Akne vulgaris hastalarında hastalık şiddeti, yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve algılanan stres arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between disease severity, quality of life, sleep quality and perceived stress in patients with acne vulgaris
- Tez No: 1017956
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇE CAN KURU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, hastalık şiddeti, yaşam kalitesi, uyku kalitesi, algılanan stres, Acne vulgaris, disease severity, quality of life, sleep quality, perceived stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET AKNE VULGARİS HASTALARINDA HASTALIK ŞİDDETİ, YAŞAM KALİTESİ, UYKU KALİTESİ VE ALGILANAN STRES ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Bu çalışmanın amacı, akne vulgarisli (AV) hastalarda klinik hastalık şiddeti ile akneye bağlı yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve algılanan stres düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve AV'nin klinik, psikososyal ve fonksiyonel etkilerinin çok boyutlu olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, İstanbul Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran AV tanılı hastalarda prospektif, tek merkezli, gözlemsel, analitik ve kesitsel tasarımlı bir klinik araştırmadır. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 346 hasta alındı. Katılımcıların sosyodemografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Akne klinik şiddeti Global Akne Derecelendirme Sistemi (GADS) ile değerlendirildi. Akneye bağlı yaşam kalitesi Akne Yaşam Kalitesi Ölçeği (AYKÖ), uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve algılanan stres düzeyi Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) kullanılarak değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi R 4.5.2 yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi; korelasyon, regresyon ve ROC analizleri uygulandı. Bulgular: Katılımcıların medyan yaşı 20 yıl olup 245'i kadın (%70,81), 101'i erkekti (%29,19). Hastaların %43,06'sında hafif, %47,98'inde orta, %8,38'inde şiddetli ve %0,58'inde çok şiddetli akne mevcuttu. GADS skoru medyanı 20 (3–44), AYKÖ skoru medyanı 18 (0–42), PUKİ skoru medyanı 5 (1–17) ve ASÖ puanı ortalaması 26,51±8,10 idi. GADS skoru ile AYKÖ (r=0,274), PUKİ (r=0,335) ve ASÖ (r=0,209) arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptandı (tümü p<0,001). Ölçekler arasında en yüksek korelasyon PUKİ ile ASÖ arasında bulundu (r=0,475; p<0,001). Kadın hastalarda GADS skoru benzer olmasına rağmen AYKÖ, PUKİ ve ASÖ puanları daha yüksekti. Çok değişkenli lojistik regresyonda kadın cinsiyet, GADS skoru ve ASÖ puanı kötü uyku kalitesi ile bağımsız ilişkili bulundu. ROC analizinde kötü uyku kalitesini ayırt etmede en yüksek performans ASÖ puanında izlendi (AUC=0,738). Sonuç: Bu çalışmada AV'li hastalarda klinik hastalık şiddeti ile akneye bağlı yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve algılanan stres düzeyi arasında anlamlı ilişkiler saptandı. Akne şiddeti arttıkça yaşam kalitesinde bozulma, uyku kalitesinde kötüleşme ve algılanan stres düzeyinde artış izlendi. Bununla birlikte ilişkilerin zayıf-orta düzeyde olması, akneye bağlı psikososyal etkilenmenin yalnızca klinik şiddet ile açıklanamayacağını göstermektedir. Çalışmada uyku kalitesi ile algılanan stres düzeyi arasındaki ilişkinin öne çıkması ve algılanan stresin kötü uyku kalitesi ile bağımsız olarak ilişkili bulunması, AV'li hastalarda stres ve uyku özelliklerinin birlikte değerlendirilmesinin önemini desteklemektedir. Kadın hastalarda klinik şiddet benzer olmasına rağmen yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve algılanan stres düzeylerinin daha olumsuz olması, aknenin öznel hastalık yükünün bireyler arasında farklılık gösterebileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular doğrultusunda AV, yalnızca klinik lezyon şiddetiyle değil, yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve algılanan stres düzeyiyle birlikte ele alınması gereken çok boyutlu bir hastalık olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN DISEASE SEVERITY, QUALITY OF LIFE, SLEEP QUALITY AND PERCEIVED STRESS IN PATIENTS WITH ACNE VULGARIS Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between clinical disease severity and acne-related quality of life, sleep quality, and perceived stress level in patients with acne vulgaris (AV) and to examine the clinical, psychosocial and functional effects of AV in a multidimensional manner. Materials and Methods: This study was designed as a prospective, single- center, observational, analytical, and cross-sectional clinical study conducted among patients diagnosed with AV who presented to the Dermatology Outpatient Clinic of Istanbul Sultan 2. Abdülhamid Han Training and Research Hospital. A total of 346 patients who met the inclusion criteria were enrolled. Sociodemographic and clinical characteristics of the participants were recorded. Clinical acne severity was assessed using the Global Acne Grading System (GAGS). Acne-related quality of life was evaluated using the Acne Quality of Life Scale (AQLS), sleep quality using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and perceived stress level using the Perceived Stress Scale (PSS). Statistical analyses were performed using R version 4.5.2; correlation, regression, and receiver operating characteristic (ROC) analyses were applied. Results: The median age of the participants was 20 years; 245 patients were female (70.81%) and 101 were male (29.19%). Mild acne was present in 43.06% of patients, moderate acne in 47.98%, severe acne in 8.38%, and very severe acne in 0.58%. The median GAGS score was 20 (3–44), the median AQLS score was 18 (0– 42), the median PSQI score was 5 (1–17), and the mean PSS score was 26.51±8.10. Significant positive correlations were found between GAGS score and AQLS (r=0.274), PSQI (r=0.335), and PSS scores (r=0.209) (all p<0.001). The strongest correlation among the scales was observed between PSQI and PSS scores (r=0.475; p<0.001). Although GAGS scores were similar between female and male patients, AQLS, PSQI, and PSS scores were higher in female patients. In multivariate logistic regression analysis, female sex, GAGS score, and PSS score were independently associated with poor sleep quality. In ROC analysis, the highest discriminative performance for identifying poor sleep quality was observed for the PSS score (AUC=0.738). Conclusion: In this study, significant associations were found between clinical disease severity and acne-related quality of life, sleep quality, and perceived stress levels in patients with AV. As acne severity increased, impairment in quality of life, deterioration in sleep quality, and perceived stress levels also increased. However, the weak-to-moderate strength of these associations suggests that the psychosocial burden related to acne cannot be explained solely by clinical severity. The prominent association between sleep quality and perceived stress, together with the independent association between perceived stress and poor sleep quality, supports the importance of evaluating stress and sleep characteristics together in patients with AV. The more unfavorable quality of life, sleep quality, and perceived stress outcomes observed in female patients despite similar clinical severity suggest that the subjective disease burden of acne may vary among individuals. Accordingly, AV should be considered not only in terms of clinical lesion severity but also as a multidimensional disease that should be evaluated together with quality of life, sleep quality, and perceived stress levels.