Gıda işleme atığı biyoaktif bileşiklerin enkapsülasyonu: kuşburnu çekirdeği modeli
Encapsulation of bioactive compounds from food processing waste: rosehip seed model
  1. Tez No: 1017954
  2. Yazar: MERYEM CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ADNAN HAYALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Biyoaktif bileşikler, Elektroeğirme yöntemi, Enkapsülasyon, Gıda atıkları, Kuşburnu, Antioxidants, Bioactive compounds, Electrospinning method, Encapsulation, Food wastes, Rose hip
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kuşburnu (Rosa canina L.) yağsız çekirdeği endüstriyel atıklarından biyolojik olarak aktif bileşenin geri kazanılması ve bu bileşenlerin elektroeğirme yöntemiyle nanolif formunda enkapsülasyonu amaçlanmıştır. Yağsız kuşburnu çekirdeği tozundan ultrasonik destekli ekstraksiyon yöntemi ile ekstrakt elde edilmiş ve bu bileşenler polivinil alkol esaslı besleme çözeltilerine ilave edilerek nanolif üretimi gerçekleştirilmiştir. Besleme çözeltisinin antioksidan aktivitesi ABTS ve DPPH yöntemleriyle, toplam fenolik madde içeriği ise Folin-Ciocalteu yöntemi ile belirlenmiştir. Elde edilen ekstraktın antioksidan aktiviteleri (ABTS ve DPPH) sırasıyla 553,28±32,8 ve 1027,30±30,1 mg Trolox/L, toplam fenolik madde içeriği ise 46,28±0,46 mg GAE/L olarak bulunmuştur. Elektroeğirme parametrelerinin optimizasyonu için Yüzey Yanıt Metodolojisi kullanılmıştır. Optimum elektroeğirme koşulları; 10 cm mesafe, 24,36 kV voltaj ve 1,0 mL/h besleme hızı olarak belirlenmiştir. Üretilen nanoliflerin yapısal özellikleri FT-IR analizleriyle incelenmiş ve ekstrakt içeren nanoliflerde karakteristik kaymalar, aktif bileşenlerin polimer matrisine başarılı şekilde entegre edildiğini göstermiştir. Nanoliflerin morfolojik özellikleri SEM analizleriyle incelenmiş, kontrol gruplarının (CNF-1, CNF-2) ortalama lif çapları sırasıyla 270±56 nm ve 338±76 nm; ekstrakt içeren numunelerde (RNF-1, RNF-2) ise bu değerler 306±76 nm, 348±86 nm olarak belirlenmiştir. Termal özellikler termogravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC) analizleri ile değerlendirilmiş ve nanoliflerin azot atmosferinde 600°C'ye kadar çok aşamalı bozunma sergilediği tespit edilmiştir. Sonuçlar kuşburnu çekirdeği ekstraktının elektroeğirme yöntemiyle elde edilen nanolif yapıya başarılı şekilde enkapsüle edilebildiğini göstermiştir. Bu çalışma gıda endüstrisi atıklarının katma değeri yüksek fonksiyonel bileşenlere dönüştürülmesi açısından önemli bir potansiyel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the recovery of bioactive compounds from industrial waste defatted rosehip (Rosa canina L.) seeds and their encapsulation into nanofibers by the electrospinning were investigated. Extracts were obtained from defatted rosehip seed powder using ultrasound-assisted extraction, and these compounds were incorporated into polyvinyl alcohol-based spinning solutions to produce nanofibers. The antioxidant activity of the spinning solution was determined by ABTS and DPPH assays, while the total phenolic content was measured using the Folin-Ciocalteu method. The extract exhibited an ABTS value of 553.28±32.8 mg Trolox/L, a DPPH value of 1027.30±30.1 mg Trolox/L, and a total phenolic content of 46.28±0.46 mg GAE/L. Response Surface Methodology was employed to optimize the electrospinning parameters. The optimum conditions were determined as a collector distance of 10 cm, an applied voltage of 24.36 kV, and a feed rate of 1.0 mL/h. FT-IR analysis revealed characteristic band shifts in extract-loaded nanofibers, indicating successful incorporation of bioactive compounds into the polymer matrix. SEM analysis showed that the average fiber diameters of the control samples (CNF-1 and CNF-2) were 270±56 nm and 338±76 nm, respectively, while the extract-loaded samples (RNF-1 and RNF-2) exhibited average fiber diameters of 306±76 nm and 348±86 nm. TGA and DSC analyses demonstrated multi-step degradation behavior under a nitrogen atmosphere up to 600°C. The results indicate that rosehip seed extract was successfully encapsulated into electrospun nanofibers, highlighting the potential of food industry waste as a source of value-added functional components.