken; KSÖ'nin medeni durum, üniversite okunulan şehir, ailenin gelir düzeyi, kendi bölümüyle ilgili iş tecrübesi değişkenleriyle arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Cinsiyet, yaş ve okul türü değişkenleri ile ise sadece KSÖ'nin alt ölçeği olan ''İş Bulamama'' arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. YTT-40 Ölçeğinin ise sadece cinsiyet değişkeni ile arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç olarak, işsizliğin oldukça fazlalaştığı bu zamanlarda kariyer stresine odaklanmanın oldukça önemli olduğu; yeme tutum ve davranışlarıyla kariyer stresi arasında pozitif ilişki saptadığımız bu çalışmada da görüldüğü gibi kariyer stresinin birçok rahatsızlığa yol açabileceğini göz ardı etmemek gerekir.
Özet (Çeviri)
Unemplayment is a big problem in our country as it is in most other countries. The increase of unemplayment data in Turkey over the years, can cause stress in individuals, especially in college students who do not even have any business experience. On the other hand, this study bases on the eating attitude and behavior, which is a problem for vital functions in its disorder and how it is affected by this stress. SocioDemographic Information Form, Korean Career Stress Inventory (KCSI), Perceived Stress Scale and Eating Attitude Test is used as data collection tools in the study. Perceived Stress Scale is used to determine whether it is in parallel with the Korean Career Stress Inventory. 202 from İstanbul, 102 from Kayseri and 102 from Karabük, a total of 406 university students are included in the study. At the and of the study, a statistically significant, positive relation is found between Perceived Stress Scale and Korean Career Stress Inventory and between Korean Career Stress Inventory and Eating Attitude Test. However, no relation is found between Perceived Stress Scale and Eating Attitude Test. Within the scepe of this study, not only the factors of gender, age, marital status, the city where they study, the type of school, the level of family inceme, relationship of the parents, family attitudes, whether there is a psychiatric diagnosis or not, whether there is a physical illness or not, childhood trauma and work experience, which take place in Demographic Information Form, but also with these, the relationship among Korean Career Stress Inventory (KCSI), Perceived Stress Scale and Eating Attitude Test are examined. While there is a significant difference between Perceived Stress Scale and the city where the univesity is studied, psychiatric diagnosis, childhood trauma and family attitudes; a significant difference is found between the Korean Career Stress Inventory and the city where the university is studied, the income level of the family and the work experience related to its department. A significant difference is found between gender, age, school type variables and ''Inability to Find a Job'' which is only the sub-scale of Korean Career Stress Inventory. As a result, it is very important to focus on career stress during these times, when unemplayment has increased. As it is seen in this study, where we have found a positive relationship between eating attitudes and behaviours and career stress, it should not be overlooked that career stress can cause many ailments.