Profesyonel basketbol oyuncularında farklı hızlarda omuz izokinetik değerlendirmenin yaralanmaya etkisi
The effect of shoulder isokinetic assessment at different speeds on injury in professional basketball players
- Tez No: 1017906
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜL BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kinezyo bantlama, omuz, izokinetik kuvvet, baş üstü sporcular, rotator manşet, spor fizyoterapisi, Kinesio taping, shoulder, isokinetic strength, overhead athletes, rotator cuff, sports physiotherapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Profesyonel Basketbol Oyuncularında Farklı Hızlarda Omuz İzokinetik Değerlendirmenin Yaralanmaya Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, İstanbul. Giriş: Omuz ekleminin izokinetik değerlendirmesinde ER/IR oranı, sağlıklı glenohumeral eklem fonksiyonunun ve spor yaralanmaları riskinin belirlenmesinde temel kriterlerden biri olarak kabul edilmektedir. Elde edilen izokinetik bulguların, omuz yaralanma riski ile ilişkili olabilecek kas performansı ve kuvvet dengesi parametreleri hakkında önemli bilgiler sunduğu düşünülmektedir. Kinezyo bantlama (KT), nöromüsküler performansı artırmak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır; ancak şam bantlama ile karşılaştırıldığında etkileri hâlâ net değildir. Yeni nesil yapışkan özelliğine sahip Strong Tape tipi kinezyo bantlama, sporcularda daha güçlü hareket olanağı sağlamakta ve daha uzun süre dayanıklılık göstermektedir. Amaç: Baş üstü sporcularda Strong kinezyo bantlama ve şam bantlamanın farklı açısal hızlarda omuz iç ve dış rotator kas performansı üzerindeki akut etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Tekrarlı ölçümler içeren çapraz geçişli çalışma deseni ile 26 basketbol oyuncusu üzerinde araştırma gerçekleştirildi (yaş ortalaması = 27,84 yıl, VKİ = 24,44 kg/m²). Dominant omuzun izokinetik iç rotasyon (IR) ve dış rotasyon (ER) performansı; bantsız, Strong kinezyo bantlı ve sham bantlı olmak üzere üç farklı koşul altında değerlendirildi. Ölçümler, izokinetik dinamometre kullanılarak 60°/sn ve 240°/sn açısal hızlarda gerçekleştirildi. Pik tork (PT), iş (W) ve ER/IR kuvvet oranı kaydedildi. Bantlama koşullarının karşılaştırılması için Bonferroni düzeltmeli tek yönlü tekrarlı ölçümler ANOVA testi kullanıldı. Açısal hız × bantlama koşulu etkileşimini incelemek amacıyla iki yönlü tekrarlı ölçümler ANOVA analizi uygulandı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: 60°/sn hızında PT-ER (F=4,67, p=0,014, η²p=0,15), PT-IR (F=7,91, p=0,001, η²p=0,24), WER (F=4,38, p=0,018, η²p=0,14) ve W-IR (F=6,03, p=0,004, η²p=0,19) parametrelerinde bantlama koşulları arasında anlamlı fark bulundu; ancak ER/IR oranında anlamlı fark saptanmadı (p=0,076). Bonferroni düzeltmeli karşılaştırmalar, kinezyo bantlama koşulunda anlamlı bulunan tüm parametrelerde bantsız duruma göre daha yüksek değerler olduğunu gösterdi (p<0,017). 240°/sn hızında da PT-ER (F=6,74, p=0,003, η²p=0,21), PT-IR (F=9,73, p=0,001, η²p=0,28), W-ER (F=5,51, p=0,007, η²p=0,18) ve W-IR (F=11,80, p=0,001, η²p=0,32) parametrelerinde anlamlı farklar gözlendi; ER/IR oranında ise anlamlı farklılık bulunmadı (p=0,156). Kinezyo bantlama, bantsız duruma kıyasla tüm kuvvet ve iş parametrelerinde anlamlı artış sağladı. Şam bantlama da bantsız duruma göre W-IR parametresinde anlamlı artış gösterdi (p=0,008). PT-ER (η²p=0,746), PT-IR (η²p=0,598), W-ER (η²p=0,773) ve W-IR (η²p=0,796) parametrelerinde anlamlı açısal hız × bantlama koşulu etkileşim bulundu (tüm p=0,001). Bu durum, bantlamanın etkilerinin hareket hızına göre değiştiğini göstermektedir. Sonuç: Kinezyo bantlama, baş üstü sporcularda omuz rotator kas kuvvetini ve iş üretimini akut olarak artırmaktadır. Bu etkiler özellikle iç rotator performansında sham bantlamaya kıyasla daha belirgindir. Elde edilen etkilerin büyüklüğünün açısal hıza bağlı olduğu görülmektedir. Kinezyo bantlama, baş üstü sporlarında kısa dönemli performans artırıcı bir strateji olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte, mutlak tork ve iş çıktılarındaki anlamlı artışlara rağmen ER/IR oranlarında bireyler arasında belirgin değişkenlik gözlenmiştir. Sporcuların yaklaşık %35–40'ında 60°/sn hızında klinik olarak önerilen değerlerin altında ER/IR oranı saptanırken, bu oran 240°/sn hızında %50'nin üzerine çıkmıştır. Bu bulgular, bazı sporcularda omuz yaralanma riski ile ilişkili olabilecek kas kuvveti dengesizliklerinin bulunabileceğini düşündürmektedir. Dış rotator kasların iç rotator kaslara göre yetersiz kaldığı ve ER/IR oranının önerilen referans değerlerin altında olduğu durumların glenohumeral eklem stabilitesinin bozulması, dinamik stabilizasyonun azalması ve baş üstü aktiviteler sırasında omuz yaralanmalarına yatkınlığın