Kadın doğum acil servisine erken gebelikte başvuran kadınların klinik ve psikososyal özellikleri: Karma yöntem yaklaşımı
Clinical and psychosocial characteristics of women presenting to the obstetrics and gynecology emergency department in early pregnancy: A mixed methods approach
  1. Tez No: 1017946
  2. Yazar: MİNE ÖZTOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA DİLEK AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Distres düzeyi, Ebelik, Gebelik, Karma desen analizi, Emergency service, Distress level, Midwifery, Pregnancy, Mixed design analaysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadın doğum acil servisine erken gebelik döneminde başvuran kadınların klinik ve psikososyal özelliklerini karma yöntem yaklaşımı ile incelemektir. Yöntem: Araştırma metodolojik tipte tasarlanmış ve Eylül 2025- Mart 2026 tarihleri arasında Kocaeli Şehir Hastanesi kadın doğum acil biriminde yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini, erken gebelik döneminde (11-22. gebelik haftası) kadın doğum acil servisine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden kadınlar oluşturmuştur. Nicel aşamada“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği (TPDS)”kullanılmıştır. Araştırmanın nicel aşaması 234 gebe kadınla yapılmıştır. Nitel aşamada ise yedi sorudan oluşan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ile kadın doğum acil servise başvuran erken gebelik dönemindeki dahil edilme kriterlerini sağlayan 21 kadınla görüşmeler gerçekleştirilmiş ve veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 31.0 ve MAXQDA 24.0 programlarından yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmada 234 gebenin nicel verileri ile 21 katılımcının nitel görüşleri birlikte değerlendirilmiştir. TPDS toplam puan ortalaması 18,52±6,78 olup gebelerin %11,11'inde klinik düzeyde distres saptanmıştır. Öğrenim düzeyi, ekonomik durum, gebeliğin planlı olması ve gebelik kaybı öyküsünün distres düzeylerini anlamlı olarak etkilediği belirlenmiştir (p<0,05). Gebelik sayısı, bebeği kaybetme korkusu ve doğumu düşündükçe hissedilen stres ile distres arasında pozitif; gebelik haberine ilişkin olumlu duygular ile distres arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Çoklu doğrusal regresyon analizinde model toplam varyansın %45,2'sini açıklamış; doğuma ilişkin stres ve gebelik kaybı korkusu distresi artıran, gebelik haberine yönelik olumlu duygular ise azaltan anlamlı yordayıcılar olarak belirlenmiştir. Modelin ayırt edicilik performansı yüksek bulunmuştur (AUC=0,884). Nitel analiz sonucunda erken gebelikte bilgi arayışı ve bilgi kaynakları, erken gebeliğe yüklenen anlam ve duygusal deneyim, erken gebelikte bedensel değişimler ve klinik yakınmalar, risk algısı endişe ve gebeliğin güvenliğiyle ilgili kaygılar, sağlık hizmeti arama davranışı ve acil servise başvuru kararı, tarama testleri, tıbbi izlem ve bilgi gereksinimleri, acil servis deneyimi ve hizmet algısı olmak üzere toplam yedi ana tema ve alt kodlar oluşmuştur. Sonuç: Erken gebelik döneminde psikolojik distresin biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerden etkilendiği; özellikle doğuma ilişkin stres, gebelik kaybı korkusu ve gebeliğin duygusal olarak algılanış biçiminin belirleyici olduğu saptanmıştır. Gebelerin psikososyal gereksinimlerinin erken dönemde değerlendirilmesi ve risk altındaki kadınlara uygun danışmanlık hizmetlerinin sunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the clinical and psychosocial characteristics of women presenting to the obstetrics and gynecology emergency department in early pregnancy using a mixed methods approach. Method: This research was designed as a methodological study and conducted in the obstetrics and gynecology emergency unit of Kocaeli City Hospital between September 2025 and March 2026. The study population consisted of women in their early reproductive period (11-22 weeks of gestation) who agreed to participate in the obstetrics and gynecology emergency department at specified intervals. In the quantitative phase, a“Demographic Information Form”and the“Tilburg Pregnancy Distress Scale (TPDS)”were used. The quantitative phase of the study was conducted with 234 pregnant women. In the qualitative phase, a“Semi-Structured Interview Form”consisting of seven questions was used to conduct interviews with 21 women who met the criteria for inclusion in the obstetrics and gynecology emergency department during their early reproductive period, and the data were evaluated using content analysis. SPSS 31.0 and MAXQDA 24.0 programs were used for data analysis. Results: Quantitative data from 234 pregnant women and qualitative findings from 21 participants were evaluated together. The mean TPDS total score was 18.52 ± 6.78, and 11.11% of the participants were found to have clinically significant distress. Educational level, economic status, planned pregnancy, and history of pregnancy loss significantly affected distress levels (p < 0.05). Positive correlations were found between distress and the number of pregnancies, fear of losing the baby, and stress experienced when thinking about childbirth, whereas a significant negative correlation was observed between distress and positive feelings regarding the pregnancy news. Multiple linear regression analysis showed that the model explained 45.2% of the total variance. Stress related to childbirth and fear of pregnancy loss were identified as significant predictors that increased distress, whereas positive feelings toward the pregnancy news significantly reduced distress. The discriminative performance of the model was high (AUC = 0.884). Qualitative analysis yielded seven main themes and their corresponding subcodes: information-seeking behavior and sources of information in early pregnancy; meanings attributed to early pregnancy and emotional experiences; physical changes and clinical complaints during early pregnancy; risk perception, anxiety, and concerns regarding pregnancy safety; healthcare-seeking behavior and decision-making regarding emergency department admission; screening tests, medical follow-up, and informational needs; and emergency department experiences and perceptions of healthcare services. Conclusion: It is known that psychological distress in early pregnancy is influenced by biological, psychological, and social factors; particularly childbirth-related stress, fear of reproductive loss, and impaired emotional perception of pregnancy. Early assessment of the psychosocial status of pregnant women and appropriate management of women at risk are important.