Paratiroid adenomlu olgularda görüntüleme yöntemlerinde saptanan adenom lokasyonu ile operasyon sırasında tespit edilen lokasyon arasındaki farklılıkların karşılaştırılması
Comparison of discrepancies between adenoma localization determined by preoperative imaging modalities and intraoperative findings in patients with parathyroid adenoma
- Tez No: 1017939
- Danışmanlar: DR. MEHMET EMRAH BAYAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Primer hiperparatiroidi, paratiroid adenomu, sintigrafi, ultrasonografi, lokalizasyon doğruluğu, retrospektif çalışma, cerrahi uyum, Primary hyperparathyroidism, parathyroid adenoma, scintigraphy, ultrasonography, localization accuracy, retrospective study, surgical concordance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, primer hiperparatiroidi nedeniyle paratiroidektomi uygulanan hastalarda preoperatif ultrasonografi (USG) ve Tc-99m sestamibi sintigrafinin paratiroid adenom lokalizasyonunu belirlemedeki tanısal performansını değerlendirmek ve cerrahi sırasında doğrulanan gerçek lokalizasyonla uyumunu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, tanımlayıcı–analitik, retrospektif ve kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. 2019–2024 yılları arasında SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde primer hiperparatiroidi nedeniyle ameliyat edilen 114 hastanın klinik, laboratuvar, görüntüleme ve cerrahi kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Görüntüleme yöntemlerinin cerrahi lokalizasyonla uyumu Ki-kare testi ve Cohen's Kappa katsayısı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların %81,6'sı kadın (n=93) olup, yaş medyan değeri 54 (Q1–Q3: 45–60) yıldı. Hastaların %11,4'ünde boyun operasyonu öyküsü, %31,6'sında tiroid nodülü mevcuttu. Operasyon süresi dakika medyan değeri 95,00 olup, geçmişte boyun operasyonu öyküsü (p=0,006) ile tiroid nodülü varlığında (p=0,001) operasyon süresi anlamlı şekilde daha uzundu. Cerrahi sonrasında parathormon, kalsiyum ve albümin düzeylerinde preoperatif değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı (sırasıyla Z=-9,226, p<0,001; Z=-9,224, p<0,001; Z=-4,449, p<0,001). Sintigrafi adenom saptamada %93,9 doğruluk gösterirken USG'nin doğruluk oranı %77,2 idi. Cerrahi lokalizasyonla genel uyum oranı sintigrafide %77,2 (κ=0.668), USG'de %53,5 (κ=0.395) olarak hesaplandı. Üçlü uyum (USG–sintigrafi–cerrahi) yalnızca %44,7 oranında sağlandı. Alt grup analizlerinde sintigrafinin erkeklerde (%71,4), kadınlarda (%78,5), tiroid nodüllü hastalarda (%77,8) ve boyun operasyonu öyküsü olanlarda (%69,2) performansını büyük ölçüde koruduğu görüldü. Buna karşılık USG'nin doğruluğu tiroid nodülü varlığında %41,7'ye, boyun operasyonu öyküsü olanlarda %38,5'e düşmüştür. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, paratiroid adenom lokalizasyonunda sintigrafinin ultrasonografiye kıyasla daha yüksek ve daha tutarlı bir tanısal performans sağlayabileceğini düşündürmektedir. Ultrasonografinin performansının özellikle erkek hastalarda, tiroid nodülü bulunanlarda ve boyun cerrahisi öyküsü olan olgularda daha düşük olabileceği görülmüştür. Ayrıca, multimodal görüntüleme yaklaşımının cerrahi planlamaya ve minimal invaziv paratiroidektomi uygulamalarına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the diagnostic performance of preoperative ultrasonography (USG) and Tc-99m sestamibi scintigraphy in localizing parathyroid adenomas in patients undergoing parathyroidectomy for primary hyperparathyroidism, and to determine their concordance with the true intraoperative localization. Materials and Methods: This research was designed as a descriptive–analytical, retrospective, and cross-sectional study. Clinical, laboratory, imaging, and surgical records of 114 patients who underwent surgery for primary hyperparathyroidism at the General Surgery Clinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between 2019 and 2024 were reviewed retrospectively. Concordance between imaging findings and surgical localization was evaluated using the Chi-square test and Cohen's Kappa coefficient. Results: Of the 114 patients, 93 (81.6%) were female, and the median age was 54 years (Q1–Q3: 45–60). A history of previous neck surgery was present in 11.4% of patients, and concomitant thyroid nodules were identified in 31.6%. The median operative time was 95 minutes and was significantly longer in patients with a history of neck surgery (p=0.006) and in those with thyroid nodules (p=0.001). Postoperatively, parathyroid hormone, calcium, and albumin levels decreased significantly compared with preoperative values (Z=-9.226, p<0.001; Z=-9.224, p<0.001; and Z=-4.449, p<0.001, respectively). Adenoma detection rates were 93.9% for scintigraphy and 77.2% for USG. Overall concordance with surgical localization was 77.2% for scintigraphy (κ=0.668) and 53.5% for USG (κ=0.395). Triple concordance among USG, scintigraphy, and surgical findings was observed in 44.7% of patients. Subgroup analyses demonstrated that scintigraphy maintained relatively stable performance in males (71.4%), females (78.5%), patients with thyroid nodules (77.8%), and those with previous neck surgery (69.2%). In contrast, the accuracy of USG decreased to 41.7% in patients with thyroid nodules and to 38.5% in those with a history of neck surgery. Conclusion: The findings of this study suggest that scintigraphy may provide a more consistent and higher diagnostic performance than ultrasonography for parathyroid adenoma localization. The diagnostic performance of ultrasonography appeared to be lower in male patients, in those with concomitant thyroid nodules, and in patients with a history of neck surgery. Furthermore, a multimodal imaging approach may contribute to preoperative surgical planning and facilitate minimally invasive parathyroidectomy.