artması ile ilişkili olabileceği bildirilmektedir. Bu nedenle elde edilen ER/IR oranı bulgularının, sporcularda omuz yaralanma riski ile ilişkili olabilecek kas dengesizliklerinin belirlenmesinde klinik açıdan değerli bilgiler sunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Shoulder Isokinetic Assessment at Different Speeds on Injury in Professional Basketball Players. Master's Thesis, Institute of Graduate Education, Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Istanbul Atlas University, Istanbul, Türkiye. Background: In isokinetic evaluation of the shoulder joint, the external rotator/internal rotator (ER/IR) ratio is considered one of the fundamental criteria for determining healthy glenohumeral joint function and the risk of sports-related injuries. Isokinetic findings are thought to provide important information regarding muscle performance and strength balance parameters that may be associated with shoulder injury risk. Kinesio taping (KT) is widely used to enhance neuromuscular performance; however, its effects compared with sham taping remain unclear. Strong Tape, using a novel Strong Tape adhesive technology, provides greater freedom of movement and longer-lasting durability in athletes. Objective: To investigate the acute effects of Strong Kinesio taping and sham taping on shoulder internal and external rotator muscle performance at different angular velocities in overhead athletes. Methods: A repeated-measures, crossover study was conducted on 26 basketball players (age mean= 27,84 years, BMI: 24,44 kg/m2 ). Isokinetic shoulder internal rotation (IR) and external rotation (ER) performance of the dominant shoulder was assessed under three conditions: no tape, strong Kinesio taping, and sham taping. Measurements were performed at angular velocities of 60°/s and 240°/s using an isokinetic dynamometer. Peak torque (PT), work (W), and ER/IR strength ratio were recorded. Oneway repeated-measures ANOVA with Bonferroni-adjusted pairwise comparisons was used to compare taping conditions. A two-way repeated-measures ANOVA was performed to examine angular velocity × taping condition interactions. Statistical significance was set at p<0.05. Results: At 60°/s, significant differences between taping conditions were found for PT-ER (F=4.67, p=0.014, η²p=0.15), PT-IR (F=7.91, p=0.001, η²p=0.24), W-ER (F=4.38, p=0.018, η²p=0.14), and WIR (F=6.03, p=0.004, η²p=0.19), while no significant difference was observed for the ER/IR ratio (p=0.076). Bonferroni-adjusted comparisons demonstrated significantly greater values in the Kinesio taping condition compared with no tape across all significant parameters (p<0.017). At 240°/s, significant differences were also observed for PT-ER (F=6.74, p=0.003, η²p=0.21), PT-IR (F=9.73, p=0.001, η²p=0.28), W-ER (F=5.51, p=0.007, η²p=0.18), and W-IR (F=11.80, p=0.001, η²p=0.32), with no significant difference in ER/IR ratio (p=0.156). Kinesio taping significantly improved all strength and work parameters compared with the no-tape condition. Sham taping also significantly increased WIR compared with no tape (p=0.008). Significant angular velocity × taping condition interactions were found for PT-ER (η²p=0.746), PT-IR (η²p=0.598), W-ER (η²p=0.773), and W-IR (η²p=0.796) (all p=0.001), indicating that taping effects varied according to movement velocity. Conclusion: Kinesio taping acutely increases shoulder rotator muscle strength and work output in overhead athletes. These effects are particularly pronounced in internal rotator performance when compared with sham taping. The magnitude of these effects appears to be dependent on angular velocity. Kinesio taping may therefore be considered a short-term performance-enhancing strategy in overhead sports. Despite significant increases in absolute torque and work output, substantial inter-individual variability was observed in ER/IR ratios. Approximately 35–40% of the athletes demonstrated ER/IR ratios below clinically recommended values at 60°/s, whereas this proportion exceeded 50% at 240°/s. These findings suggest the presence of muscle strength imbalances that may be associated with shoulder injury risk in some athletes. It has been reported that conditions in which the external rotator muscles are insufficient relative to the internal rotators and the ER/IR ratio falls below recommended reference values may be associated with impaired glenohumeral joint stability, reduced dynamic stabilization, and an increased susceptibility to shoulder injuries during overhead activities. Therefore, the ER/IR ratio findings obtained in the present study may provide clinically valuable information for identifying muscle imbalances potentially associated with shoulder injury risk in athletes.